GOSPODARSTVO

[FOTO] Otvoren 11. Farm show

Farm show, koji prije svega okuplja sve trgovce i distributere mehanizacije i donosi zapravo ovdje u srce Slavonije najnovije tehnologije pokazuje sve ono što je bitno kako bi poljoprivreda bila brža, efikasnija, konkurentnija i produktivnija

    Objavljeno 07.06.2024
    Darija Kovačić

    Na Sportskom aerodromu u Čepinu pokraj Osijeka se ovoga vikenda (7. do 9. lipnja) održava 11. po redu Farm Show. Riječ je o sajmu poljoprivredne mehanizacije koji se jednom godišnje održava u organizaciji Udruge prodavatelja poljoprivredne mehanizacije i opreme u RH, ovo je prvi sajam u RH specijaliziran upravo za mehanizatore, gdje se mogu vidjeti i sjemenske kuće, proizvođači zaštitnih sredstava, gnojiva, ali i pogledati pokusna polja te demonstracije strojeva. Osječko-baranjska županija podržava sajam od samih početaka, a dobrodošlicu organizatorima i posjetiteljima danas je prilikom otvorenja sajma poželio zamjenik župana Osječko-baranjske županije Josip Miletić.

    – Svakako prije svega želim čestitati svima koji su sudjelovali u organizaciji ovog značajnog sajma koji doprinosi razvoju poljoprivrede na istoku Hrvatske. Uvjeren sam da brojne izazove koje danas imamo u poljoprivredi možemo savladati uz ključni resurs, a to je čovjek. Osječko-baranjska županija će i dalje biti podrška slavonskim i baranjskim poljoprivrednicima pa tako iz godine u godinu osiguravamo sve više sredstava za potpore, a od ove godine imamo i četiri nove. Nastojimo se prilagoditi potrebama naše poljoprivredne proizvodnje. Osigurali smo i nužnu infrastrukturu za naše voćare i povrtlare, pa je naš Regionalni distributivni centar već u prvoj sezoni rada zabilježio popunjenost od 94 % što je nadmašilo naša očekivanja. Svoj doprinos razvoju poljoprivrede zasigurno daju i sajmovi poput Farm showa i siguran sam kako će i ove godine privući brojne posjetitelje – rekao je Miletić.

    Osijek je prepoznat kao središte hrvatske poljoprivredne proizvodnje stoga je i odabrano mjesto za održavanje najveće izložbe poljoprivrednih strojeva i opreme u Republici Hrvatskoj.

    – Prirodno je da se najveći sajam poljoprivredne mehanizacije u Hrvatskoj održava upravo u Osijeku. Poljoprivreda i proizvodnja hrane strateške su odrednice razvoja istoka Hrvatske. Veseli me kada govorimo o gospodarstvu i poljoprivredi kao jednoj grani gospodarstva, da Grad Osijek bilježi pozitivne trendove, nadamo se još značajnijem rastu, pogotovo kada govorimo o novim investicijama koje dolaze u Osijek – rekao je Dragan Vulin, zamjenik gradonačelnika Grada Osijeka.

    Članove Udruge prodavatelja poljoprivredne mehanizacije i opreme u Republici Hrvatskoj čini gotovo 95 % prodavatelja poljoprivredne mehanizacije i opreme u Republici Hrvatskoj. Cilj Udruge je potaknuti unapređenje i modernizaciju hrvatske poljoprivrede te zainteresirati poljoprivrednike za ulaganjem u novu suvremenu sofisticiranu mehanizaciju kojom će ostvariti još bolje rezultate u poljoprivrednoj proizvodnji.

    – Nama je uvijek izazovno, no na sreću mogu reći da su nam lageri puni strojeva pa danas ovdje imamo što pokazati. Potreba za strojevima kod poljoprivrednika uvijek postoji, a upravo je Farm show idealno mjesto gdje se mogu upoznati sa strojevima i dobiti odgovor na sva pitanja – rekao je Darko Aračić, predsjednik Udruge prodavatelja poljoprivredne mehanizacije.

    Svake godine Farm Show Osijek bilježi sve veću posjećenost i prepoznati su u regiji kao profesionalni sajam i mjesto izlaganja vodećih tehnologija i opreme za poljoprivrednu proizvodnju.

    – Farm show, koji prije svega okuplja sve trgovce i distributere mehanizacije i donosi zapravo ovdje u srce Slavonije najnovije tehnologije pokazuje sve ono što je bitno kako bi poljoprivreda bila brža, efikasnija, konkurentnija i produktivnija. Posebice veseli činjenica da je iz godine u godinu ovaj sajam sve veći, da je sve više mehanizacije. To znači da i naši poljoprivrednici to traže, da su zainteresirani. Želim istaknuti kako je Vlada Republike Hrvatske u proteklih 8 godina znatno radila na tome kako bi se u poljoprivrednom sektoru zaustavili pojedini negativni trendovi. To ćemo činiti i dalje iz Strateškog plana Zajedničke poljoprivredne politike do kraja 2027. godine. Namijenili smo 38 milijardi eura financijskih sredstava gdje ćemo i dalje podupirati dohodak naših poljoprivrednih proizvođača, ali isto tako ćemo kontinuirano raspisivati natječaje koji ćemo određenim sektorima omogućiti da se dalje razvijaju i da ulažu – rekao je Zdravko Tušek, državni tajnik u Ministarstvu poljoprivrede, šumarstva i ribarstva.

    Farm show za posjetitelje ostaje otvoren sve do nedjelje.

    Imate više informacija o ovoj temi, želite li komentirati, napisati reakciju ili želite prijaviti pogrešku u tekstu?

    VEZANE VIJESTI

    Tijekom tri dana održavanja posjetiteljima će biti prezentirane najnovije tehnologije u poljoprivredi. Najavljena je i nezaobilazna utrka traktora.

    [NAJAVA] 11. FARM SHOW u Osijeku

    Udruga prodavatelja poljoprivredne mehanizacije i opreme u Hrvatskoj, kao organizator događaja, objavila je datum održavanja 11. po redu sajma poljoprivredne Više…

    Ukupno je u Proračunu Osječko-baranjske županije za 2024. za provedbu ovih mjera osigurano 834.300 eura što je povećanje za 520.000 eura u odnosu na prethodnu godinu.

    Otvoreni javni pozivi iz poljoprivrede i ruralnog razvoja

    Od danas je otvoreno 16 javnih poziva za potpore poljoprivredi i ruralnom razvoju Osječko-baranjske županije. Skupština Osječko-baranjske županije donijela je Više…

    Tijekom tri dana ovog sajma predstavit će se preko 35 vodećih zastupnika poljoprivrednih strojeva. Organizirana je i utrka traktora, a autobusima stižu i posjetitelji iz susjednih zemalja.

    Uskoro najveći FarmShow u Osijeku!

    Jubilarni, 10. po redu FarmShow održat će se od 2. do 4. lipnja ove godine na već dobro poznatoj lokacije Sportske zračne luke Osijek Više…

    VIŠE IZ KATEGORIJE

    Naime, zbog nastavka projekta modernizacije tramvajske mreže raskrižje Strossmayerove i Kanižlićeve zatvorilo se za sav promet do 24. kolovoza

    GPP – Za sav promet se zatvara raskrižje Strossmajerove i Kanižlićeve

    Zatvorene dionice bit će označene i u web servisima za navigaciju u prometu  (Google Maps) pa će korištenje tih servisa koji će upućivati i na povremene zastoje i gužve u prometu, biti korisno

    Potpuno se za promet zatvara raskrižje Gundulićeve i Županijske

    B2Run Osijek okupio je 842 sudionika iz preko 80 tvrtki što je porast od 20% u odnosu na godinu ranije

    B2Run Osijek: 20% više poslovnjaka na najvećem afterwork druženju