ŽIVOT

FOTO: Polako se popravlja situacija u poplavljenom našičkom području

Osobito teško su pogođena naselja Donja Motičina, Martin, Seona, Zoljan, ali i grad Našice u kojima je voda prodrla u stambene objekte...

    Objavljeno 20.07.2021
    Ivona Amidžić

    Zapad Osječko-baranjske županije, točnije šire našičko područje, u ponedjeljak 19. srpnja 2021. godine zahvatilo je snažno nevrijeme praćeno velikom količinom oborina koje je uzrokovalo bujične poplave.

    Osobito teško su pogođena naselja Donja Motičina, Martin, Seona, Zoljan, ali i grad Našice u kojima je voda prodrla u stambene objekte. Na teren su izašli vatrogasci javnih i dobrovoljnih vatrogasnih društava i druge žurne službe te počeli sa sanacijom štete.

    Poplavljeno područje jučer su obišli župan Ivan Anušić, zamjenik i načelnik Stožera civilne zaštita Osječko-baranjske županije Mato Lukić i zamjenik župana Josip Miletić.

    – Situacija je pod kontrolom, u pomoć su pristigle ekipe od Virovitice do Osijeka i nema mjesta panici. Voda je ušla u mnoge kuće, pobrinut ćemo se za što bržu sanaciju domova. Nažalost, na području Slavonije kada dođe do ovakvih poplava, najčešće stradavaju poljoprivredni usjevi, međutim sada imamo slučajeve stradavanja objekata. Uskoro nam predstoji zbrajanje štete koja će se vjerojatno mjeriti u milijunima te njezina nadoknada prema raspoloživim sustavima i mehanizmima države, općina, gradova ili osiguravajućih kuća – rekao je župan Anušić.

    Načelnik Stožera civilne zaštite Osječko-baranjske županije Mato Lukić poslijepodne je proveo na širem našičkom podrucju zajedno sa žurnim službama.

    – Nakon što smo obišli Donju Motičinu, stigli smo i u Našice, a stanje je puno bolje u odnosu na prije nekoliko sati jer se voda povlači. Kiša je prestala padati, međutim u kratkom je vremenu pala nevjerojatno velika količina oborina. Nažalost na nekim mjestima vatrogasci nisu mogli ući u dvorišta, ali situacija ide nabolje i očekujemo brzu normalizaciju stanja na terenu – kazao je načelnik Stožera CZ OBŽ Mato Lukić.

    Gradonačelnik Grada Našica Krešimir Kašuba pohvalio je angažman dežurnih službi.

    – Imali smo elementarnu nepogodu na našičkom području, pala je velika količina oborina i nažalost došlo je do poplava. Srećom, sve ekipe su na terenu, poglavito vatrogasna društva, koja uspjevaju držati stvari pod kontrolom na terenu. Siguran sam da će padom nivoa vode situacija biti puno bolja – istaknuo je Kašuba.

    Željko Kovačević, direktor Vodnogospodarskog odjela za Dunav i donju Dravu u Hrvatskim vodama naglasio je kako nastavljaju pratiti stanje na terenu.

    – Nažalost, protiv ovako velike količine oborina u kratkom vremenu se izuzetno teško boriti. Cijeli dan smo na terenu, od Đurđenovca, Feričanaca, Donje Motičine i Našica te se trudimo što prije normalizirati stanje. Optimisti smo, nivo vode je u opadanju, oborine su smanjene, a vodni val prolazi, međutim ipak ostajemo na terenu budno motriti razvoj situacije kako bismo na vrijeme prevenirali eventualne neželjene posljedice – rekao je Kovačević i dodao da je najteže u Donjoj Motičini, Zoljanima te Našicama, ali da će im ove urbane poplave poslužiti kao putokaz za unaprjeđenje sustava obrane od poplava na tom području.

    I danas su žurne službe na terenu, sanira se šteta na poplavljenim objektima, ispumpavaju se podrumi i suše obiteljske kuće koje su jučer bile pod vodom. S obzirom na prestanak padalina, situacija se normalizirala, a u danima koj isu pred nama, ne očekuju se nove padaline ni poplave.

    foto: OBŽ

    Imate više informacija o ovoj temi, želite li komentirati, napisati reakciju ili želite prijaviti pogrešku u tekstu?

    VEZANE VIJESTI

    Očekuje se vrlo visok vodostaj Drave tijekom predstojećeg vikenda, a prema sadašnjim prognozama ona će se izliti na šetnicu na lijevoj obali

    Osječko-baranjska županija spremno dočekuje rekordni vodeni val na Dravi

    Uoči dolaska vodenog vala i rekordno visokih vodostaja na rijeci Dravi na području Osječko-baranjske županije, što se očekuje od petka Više…

    Zbog najavljenog nevremena i obilnih kišnih oborina koje će prema prognozama DHMZ-a zahvatiti veći dio teritorija Republike Hrvatske od 04. do 06. kolovoza, sve operativne snage i sudionici sustava civilne zaštite stavljeni su u visoku pripravnost.

    Sve operativne snage i sudionici sustava civilne zaštite stavljeni u visoku pripravnost

    Pozivaju se građani na područjima sklonima poplavama da budu posebno oprezni, ne kreću na put ako ne moraju, prate vijesti Više…

    Sve naše službe su spremne, osigurane su zalihe pijeska, vreća, crpki, pa i punilica za pijesak te sušilice prostorija. Po potrebi se aktiviraju lokalni stožeri civilne zaštite, a nadamo se da neće biti potrebe za većim intervencijama, za koje smo također spremni...

    Stožer civilne zaštite Osječko-baranjske županije: I u OBŽ vodostaji u porastu, no ukupna situacija je stabilna

    Danas (17. svibnja 2023. godine) održana je sjednica Stožera civilne zaštite Osječko-baranjske županije na kojoj je razmatrana aktualna situacija na Više…

    VIŠE IZ KATEGORIJE

    Izvučen je dobitnik 3.000 eura za shopping u Portanovi,  čak 50 trgovina u Portanovi nudilo je rođendanske popuste, mađioničar, disco hostese i ljudi od stakla (Mirror crew) napustili su Portanovu, velika rođendanska torta se pojela, šampanjac popio, a svih 150 nagrada koje su bile sakrivene u mnoštvu balona je pronađeno.

    [FOTO] Trgovački centar Portanova proslavio 13. rođendan uz vrijedne nagrade, shopping s popustima i pregršt iznenađenja za posjetitelje

    Jesi li se ikada osjećao/a diskriminirano/a zbog svog rodnog identiteta, ili si možda svjedočio/la takvom ponašanju u profesionalnom ili društvenom okruženju? Što misliš o suzama? Je li normalno da dečki plaču?

    “Uđi u moje konversice” – radionica Info centra za mlade

    Motociklisti će se okupiti u caffe baru B.M.W. (Vukovarska cesta 152) od 8, 30 sati, a polazak za Aljmaš organiziranom defileu je predviđen u 10,00 sati.

    Blagoslov motora i vozača Aljmaš 2024.