SPORT

[FOTO] Nagrađeni najbolji sportaši Osječko-baranjske županije i Grada Osijeka

Ivan Anušić je u svom je obraćanju naglasio kako su izvrsni sportaši, sportski djelatnici te njihovi uspjesi odraz kontinuiranog procesa ulaganja na pravi način i u prave ljude.

    Objavljeno 26.03.2024
    Matija Ivanković

    U osječkom Centru za posjetitelje Tvrđa, danas (26. ožujka 2024. godine) održana je 66. dodjela nagrada najuspješnijim sportašima i sportskim djelatnicima Osječko-baranjske županije i Grada Osijeka. Izbor obuhvaća 12 kategorija nagrada i priznanja, od kojih 7 na svojoj razini dodjeljuje Zajednica športskih udruga grada Osijeka (najuspješniji sportaš i sportašica, najuspješniji sportski kolektiv, najuspješniji trener, najuspješniji sportaš i sportski kolektiv osoba s invaliditetom, „Trofej Kuna“ za perspektivne sportaše), 3 dodjeljuje Športska zajednica Osječko-baranjske (najuspješniji sportaš i sportašica, najuspješniji sportski kolektiv), a dvije nagrade dodjeljuje Glas Slavonije („Uzor-trofej M. Ljubek“ i Nagradu „Sokol“). Dodjeli priznanja nazočili su obnašatelj dužnosti župana Mato Lukić, gradonačelnik Grada Osijeka Ivan Radić, potpredsjednik Vlade RH i ministar obrane Ivan Anušić, državni tajnik u Ministarstvu turizma i sporta Tomislav Družak, predstavnici sportskih udruga i klubova te ostali gosti.

    – Čestitam današnjim dobitnicima nagrada, ali i nominiranima u svim kategorijama jer upravo su oni pravi uzori današnjim generacijama, ali i jedan od razloga zašto Osječko-baranjska županija ove godine nosi titulu Europske regije sporta. Mi smo već prošle godine povećali ulaganja u kapitalne investicije sportskog karaktera, a isto smo učinili i ove, izdvojivši 400.000 eura za projekte izgradnje, rekonstrukcije i obnove sportskih terena diljem naše županije, kao i za nabavu potrebne opreme. Potpisali smo ukupno 45 ugovora, 20 sa jedinicama lokalne samouprave i 25 ugovora sa sportskim klubovima i udrugama s namjerom da, ravnomjerno i u svim dijelovima županije razvijamo sportske aktivnosti i potičemo nove naraštaje da se uključe u rad klubova i udruga. U ovoj ćemo godini poseban naglasak staviti upravo na djecu i mlade, ali i rekreativne sportaše i građane te ćemo im nizom manifestacija nastojati približiti sportski način života i potaknuti ih na promjenu životnih navika – kazao je obnašatelj dužnosti župana Mato Lukić.

    Čestitku laureatima uputio je i gradonačelnik Grada Osijeka Ivan Radić istaknuvši  kako se upravo zbog uspješnih sportaša povećavaju izdvajanja za sport u Osijeku. – Grad Osijek je ponosni partner i sponzor svim svojim sportašima i sportskim kolektivima, pa smo tako ove godine u proračunu izdvojili rekordna sredstva za sport. Govorimo o iznosu od šest milijuna eura, što je čak 300 tisuća eura više nego prošle godine, odnosno 600 tisuća eura više nego 2021. godine kada sam preuzeo odgovornost za vođenje grada Osijeka – rekao je gradonačelnik. Dodao je da su učinjena velika ulaganja i u sportsku infrastrukturu poput rekonstrukcije Copacabane, srednjoškolskog igrališta, javnih terena na Sjenjaku i u Donjem gradu, te sportskog centra Olimpija. Među projektima u planu istaknuo je rekonstrukciju NK Radnik Josipovac, NK Grafičar Vodovod i druge. – Zajedno s Osječko-baranjskom županijom otkupili smo Iktus tako da ćemo uskoro krenuti u rekonstrukciju svih igrališta na području Iktusa. Na raspolaganju su nam i velika sredstva iz ITU mehanizma, pa smo predvidjeli i rekonstrukciju Gradskog vrta te dvorane i parka Zrinjevac, kao i izgradnju biciklističkih staza prema Donjem gradu, Josipovcu i Tenji – istaknuo je gradonačelnik Radić.

    Potpredsjednik Vlade RH i ministar obrane Ivan Anušić u svom je obraćanju naglasio kako su izvrsni sportaši, sportski djelatnici te njihovi uspjesi odraz kontinuiranog procesa ulaganja na pravi način i u prave ljude. – Zbog toga je Osječko-baranjska županija danas Europska regija sporta, a Grad Osijek domaćin svjetskih manifestacija i državnih prvenstava. Možemo se s ponosom pohvaliti nekim od najboljih sportaša, priznatih i na svjetskom nivou koji, gdje god da odu, uvijek nose sa sobom Osijek i Osječku- baranjsku županiju. To je bitno naglasiti, da smo na karti sporta, kako nacionalnoj, tako i europskoj i svjetskoj. Naravno da su u tom procesu bitni i svi oni ljudi oko njih, obitelji, prijatelji i mi kao lokalna zajednica koja im pomaže na njihovom sportskom putu. Tako ćemo i nastaviti, mi koji smo u politici radit ćemo u smjeru izgradnje nove sportske infrastrukture i boljih uvjeta za sportaše prateći ih kroz cijeli proces odrastanja, treniranja, natjecanja i ostvarivanja rezultata. Sport je najbitniji za mlade ljude, on je nevjerojatan, bitan je za razvoj društva i zajednice u kojoj živimo – zaključio je ministar Anušić.

    DOBITNICI NAGRADA I PRIZNANJA:

    1. TROFEJ „KUNA“ (dodjeljuje ZOS)

    Patrik Felinger (Gimnastički klub „Inova-gim“ Osijek)

    Petar Papa (Mačevalački klub „Dmitar Zvonimir“ Osijek),

    Lovro Rudec (Veslački klub „Iktus“ Osijek),

    Luka Grgić (Veslački klub „Iktus“ Osijek),

    Stjepan Tarcal (Atletski klub „Slavonija-Žito“ Osijek)

    Luka Tolj (Boksački klub Osijek) i

    Buga Vukić (Plivački klub Osijek)

    1. NAJUSPJEŠNIJI SPORTAŠ PARASPORTA/SPORTA GLUHIH (ZOS)

    Darko Sarapa – Športska udruga slijepih Svjetlost

    1. NAJUSPJEŠNIJI SPORTSKI KOLEKTIV PARASPORTA / SPORTA GLUHIH (ZOS)

    Športska udruga slijepih svjetlost

    1. NAJUSPJEŠNIJI TRENER (ZOS)

    Tomislav Bilandžić – Kickboxing klub „Sveti Duh“ Osijek

    1.  NAGRADA „SOKOL“ (Glas Slavonije)

    Josip Kalem – Odbojkaški klub „Belišće“ Belišće

    Ivan Šutalo – Nogometni klub „Olimpija“ Osijek 

    1. „UZOR-TROFEJ MATIJA LJUBEK“ (Glas Slavonije)

    Ferenc Sakalj – nogomet (Nogometni klub „Osijek“ Osijek)

    1.  NAJUSPJEŠNIJI SPORTAŠ GRADA OSIJEKA (ZOS)

    Antonio Krajinović – Kickboxing klub „Sveti Duh“ Osijek

    1.  NAJUSPJEŠNIJI SPORTAŠ OSJEČKO-BARANJSKE ŽUPANIJE (ŠZ OBŽ)

    Andrej Kedveš – Kickboxing klub „Blitz“ Đakovo

    1. NAJUSPJEŠNIJA SPORTAŠICA GRADA OSIJEKA (ZOS)

    Donna VEKIĆ – Teniski klub „Tennis Talents“ Osijek

    1.  NAJUSPJEŠNIJA SPORTAŠICA OSJEČKO-BARANJSKE ŽUPANIJE

    Donna VEKIĆ – Teniski klub „Tennis Talents“ Osijek

    1. NAJUSPJEŠNIJI SPORTSKI KOLEKTIV GRADA OSIJEKA (ZOS) –

    Muški odbojkaški klub „Mursa-Osijek“ Osijek

    1. NAJUSPJEŠNIJI SPORTSKI KOLEKTIV OSJEČKO-BARANJSKE ŽUPANIJE (ŠZ OBŽ)

    Muški odbojkaški klub „Mursa-Osijek“ Osijek

    Imate više informacija o ovoj temi, želite li komentirati, napisati reakciju ili želite prijaviti pogrešku u tekstu?

    VIŠE IZ KATEGORIJE

    Kao uvijek, veselja neće nedostajati: iako je primat zabava, najbolji pojedinci bit će nagrađeni medaljama i nagradama sponzora, dok prvih dvoje iz svake discipline/kategorije u rujnu putuje u Zagreb na veliko finale gdje će, u sklopu World Athletics Continental Tour Zagreb Gold 2024. - 74. Hanžekovićevog memorijala, imati priliku predstaviti sebe i svoju Regiju

    Erste plava liga Osijek započinje danas u 14:00 sati

    U Čakovcu je održano državno prvenstvo u SAVATEU u disciplini assault za juniore i seniore. Prijavljeno je bilo 109 boraca iz 14 klubova.

    Članovi HUS-a na državnom prvenstvu u SAVATEU odvojili 4 medalje

    7. Kup grada Osijeka okupio je 12 zemalja te se održalo preko 400 nastupa. Tijekom natjecanja održan je i Europski kup za kadete (U14). Ove godine, nešto je manje zemalja, ali je održano više borbi.

    [FOTO] 7. Osijek Fencing cup 2024.