ŽIVOT

FOTO: Održana šesta po redu Konferencija o kibernetičkoj sigurnosti

Konferencija o kibernetičkoj sigurnosti održala se prošli četvrtak i petak, svojim programom bavila se temama iz kibernetičke sigurnosti...

Objavljeno 17.10.2022
Iven Jurić

Prošli četvrtak i petak održala se šesta po redu Konferencija o kibernetičkoj sigurnosti, koja je kroz razna predavanja stavljala naglasak na sigurnost u oblaku, konferenciju su organizirali Hrvatski institut za kibernetičku sigurnost i partneri.

Sam događaj komentirao je i prof. Drago Žagar, predsjednik HIKS-a: ““Gotovo svo poslovanje velike većine tvrtki preseljeno je u digitalni oblik, vrlo često u oblak. Željeli smo naglasiti važnost podataka koje svakodnevno pohranjujemo kod trećih strana i pojasniti načine na koje se možemo kvalitetno zaštititi.”

Zadovoljstvo održavanja konferencije izrazio je i zamjenik gradonačelnika Dragan Vulin, koji je naglasio ranjivost tvrtki i pojedinaca u kontekstu kibernetičkih napada.

Želja HIKS-a je moderirati, oblikovati i zastupati stavove industrije informacijske sigurnosti koji utječu na javno mnijenje, vladino zakonodavstvo, obrazovanje i tehnologiju sa stručnošću koja podržava ispravno donošenje odluka, objasnio je gosp. Dražen Dorić, poslovni tajnik HIKS-a na otvorenju drugog dana konferencije.

Program konferencije sastojao se od dvadeset i pet plenarnih predavanja, tri okrugla stola i radionice, koji su bili podijeljeni u poslovnu, tehničku i edukacijsku sekciju. „Impresivna brojka od preko 250 prijavljenih sudionika iz preko stotinu tvrtki te 42 predavača iz 5 europskih zemalja dokaz je važnosti ove konferencije kao i uloge Hrvatskog instituta za kibernetičku sigurnost.“ – istaknuo je gosp. Boris Bajtl, dopredsjednik HIKS-a.

Izazovi obrazovanja stručnjaka kibernetičke sigurnosti“ tema je o kojoj su razgovarali predstavnici šest fakulteta iz Republike Hrvatske. Veća vidljivost, internacionalizacija studijskih programa, koordinirana strategija, bolja promocija i povećanje broja djevojaka samo su neka od mogućih rješenja za zadovoljenje sve veće potrebe za stručnjacima, zaključili su sudionici okruglog stola.

U organizaciji konferencije sudjelovao je i „Centar za nestalu i zlostavljanu djecu“ čiji je voditelj, gosp.  Tomislav Ramljak rekao da djeca danas sve više vremena provode u virtualnom svijetu te da je s njima potrebno od malih nogu raditi na sigurnijem korištenju interneta.

Ovogodišnja novost, radionica Capture the flag, bila je namijenjena svim zainteresiranim studentima, a sastojala od uvodnog predavanja i natjecanja. Pobjednik natjecanja je Leo Tumbas, student FERIT-a, za svoj uspjeh primio je nagradu sponzora natjecanja, tvrtke Atos Hrvatska.

HIKS želi zahvaliti svim pokroviteljima, podupirateljima i sponzorima konferencije, a ponajprije generalnom sponzoru, tvrtki „Hrvatski telekom“, te zlatnim sponzorima, tvrtkama: Microsoft, Siemens, Siemens Energy, OiV i AKD.

 

Imate više informacija o ovoj temi, želite li komentirati, napisati reakciju ili želite prijaviti pogrešku u tekstu?

VEZANE VIJESTI

Riječ je o jedinstvenoj učionici na kojoj tate mogu saznati više o ostvarivanju sebe kroz ulogu oca, a namijenjena je upravo onim muškarcima koji su već očevi ili se to spremaju postati.

Prva učionica za očeve u Osijeku izazvala neočekivani interes tata, pridružio im se i poseban gost

Da roditeljstvo nije nimalo lak zadatak, početkom ovog tjedna potvrdili su očevi koji su se odazvali na prvu učionicu za Više…

Uz praktični dio edukacije koji čini 80 posto cjelokupnog programa AKADEMIJE BARMENOS, polaznici će steći i opće znanje o barskoj kulturi, žestokim alkoholnim pićima, likerima, vinima i pivu

[EDUKACIJA] Barska akademija BarmenOs

AKADEMIJA BARMENOS namijenjena je svim konobarima/icama, barmenima/icama i baristima/icama kao i osobama iz ugostiteljstva koji žele nadograditi svoje znanje i iskustvo Više…

Ravnateljstvo civilne zaštite Područnog ureda Osijek i Stožera civilne zaštite OBŽ predstavilo edukacijske modele poplave, potresa i klizišta, a prvi put je predstavljen simulator potresa izrađen za edukaciju i podizanje svijesti građana

[FOTO] Edukacijom se povećava sigurnost i smanjuje rizik u slučaju nepogoda i katastrofalnih događaja

U Velikoj vijećnici Osječko-baranjske županije u Osijeku danas (9. studenoga 2023. godine) održan je sastanak Stožera Civilne zaštite Osječko-baranjske županije Više…

VIŠE IZ KATEGORIJE

gOSba je rezultat želje za osvježenjem lokalne/nacionalne gastro event konstelacije. Atmosfera gOSbe je opuštajuća, a glazba lagano gibajuća.

gOSba – novi format na gastro-wine-art event sceni

Unutarnja i vanjska obnova kuće dobro napreduje i radovi su u tijeku i to zahvaljujući donacijama dobrih ljudi

Akcija za obitelj Matijević iz Škabrnje dobro napreduje

Suradnja u sprječavanju krijumčarenja osoba, roba i opojnih droga u zaštiti državne granice, sprječavanje nezakonitog lova i ribolova, kao i ostalih nezakonitih radnji na području JUPP Kopački rit.

Suradnjom policijskih službenika i djelatnika parka prirode protiv svih oblika kažnjivih djela