Arhiva

[FOTO] PROJEKT VIRTUS: Ugostiteljsko-turistička škola Osijek otvorila specijalizirani praktikum kuharstva i slastičarstva

Učenici i nastavnici pripremajući slasna jela testirali nove moderne uređaje

  Objavljeno 08.10.2021
  Darija Kovačić

  Regionalni centar kompetentnosti Ugostiteljskoturistička škola otvorio je u četvrtak, 7. listopada 2021. godine suvremeni specijalizirani praktikum kuharstva i slastičarstva koji je realiziran preko projekta VIRTUS – Uspostava infrastrukture regionalnih centara kompetentnosti KK.09.1.3.01.0020. Novi praktikum nalazi se u suterenu škole i u potpunosti je obnovljen s izmjenom svih postojećih instalacija. U prostoru je postavljen kuhinjski blok s modernom opremom te amfiteatarsko gledalište s 24 mjesta. Služit će u nastavi, izvođenju pokaznih vježbi iz kuharstva i slastičarstva, za gostujuća predavanja domaćih i stranih gastronomskih stručnjaka te sve aktivnosti koje planira RCK.

  Najopremljeniji je specijalizirani praktikum kuharstva i slastičarstva koji će imati višestruku namjenu. Učenici će od svojih početaka školovanja moći koristiti najsuvremeniju opremu koja će im pomoći da se brže i lakše prilagode sve većim zahtjevnijim potrebama gospodarstvenika i tržišta rada, objašnjava ravnatelj i voditelj Regionalnog centra kompetentnosti Ugostiteljsko turističke škole na otvorenju specijaliziranog praktikuma iz kojeg su se širili mirisi piletine iz woka, punjenog lungića sa šljivama, pačjih prsa, bifteka. Nastavnici kuharstva Zdravko Perković, Spomenka Dundović i Miroslav Balažić s učenicima su predstavili pokaznu vježbu pripreme na novim uređajima.

  S obzirom na to kako je bilo prije slabije opremljeno, bez mogućnosti uređenja, ovo je sigurno najopremljeniji pokazni praktikum u Hrvatskoj. Kvalitetna i moderna oprema, koja pruža niz mogućnosti, prati suvremene trendove u pripremi hrane. Učenici će iz ovog praktikuma moći odmah otići raditi u kuhinje vrhunskih hotela i biti spremni na sve poslovne izazove, rekao je u povodu otvorenja nastavnik kuharstva Zdravko Perković.

  Izazovni su bili protekli mjeseci u RCK UTŠO. No druga je faza projekta VIRTUS provedena kraju, nakon obnove praktikuma u partnerskoj Srednjoj strukovnoj školi Vinkovci, svoja vrata otvaraju i suvremeni prostori osječke škole.

  Radovi na adaptaciji podrumskog dijela škole trajali su devet mjeseci. Bilo je dosta izazova, ali smo uspjeli sve nastavne aktivnosti i obaveze uspješno privesti kraju. Cjelokupni projekt VIRTUS trebao ni unaprijediti i modernizirati praktičnu nastavu i vježbe, te samim tim učiniti atraktivnijima zanimanja za koja se obrazuje u školi, objasnio je ravnatelj Kristek.

  Iznimno mi je drago da je unutar Ugostiteljsko-turističke škole u Osijeku putem Regionalnog centra kompetentnosti napravljen praktikum koji će služiti edukaciji mladih kadrova i njihovom pripremanju za tržište rada. Ukupna vrijednost projekta je 24 milijuna kuna, većinom europskih sredstava, a njime se još jednom pokazuje kvalitetna suradnja lokalne, regionalne i nacionalne razine u povlačenju sredstava. Želim svim korisnicima ovog prostora puno uspjeha u radu, rekao je zamjenik župana Osječko-baranjske županije Josip Miletić.

  Projekt VIRTUS sufinanciran je iz Europskoga fonda za regionalni razvoj u ukupnom iznosu od 24.214.510,51 kune.

  U sklopu svečanog otvorenja specijaliziranog praktikuma gosti su pogledali izložbu „Zlatno doba osječkog ugostiteljstva“, autorica profesorice knjižničarstva Ksenije Kesegi Krstin i Ivane Draganić, osobe za vidljivost, komunikaciju i horizontalne aktivnosti RCK VIRTUS, ujedno je i autorica kratkog dokumentarnog filma Memento: „Da ti kažem kako je bilo, to je neponovljivo“. Posveta je to vremenu kada su restorani bili puni, jelo se drugačije nego danas i uz jelo se uživalo i družilo.

  Imate više informacija o ovoj temi, želite li komentirati, napisati reakciju ili želite prijaviti pogrešku u tekstu?

  VEZANE VIJESTI

  Otvorena novoizgrađena nastavno-sportska dvorana Ugostiteljsko-turističke škole

  Trodijelna nastavno-sportska dvorana Ugostiteljsko-turističke škole, površine 2500 m2, sa 600 sjedećih mjesta, investicija vrijedna oko 26 milijuna kuna, svečano je Više…

  VIŠE IZ KATEGORIJE

  Novi jelovnik je inspiriran s tradicionalnom hranom hrvatskih regija. Eden je posjetio i poznati Youtuber i imao je što reći. Ovom prilikom vodimo vas i na bespla gulaš od divljači, a u članku se krije i nešto posebno za naše ljepše polovice

  [FOTO/VIDEO] Novi jelovnik u restoran & Ballroom EDEN: “Inspirirano s 4 hrvatske regije”!

  16. studenog 38-godišnji kradljivac je ukrao 330 kilograma mesa u vrijednosti 14000 kuna. Policija ga ja otkrila!

  Ukrao više od 300 kilograma mesa, kradljivac uhvaćen!

  Osječanka Iva Dorić, stručnjakinja za sigurnost hrane iz Hrvatske agencije za poljoprivredu i hranu, nedavno je sudjelovala u kulinarskom duelu...

  Poznati europski chefovi odmjerili snage, promatrala ih je osječka stručnjakinja za sigurnost hrane