ŽIVOT

(FOTO) „Povelje humanosti“ u pravim rukama!!

Povelja humanosti osobama za spašavanje 8 unesrećenih iz prometne nesreće automobila gdje je prijetila opasnost od požara i eksplozije, za rad u humanitarnim udrugama i za dobrovoljno darivanje krvi preko 100 puta

Objavljeno 30.10.2019
Ivona Amidžić

Povelju humanosti“, najviše javno priznanje Osječko-baranjske županije za humana djela učinjena na području Županije ove godine, jučer je na prigodnoj svečanosti župan Ivan Anušić uručio građanima koji su se svojim predanim i požrtvovnim djelovanjem, samoprijegorom i brižnim odnosom osobito istakli na tom području.

Za organiziranje i pružanje raznih oblika ljudske pomoći kojima se afirmira i potvrđuje humanost kao univerzalno civilizacijsko načelo „Povelju humanosti“ dobila je Marija Šešo, koja već treći put dobiva ovo županijsko priznanje, a zavrijedila ga je za rad u humanitarnoj udruzi Veronikin rubac te za pomoć bolesnima i starima.

Povelju humanosti za poduzimanje djela kojima je uz vlastiti rizik i samopožrtvovanje od drugog otklonjena prijeteća pogibelj i drugih djela kojima se pridonosi zaštiti i spašavanju ljudskih života i materijalnih dobara dobili su Domagoj i Dražen Šimić iz Osijeka. Oni su ovog ljeta, prilikom povratka s ljetovanja, u BiH spasili unesrećene iz prometne nesreće. Spasili su osam osoba iz automobila koji su se direktno sudarili i prijetila je opasnost od požara i eksplozije.

Najviše priznanje za humana djela, odnosno za predanost u pobuđivanju solidarnosti i djelotvornosti kojima se promiču vrijednosti humanizma kao zaloga održanja društvene zajednice, župan Anušić uručio je Ivanu Juriću, svećeniku iz Osijeka za djelovanje u humanitarnim udrugama, pomoć mladima u paklu droge te za formiranje i uspješno djelovanje Zajednice Cenacolo.

Povelju humanosti za darivanje krvi kojom se omogućava izlječenje bolesnih i povrijeđenih dobilo je 22 dobrovoljna darivatelja krvi iz Osijeka, Donjeg Miholjca, Našica, Valpova i Đakova koji su dali krv više od stotinu puta. To su Marko Ljubić, Antun Tomašević, Kristijan Hlevnjak, Zdravko Gašpert, Milan Fišer, Zdravko Čorak, Danijel Bronzović, Demijen Bošnjak, Branko Kiseljak, Nedeljko Josić, Jasenko Kardum, Darko Vinogradac, Slavko Golić, Branko Habus, Franjo Špoljarić, Antun Karapetrić, Matija Kubinčan, Josip Kranic, Ivica Silađi, Josip Gull, Milan Knežević Vasilije Topalović.

“Dodjelom „Povelje humanosti“ Osječko-baranjska županija daje najviše priznanje osobama koje su se poslovno, privatno ili slučajno našle u situaciji gdje su pokazali požrtvovnost te pružili pomoć nekome ili to rade dobrovoljno, godinama, kroz davanje krvi. Želimo ih nagraditi za učinjena djela, ali i istaknuti kako bi i drugi građani znali što su učinili, kako bi ih šira zajednica prepoznala i podržala te da budu primjer i poticaj drugima u iskazivanju humanosti”, poručio je župan Anušić.

foto: OBŽ

Imate više informacija o ovoj temi, želite li komentirati, napisati reakciju ili želite prijaviti pogrešku u tekstu?

VEZANE VIJESTI

"Povelja humanosti" Osječko-baranjske županije javno je priznanje za humana djela učinjena na području Osječko-baranjske županije

Predložite osobe za dodjelu “Povelje humanosti” Osječko-baranjske županije

Odbor za priznanja Osječko-baranjske županije podsjeća građane, pravne osobe i druge organizacijske oblike te njihova tijela da je u tijeku Više…

VIŠE IZ KATEGORIJE

Igračke služe kao vizualni podsjetnik za održavanje distance, ali i kako se ne bi osjećali usamljeno dok objeduju sami

(FOTO) Originalna ideja: Restoran za stolove posjeo plišane igračke!

Čak ni u vrijeme pandemije virusa COVID-19 nisu prestali brinuti o svojih 3.500 štićenika

Osječka udruga “Rijeka ljubavi” slavi deveti rođendan

Djeca bi trebala nositi bilježnicu s upisanom vrijednosti temperature koju bi roditelj izmjerio svaki dan prije polaska u školu...

HZJZ objavio posebne savjete za roditelje čija djeca ponovno kreću u školu i vrtić