[FOTO] Osječani tradicionalno uz grah na lijevoj obali Drave proslavili Međunarodni praznik rada
Uz svaku porciju graha građanima su ponuđeni i komad gužvare te piće, a u podjeli je sudjelovao i gradonačelnik Osijeka Ivan Radić, koji je izrazio zadovoljstvo odazivom sugrađana i uspjehom manifestacije

Grad Osijek i ove je godine, na tradicionalan način, obilježio Međunarodni praznik rada na lijevoj obali Drave kod katakombi, okupljajući građane na zajedničkom druženju uz glazbu, domaće specijalitete i dobro raspoloženje.
Za ovu prigodu članovi Udruge majstora kotlića Slavonije i Baranje pripremili su čak 3000 porcija graha, što je dosad najveći broj podijeljenih porcija na proslavi Praznika rada.
Uz svaku porciju graha građanima su ponuđeni i komad gužvare te piće, a u podjeli je sudjelovao i gradonačelnik Osijeka Ivan Radić, koji je izrazio zadovoljstvo odazivom sugrađana i uspjehom manifestacije.
– Prekrasno vrijeme, velik broj Osječana, dobar grah, dobro društvo, piće i gužvare. Nema boljeg poziva za doći u Osijek i proslaviti Međunarodni praznik rada. Zahvaljujem, kao i protekle četiri godine, najboljim Majstorima kotlića Slavonije i Baranje, koji za nas kuhaju grah, a za Veliki petak i Badnjak fiš. Reakcije sugrađana su odlične – istaknuo je gradonačelnik Radić.
Naglasio je kako Grad Osijek Praznik rada dočekuje s odličnim gospodarskim pokazateljima rekavši da je u odnosu na 2021. godinu 4210 više zaposlenih, da je nezaposlenost pala za 31,9 posto, a rekordan je broj i poduzetnika i obrtnika.
– Također, od danas smo uveli besplatan prijevoz za sve umirovljenike i osobe starije od 65 godina. Svim dežurnim službama i svima koji danas rade čestitam Praznik rada – poručio je gradonačelnik.
Davor Tomić, predsjednik Udruge majstora kotlića Slavonije i Baranje otkrio je koliko je truda potrebno za ovakvu manifestaciju.
– Naše pripreme traju tri do četiri dana prije događaja, od nabave mesa, drva, povrća, čišćenja, vaganja, začina, sve to treba obaviti. U 12 kazana kuhamo 150 kg mesa, 100 kg graha, puno povrća, mrkve, peršina, celera, luka, domaće paprike. Sve su to velike količine koje treba pripremiti. Nadam se da će se svi dobro najesti – kazao je Tomić.
Prazničnu atmosferu u četvrtak je dodatno upotpunio nastup Tamburaškog sastava Žeteoci. Za organizaciju ovog događanja Grad Osijek je iz proračuna izdvojio 13 000 eura.
Imate više informacija o ovoj temi, želite li komentirati, napisati reakciju ili želite prijaviti pogrešku u tekstu?