FOTO: Rasprava o budućnosti na poljoprivrede na konferenciji “Zeleni plan u hrvatskoj poljoprivredi”
U okviru projekta Zeleni plan - prilika za hrvatsko gospodarstvo jučer je održana rasprava na Fakultetu agrobitehničkih znanosti...
Poslovni dnevnik jučer je na Fakultetu agrobiotehničkih znanosti održao raspravu “Zeleni plan u hrvatskoj poljoprivredi” u sklopu projekta Zeleni plan – prilika za hrvatsko gospodarstvo, na kojoj su uz dekana FAZOS-a prof.dr.sc. Krunoslava Zmaića, nazočili i državni tajnik Ministarstva poljoprivrede Zdravko Tušek, glavni urednik Poslovnog dnevnika Vladimir Nišević te zamjenik župana Josip Miletić.
Zamjenik župana izjavio je: “Osječko-baranjska županija odavno je prepoznala važnost ekološke proizvodnje i kvalitetne hrane koje podupiremo, a to ćemo činiti i u budućnosti. Velik dio površina ekološke proizvodnje nalazi se upravo u našoj županiji zbog čega smo i dužni voditi računa o zelenoj poljoprivredi i novim ekološkim standardima. U tom smjeru ide i politika Europske unije sa zacrtanim ciljem da se do 2030. godine smanji upotreba pesticida za oko 50% te da se povećaju nasadi ekološke proizvodnje.”
Kao članica Europske unije, Hrvatska ulazi u novu etapu razvoja poljoprivrede i proizvodnje hrane. Zajednička poljoprivredna politika EU od 2023. godine usmjerena je na očuvanje okoliša i klime te donosi brojna ograničenja za poljoprivredu, među kojima su manja upotreba pesticida i ekološka poljoprivreda. Hrvatska Strategija poljoprivrede ima, pak, za cilj do 2030. podići vrijednost proizvodnje poljoprivrede na 30 milijardi kuna, sa sadašnjih malo više od 19 milijardi.
Zamjenik župana Josip Miletić sudjelovao je u panel raspravi na temu utjecaja upotrebe zaštitnih sredstava u poljoprivrednoj proizvodnji, uz izvršnu direktoricu, Udruge proizvođača i zastupnika sredstava za zaštitu bilja RH – CROCPA Irenu Brajević, predsjednika Udruge OPG-a Hrvatske Roberta Hadžića, voditeljicu Službe za sredstva za zaštitu bilja u Ministarstvu poljoprivrede Sandru Dujmić te Maria Puškarića iz OPG Agro Puškarić.