ŽIVOT

FOTO: Polako se popravlja situacija u poplavljenom našičkom području

Osobito teško su pogođena naselja Donja Motičina, Martin, Seona, Zoljan, ali i grad Našice u kojima je voda prodrla u stambene objekte...

  Objavljeno 20.07.2021
  Ivona Amidžić

  Zapad Osječko-baranjske županije, točnije šire našičko područje, u ponedjeljak 19. srpnja 2021. godine zahvatilo je snažno nevrijeme praćeno velikom količinom oborina koje je uzrokovalo bujične poplave.

  Osobito teško su pogođena naselja Donja Motičina, Martin, Seona, Zoljan, ali i grad Našice u kojima je voda prodrla u stambene objekte. Na teren su izašli vatrogasci javnih i dobrovoljnih vatrogasnih društava i druge žurne službe te počeli sa sanacijom štete.

  Poplavljeno područje jučer su obišli župan Ivan Anušić, zamjenik i načelnik Stožera civilne zaštita Osječko-baranjske županije Mato Lukić i zamjenik župana Josip Miletić.

  – Situacija je pod kontrolom, u pomoć su pristigle ekipe od Virovitice do Osijeka i nema mjesta panici. Voda je ušla u mnoge kuće, pobrinut ćemo se za što bržu sanaciju domova. Nažalost, na području Slavonije kada dođe do ovakvih poplava, najčešće stradavaju poljoprivredni usjevi, međutim sada imamo slučajeve stradavanja objekata. Uskoro nam predstoji zbrajanje štete koja će se vjerojatno mjeriti u milijunima te njezina nadoknada prema raspoloživim sustavima i mehanizmima države, općina, gradova ili osiguravajućih kuća – rekao je župan Anušić.

  Načelnik Stožera civilne zaštite Osječko-baranjske županije Mato Lukić poslijepodne je proveo na širem našičkom podrucju zajedno sa žurnim službama.

  – Nakon što smo obišli Donju Motičinu, stigli smo i u Našice, a stanje je puno bolje u odnosu na prije nekoliko sati jer se voda povlači. Kiša je prestala padati, međutim u kratkom je vremenu pala nevjerojatno velika količina oborina. Nažalost na nekim mjestima vatrogasci nisu mogli ući u dvorišta, ali situacija ide nabolje i očekujemo brzu normalizaciju stanja na terenu – kazao je načelnik Stožera CZ OBŽ Mato Lukić.

  Gradonačelnik Grada Našica Krešimir Kašuba pohvalio je angažman dežurnih službi.

  – Imali smo elementarnu nepogodu na našičkom području, pala je velika količina oborina i nažalost došlo je do poplava. Srećom, sve ekipe su na terenu, poglavito vatrogasna društva, koja uspjevaju držati stvari pod kontrolom na terenu. Siguran sam da će padom nivoa vode situacija biti puno bolja – istaknuo je Kašuba.

  Željko Kovačević, direktor Vodnogospodarskog odjela za Dunav i donju Dravu u Hrvatskim vodama naglasio je kako nastavljaju pratiti stanje na terenu.

  – Nažalost, protiv ovako velike količine oborina u kratkom vremenu se izuzetno teško boriti. Cijeli dan smo na terenu, od Đurđenovca, Feričanaca, Donje Motičine i Našica te se trudimo što prije normalizirati stanje. Optimisti smo, nivo vode je u opadanju, oborine su smanjene, a vodni val prolazi, međutim ipak ostajemo na terenu budno motriti razvoj situacije kako bismo na vrijeme prevenirali eventualne neželjene posljedice – rekao je Kovačević i dodao da je najteže u Donjoj Motičini, Zoljanima te Našicama, ali da će im ove urbane poplave poslužiti kao putokaz za unaprjeđenje sustava obrane od poplava na tom području.

  I danas su žurne službe na terenu, sanira se šteta na poplavljenim objektima, ispumpavaju se podrumi i suše obiteljske kuće koje su jučer bile pod vodom. S obzirom na prestanak padalina, situacija se normalizirala, a u danima koj isu pred nama, ne očekuju se nove padaline ni poplave.

  foto: OBŽ

  Imate više informacija o ovoj temi, želite li komentirati, napisati reakciju ili želite prijaviti pogrešku u tekstu?

  VEZANE VIJESTI

  Poplave u Našicama, rijeka vode po ulicama Županje, posebno pogođeni Seona, Zoljan, Martin, Donja Motičina...

  Teška noć u Slavoniji: Potopljene kuće, podrumi, ceste, auti, ogromna šteta

  Jaka kiša koja je jučer navečer pala na području grada Županje prouzročila je velike probleme žiteljima toga vukovarsko-srijemskog grada jer Više…

  "Budite spremni na jača grmljavinska nevremena, moguća su oštećenja na imovini te drveću, moguće lokalne bujične poplave, olujni udari vjetra i tuča te prekidi u prometu"

  OPREZ! I danas na snazi niz upozorenja, moguće bujične poplave: “Zaštitite sebe i svoju imovinu”

  Iznad naših krajeva i dalje kruži vlažan i nestabilan zrak, iako visinska ciklona postupno slabi, prenosi Index. Ipak, još i Više…

  Iako je jučer objavljeno da je područje Osječko-baranjske županije dobilo crveno upozorenje za današnji dan zbog moguće lokalne obilne kiše, danas je DHMZ revidirao upozorenje, pa je tako na snazi narančasto upozorenje

  Upaljen narančasti meteoalarm očekuju se bujične i urbane poplave

  Iako je jučer objavljeno da je područje Osječko-baranjske županije dobilo crveno upozorenje za današnji dan zbog moguće lokalne obilne kiše, Više…

  VIŠE IZ KATEGORIJE

  "Neke zemlje su to već počele, kao što su, primjerice, Turska i Mađarska..."

  Capak: Vrlo vjerojatno ćemo se cijepiti trećom dozom

  Cijeli Jadran u ovom trenutku pleše između narančaste i crvene boje na karti ECDC-a, ovo su mjere kojima se želi spriječiti da se za povratke iz Hrvatske počnu uvodi restrikcije

  Božinović objavio nove mjere za Jadran: uvodi se niz ograničenja za okupljanja

  Islamski centar u Osijeku nalazit će se na Jugu II u blizini muslimanskog groblja, a imat će prostor za vjerske, kulturne, odgojne, obrazovne, humanitarne i druge sadržaje

  Početak izgradnje Islamskog centra u Osijeku do kraja godine