ŽIVOT

FOTO] Osječki divovi

Cilj ovog projekta nije samo istaknuti na postojanje naših lokalnih „divova“ već i ukazati na sve veće posljedice klimatskih promjena ali i na nužnost očuvanja osječkih divova.

Objavljeno 30.04.2024
Darija Kovačić

Dugoočekivani Osječki divovi konačno su oživjeli edukativno kreativnom šetnjom u organizaciji Udruge PLANTaža koja se održala prošle subote u Osijeku.

Šetnja je okupila brojne zaljubljenike u stabla, njih više od 50 što samo pokazuje da Osječanke i Osječani vole prirodu i žele ju sačuvati za buduće naraštaje. Šetnja je započela kod svima nam dragog ginka u Tvrđi, starog otprilike 200 godina. Premda se danas sadi sve rjeđe, u prošlosti je bio vrlo popularna hortikulturna vrsta, što dokazuje prisutnost vrlo starih primjeraka. Nakon ginka, kratka pauza bila je kod najstarije tramvajske stanice u Osijeku koja je već pet godina zaredom poznata galerija na otvorenom zahvaljujući projektu Udruge – Urbane intervencije. Šetnja se nastavila do ostatka nekadašnjeg Generalskog vrta, poznatog hrasta lužnjaka, gdje je voditeljica projekta “Osječki divovi” Ramona – Ana Davidović, istaknula karakteristike ali i zanimljivosti ovog relikta. Ovo stablo, staro otprilike 200 godina, nije samo uspomena na nekadašnji Generalski vrt koji se prostirao na čak 7 hektara već je i spomenik gradske hortikulture. Nakon hrasta na red su došla dva stabla tise, a šetnja se završila kod tise u parku Oscara Nemona čija je starost procijenjena na oko 170 godina. Prvo izdanje Osječkih divova završilo je uz plesni performans Plesnog studija Shine i gromoglasni pljesak svih prisutnih.

Cilj ovog projekta nije samo istaknuti na postojanje naših lokalnih „divova“ već i ukazati na sve veće posljedice klimatskih promjena ali i na nužnost očuvanja osječkih divova. Svako stablo je spomenik nekoliko generacija i naša je dužnost zaštititi i očuvati stabla i njihovu važnost za čovjekovo zdravlje. Osječki divovi oživjet će uskoro u novom izdanju edukativno kreativne šetnje, a sve dodatne informacije bit će objavljene na službenim stranicama Udruge PLANTaža.

Imate više informacija o ovoj temi, želite li komentirati, napisati reakciju ili želite prijaviti pogrešku u tekstu?

VEZANE VIJESTI

Ova aplikacija je ”zdravstveni karton” svakog stabla na javnoj površini u gradu Osijeku, što će svakako doprinijeti još većoj brizi o zelenilu na području grada, jer će, između ostalog, i javnost imati uvid doslovno o svakom stablu na području grada

Osijek ima mobilnu aplikaciju za stabla na javnim površinama, pa to je super!

Check Trees ili kontrola stabala nova je aplikacija koju je s početkom proljeća radi povećanja brige o svojim stablima uveo Više…

Osim sudjelovanja u organizaciji 10. rođendana Udruge, nove članice i članovi imat će priliku participirati u kreiranju ekološkog festivala, PLANTide ali i u drugim kreativnim, ekološkim i obrazovnim aktivnostima. 

Pridruži se timu Udruge PLANTaža

Povodom deset godina djelovanja Udruge kao i predstavljanja novih projekata i aktivnosti, PLANTaža poziva sve zainteresirane da se priključe kreativnom timu Udruge. Više…

Premda se nalazi u samome centru grada, park s križanja ulice Republike i Vijenca J. Gotovca izgleda krajnje marginalno

[FOTO] U sklopu projekta „Svrati u park“ predstavljene oslikane klupe u centru Osijeka

U sklopu projekta „Svrati u park“ predstavljene su oslikane klupe koje su dodatno istaknule pomalo neprimjetan javni prostor u centru Više…

VIŠE IZ KATEGORIJE

Za oko 2.600 učenika osmih razreda osnovnih škola za koje je Osječko-baranjska županija organizirala „Sajam obrazovanja“ je prezentirala sve na jednom mjestu te ponudila detaljne informacije o svim mogućnostima daljnjeg školovanja, kao i o zapošljavanju i stanju na tržištu rada.  

[FOTO] Sajam obrazovanja ponudio osmašima sve informacije o srednjim školama

U pratnji animatora, i profesora, djeca će se zabavljati te uz poučan sadržaj provoditi ljetne praznike.

Francuska alijansa – Ljeto s Franom

Potpuno se zatvara za promet Kapelska ulicu, u dijelu od od Mlinske do Kolodvorske, a radovi i nova privremena regulacija prometa će trajati do 31. srpnja 2024.

Obavijest o promjeni u privremenoj regulaciji prometa u Kapelskoj ulici koja se zatvara za promet