GOSPODARSTVO

FOTO Pokrenut projekt Huawei for digital Slavonia i dodijeljeno 80.000 eura stipendija fakultetima FAZOS i FERIT

Stipendije su dobili svi novi studenti studija Digitalna poljoprivreda koji se odvija na Fakultetu agrobiotehničkih znanosti i izabrani studenti Fakulteta elektrotehnike, računarstva i informacijskih tehnologija koji su uspješno završili ovogodišnji Seeds for the Future program

Objavljeno 15.11.2022
Darija Kovačić

Huawei je u Osijeku predstavio projekt Huawei for digital Slavonia koji je realiziran u suradnji sa Sveučilištem Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku te dva osječka fakulteta – Fakultetom agrobiotehničkih znanosti Osijek (FAZOS) i Fakultetom elektrotehnike, računarstva i informacijskih tehnologija u Osijeku (FERIT). Cilj projekta jest podrška upotrebe novih znanja i tehnologija u poljoprivredi te jačanje znanja o najsuvremenijim tehnologijama.

“Ovakvi projekti su značajni zato što maksimalno pomažu u digitalnoj tranziciji koja je bitna za Hrvatsku, ali i za cijelu EU. Danas je velik naglasak na energetskoj zelenoj tranziciji koja je povezana s digitalnom tranzicijom i ovakav način da velike svjetske kompanije ulažu u naše fakultete je nešto što kao država samo možemo podržati”, rekao je Ivo Miletić, državni tajnik Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja.

14.11.2022., Osijek – Predstavljanje
edukacijsko stipendijskog programa ,,Huawei for Digital Slavonia.

Kineski veleposlanik u Hrvatskoj, Qi Qianjin, također je podržao Huaweijev projekt i obratio se okupljenima:“Kao vodeći globalni pružatelj ICT infrastrukture i pametnih uređaja, Huawei je svojim proaktivnim djelovanjem postao važan partner u razvoju hrvatskog digitalnog gospodarstva i njegovanja ICT talenata. Huawei nastoji jačati suradnju s akademskom zajednicom koja pridonosi digitalnoj transformaciji cijelog društva, a ujedno podupire kinesko-hrvatsko prijateljstvo”.

U sklopu programa Huawei for digital Slavonia, Huawei je osigurao godišnje stipendije svim novim studentima studija Digitalna poljoprivreda koji se odvija na Fakultetu agrobiotehničkih znanosti Osijek te izabranim studentima Fakulteta elektrotehnike, računarstva i informacijskih tehnologija koji su uspješno završili ovogodišnji Seeds for the Future program. Rektor sveučilišta u Osijeku, prof. dr. sc. Vlado Guberac istaknuo je: “Iznimno nam je drago što je Huawei prepoznao važnost ulaganja u obrazovanje i svojim inicijativama pokrenuo suradnju sa Sveučilištem u Osijeku kao i fakultetima.”

Kevin Qiming Zhang, generalni direktor Huawei Hrvatska uručio je fakultetima stipendije u ukupnom iznosu 80.000 eura. Prodekan za projekte i međunarodnu suradnju na Fakultetu elektrotehnike, računarstva i informacijskih tehnologija Osijek, izv. prof. dr. sc. Emmanuel Karlo Nyarko, tom je prilikom poručio kako im je suradnja s tvrtkama ključna kako bi studijski programi bili aktualni i usklađeni s potrebama tržišta rada, a prof. dr. Krunoslav Zmaić, dekan Fakulteta agrobiotehničkih znanosti Osijek dodao je i kako Huawei podupire njihov cilj da budu lider u području precizne poljoprivrede i razvoja novih tehnologija u poljoprivrednoj proizvodnji.

14.11.2022., Osijek – Predstavljanje
edukacijsko stipendijskog programa ,,Huawei for Digital Slavonia.

“Edukacijsko – stipendijski program Huawei for Digital Slavonia nastao je potpisivanjem tri memoranduma u svrhu digitalne transformacije Hrvatske. Upravo na digitalnoj transformaciji Hrvatske predano radimo već 15 godina koliko smo prisutni u Hrvatskoj te kroz svoje projekte značajno doprinosimo poticanju razvoja mladih talenata”, naglasio je Marco Xu Xiaobo, direktor komunikacija i public affairsa, Huawei CEE & nordijske zemlje.

U sklopu programa pokrenut je i novi projekt Tech4all koji nastoji očuvati biosustav u Kopačkom ritu. Projekt je ostvaren u partnerstvu s Rainforrest Connection koji je globalni partner Huaweija iz SAD-a i s FAZOS-om.

O projektu Tech4all održana je i panel rasprava na kojoj su sudjelovali prof. dr. Ivana Majić, prodekanica za međunarodnu suradnju i studije na engleskom jeziku (FAZOS), Xiaoou Wang, Public Affairs & Communication Manager u Huaweiju, Ružica Marušić, rukovoditeljica odsjeka za prihvat i edukaciju posjetitelja Kopačkog rita te Jasminka Martinović, direktorica HUP ICT udruge, dok se Bourhan Yassin, direktor Rainforrest Connectiona javio video snimkom.

Sudionici su na panelu podržali ideju da se ova inicijativa proširi i na druga područja u Hrvatskoj s ciljem očuvanja prirode. Projektom Tech4all, uz pomoć najsuvremenije tehnologije i umjetne inteligencije, Huawei zajedno s partnerima pomaže u zaštiti ugroženih vrsta biljaka i životinja te u zaštiti i očuvanju njihovih prirodnih staništa.

Imate više informacija o ovoj temi, želite li komentirati, napisati reakciju ili želite prijaviti pogrešku u tekstu?

VEZANE VIJESTI

Prije pet godina ovdje su bile zaposlene 22 osobe, a danas ih je više od stotinu, no ono što je ključno, tvrtka se i dalje širi, a kroz njezinu suradnjom s FERIT-om širimo se i mi. Vjerujem kako će ta suradnja biti plodonosna, ključno nam je da surađujemo svi zajedno, rekao je Župan

Ericsson Nikola Tesla i FERIT potpisali Sporazum o suradnji i osnovali zajednički istraživački laboratorij

Kompanija Ericsson Nikola Tesla i osječki Fakultet elektronike, računarstva i informacijskih tehnologija (FERIT) u četvrtak su u Osijeku potpisali Sporazum Više…

Dokument Strategije digitalizacije temelj je za sustavno i organizirano provođenje digitalizacije upravnih tijela gradske uprave te trgovačkih društava i ustanova u većinskom vlasništvu Grada Osijeka

Grad Osijek izradio strategiju digitalizacije

Sukladno Sporazumu o poslovnoj suradnji između Grada Osijeka i Fakulteta elektrotehnike računarstva i informacijskih tehnologija Osijek, izrađena je Strategija digitalizacije Više…

Cilj konferencije je približiti javnosti  niskougljičnu energiju i modele sufinanciranja kroz jedinstvene primjere u zemlji i regiji te potaknuti na promjene...

FERIT – Do energetske neovisnosti uz domaće prirodne resurse

Na Fakultetu elektrotehnike, računarstva i informacijskih tehnologija (FERIT) u Osijeku održana je LIFE konferencija pod nazivom Za gigaBITNU zelenu energiju Više…

VIŠE IZ KATEGORIJE

Danas broje više od 30 zaposlenih, od čega 8 stomatologa te brojnih tehničara, asistenata, higijeničara i administrativnog osoblja. Regionalni su lider, kako po broju djelatnika i pacijenata, tako i po dijagnostičkoj aparaturi.

[FOTO] Čes Dental&Estetic otvorio vrata novih ordinacija u osječkom Eurodomu

Planirani početak predmetnih radova je 05.12.2023. (utorak), a završetak istih 09.12.2023. (subota).

Zatvara se dio Pejačevićeve ulice – privremena regulacija prometa

Nagradu Suncokret ruralnog turizma Hrvatske osvojila su 82 dobitnika iz Republike Hrvatske, tri iz Bosne i Hercegovine, te jedan iz Republike Srbije.

Dodijeljene nagrade Suncokret ruralnog turizma Hrvatske – Sunflower Award 2023.