ŽIVOT

FOTO Pokazna vježba operativnih snaga sustava civilne zaštite Osječko-baranjske županije “Dunav 2021”

Vježba se provodi u cilju provjere trenutne sposobnosti zajedničkog djelovanja svih operativnih snaga sustava civilne zaštite u slučaju izvanrednih događaja u pograničnom području Hrvatska-Srbija

Objavljeno 14.10.2021
Petar Tauković

S početkom u 10:45 sati održala se pokazna vježba operativnih snaga sustava civilne zaštite Osječko-baranjske županije „DUNAV 2021.“ na lokaciji putničkog pristanište Batina. Vježba se provodi u cilju provjere trenutne sposobnosti zajedničkog djelovanja svih operativnih snaga sustava civilne zaštite u slučaju izvanrednih događaja u pograničnom području Hrvatska-Srbija, a u okviru Projekta “Multisektorski pristup obnovi okoliša nakon katastrofe – Zajedno smo jači (Together we stand)”.

Vježba obuhvaća aktiviranje tri sustava; civilne zaštite, zaštite od poplava i sustava za suzbijanje iznenadnih onečišćenja i zbrinjavanja otpada, i to s obje strane granice.

Pogranično područje rijeke Dunav kod naselja Batina od velike je važnosti za obje države, kao vrijedan i osjetljiv prirodni sustav i međunarodni riječni put te ga s posebnom pozornošću treba zaštititi od svih mogućih ugroza pa tako i onečišćenja iz svih izvora, osobito stoga što i graniči sa Parkom prirode Kopački rit.

Prvenstveni cilj vježbe je provjera pripravnosti i brzine aktiviranja pripadnika operativnih snaga sustava civilne zaštite u slučaju izvanrednog događaja, provjera njihove osposobljenosti i funkcionalnosti materijalno-tehničkih sredstava kojima raspolažu. Na vježbi će se prezentirati i oprema nabavljena u sklopu projekta „Together we stand“, izvršiti provjera koordinacije upravljanja svim snagama, ali i stvoriti okvir za izradu budućih prekograničnih planova postupanja.

Sudionici vježbe su: Stožer civilne zaštite OBŽ, Općina Draž, Ravnateljstvo CZ Osijek, Vatrogasna zajednica OBŽ (kojima dolaze pomoći kolege vatrogasci iz Republike Srbije), Policijska uprava Osječko-baranjska, Zavod za hitnu medicinu OBŽ, Društvo crvenog križa OBŽ, HGSS – Stanica Osijek, Radio klub Osijek, Društvo za podvodne aktivnosti Osijek, Unukom d.o.o. Osijek i Hrvatske vode kojima se s mobilnom branom i punilicom vreća s pijeskom dolaze u pomoć djelatnici Javnog vodoprivrednog poduzeća Vode Vojvodine.

Scenarij vježbe obuhvaća simulaciju požara na brodu koji je lociran na Putničkom pristaništu Batina, evakuaciju putnika s broda, traganje i spašavanje ozlijeđenih na kopnu i iz vode, sprječavanje širenja opasnih tvari u rijeci, kao i aktivnosti u slučaju izvanrednih mjera obrane od poplava.

Projekt „TOGETHER WE STAND“
Projekt “Multisektorski pristup obnovi okoliša nakon katastrofe – ZAJEDNO SMO JAČI (TOGETHER WE STAND)” provodi se u okviru INTERREG IPA Programa prekogranične suradnje Hrvatska-Srbija 2014.-2020. Predviđeno trajanje Projekta je 30 mjeseci, a realizacija projekta je započela 1. listopada 2019. godine. Ukupna vrijednost Projekta je 2,3 milijuna kuna, od čega su 85% bespovratna sredstava EU.

Tvrtka Unikom d.o.o. iz Osijeka je vodeći partner u provedbi Projekta, dok su ostali partneri s hrvatske strane Osječko-baranjska županija i Udruga za kreativni razvoj Slap iz Osijeka. Partneri sa srpske strane su Autonomna pokrajina Vojvodina – Pokrajinski sekretarijat za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo te Regionalna razvojna agencija Bačka.

U sklopu Projekta nabavljena je oprema za POLIGON ZA OBUKU KORISNIKA DIŠNIH APARATA koji je 1. listopada 2020. godine otvoren u Našicama. To je jedan od najsuvremenijih poligona za obuku pripadnika vatrogasnih postrojbi, ali i drugih hitnih službi u Slavoniji i Baranji, a uskoro i susjednih zemalja, otvoren je kako bi pripadnici interventnih jedinica bili što spremniji u obavljanju složenih zadaća.

Poligon je smješten na vatrogasnom vježbalištu u Našicama, gdje Vatrogasna zajednica OBŽ već provodi osposobljavanja vatrogasaca na simulatoru plamenih udara odnosno takozvanu „vruću obuku“. Ukupna vrijednost ulaganja u objekt i poligon je 1,5 milijuna kuna.

Imate više informacija o ovoj temi, želite li komentirati, napisati reakciju ili želite prijaviti pogrešku u tekstu?

VEZANE VIJESTI

U tijeku je projekt izgradnje i opremanja Regionalnog centra civilne zaštite Osijek u Bizovcu, koji će uz razvoj nove tehnologije, okupiti sve segmente civilne zaštite na jednom mjestu te gdje će se održavati i edukacije i druge aktivnosti potrebne da bi sustav još bolje funkcionirao.

Korištenjem novih tehnologija sustav civilne zaštite osigurava još veću sigurnost građana i u kriznim situacijama

Povodom obilježavanja Međunarodnog dana civilne zaštite i Dana civilne zaštite u RH, Ravnateljstvo civilne zaštite i Osječko baranjska županija danas Više…

Nazočili su predstavnici Vatrogasne zajednice OBŽ-a, Ministarstva unutarnjih poslova, Ravnateljstva civilne zaštite, HGSS-a, Hrvatskih voda, Zavoda za hitnu medicinu OBŽ, Crvenog križa, Društva podvodnih aktivnosti Slavonija te Radiokluba Osijek

Svečani prijem Osječko-baranjske županije za operativne snage Civilne zaštite

U sjedištu Osječko-baranjske županije u Osijeku danas (13. prosinca 2023. godine) održan je svečani prijem za pripadnike operativnih snage Civilne Više…

Ravnateljstvo civilne zaštite Područnog ureda Osijek i Stožera civilne zaštite OBŽ predstavilo edukacijske modele poplave, potresa i klizišta, a prvi put je predstavljen simulator potresa izrađen za edukaciju i podizanje svijesti građana

[FOTO] Edukacijom se povećava sigurnost i smanjuje rizik u slučaju nepogoda i katastrofalnih događaja

U Velikoj vijećnici Osječko-baranjske županije u Osijeku danas (9. studenoga 2023. godine) održan je sastanak Stožera Civilne zaštite Osječko-baranjske županije Više…

VIŠE IZ KATEGORIJE

Portanova ne radi na Uskrs i uskrsni ponedjeljak ali sve do petka 29. ožujka u Portanovi popularni Zecoš koji u periodu od 17 do 19 sati vrijeme provodi u šetnji Portanovom i druženju s najmlađim posjetiteljima.

Uskršnja kupovina u Portanovi

Među prvima u svijetu: Istraži putovanje budućnosti i pridruži se testiranju DTC-a uz podršku MUP-a i AKD-a

Putuj svijetom uz putovnicu u mobitelu

Na Trgu Sv. Trojstva u Tvrđi Majstori kotlića Slavonije i Baranje za građane će pripremati 2000 porcija fiš-paprikaša

Na Veliki petak tradicionalna podjela fiš paprikaša