ŽIVOT

[FOTO] U Gospodarskom centru OBŽ otvoren Sajam Tehnicoolum 2023.

Cilj ovog dvodnevnog sajma (27. i 28. listopada) je poticanje interesa djece i mladih za bavljenje tehničkom kulturom i znanošću STEM područja, pa je namijenjen svima zainteresiranima, od početnika koji će se tek odvažiti za bavljenje tehnikom i ovladavanjem vještinama početne tehničko-tehnološke pismenosti

Objavljeno 27.10.2023
Darija Kovačić

U organizaciji Osječko-baranjske županije, Grada Osijeka, Zajednice tehničke kulture Osječko-baranjske županije i Zajednice tehničke kulture Grada Osijeka danas (27. listopada 2023. godine) u Gospodarskom centru OBŽ otvoren je 5. Sajam tehničke kulture – Tehnicoolum 2023.. Cilj ovog dvodnevnog sajma (27. i 28. listopada) je poticanje interesa djece i mladih za bavljenje tehničkom kulturom i znanošću STEM područja, pa je namijenjen svima zainteresiranima, od početnika koji će se tek odvažiti za bavljenje tehnikom i ovladavanjem vještinama početne tehničko-tehnološke pismenosti, preko polaznika koji žele proširiti svoje znanje i ovladati vještinama naprednog korištenja, pa do stručnih osoba i pedagoga kojima su STEM znanosti i tehnička kultura profesionalni izbor.

Na 5. Tehnicoolumu održava se niz sajamskih izložbi, 30-ak kreativnih i edukativnih radionica na teme: robotika, modelarstvo, maketarstvo, informatika, elektronički i digitalni sklopovi, promet, fotografija, izrada predmeta od metala, plastike, papira, slame, 3D printanje i modeliranje, dronovi i druge teme, kao i izložbe dostignuća udruga, zajednica i centara tehničke kulture.

Uz izlagače i posjetitelje, svečanom otvorenju nazočili su župan Osječko-baranjske županije Ivan Anušić, zamjenica gradonačelnika Grada Osijeka Jasenka Crnković i drugi uzvanici.

– Peti sajam Tehnicoolum, koji se prvi put održava u novom Gospodarskom centru OBŽ, okuplja naše srednje škole tehničke struke, Sveučilište i tvrtke koje se bave srodnim djelatnostima. Sajam će najaviti i pokazati mlade talente koji se bave tehničkom kulturom te će na neki način biti predvodnici u svojim poslovima nakon završetka školovanja. Kao što se može vidjeti, oni već sada osmišljavaju tehnička rješenja kroz elektroniku i tehniku te rade vrlo zahtjevne stvari, inovacije. Iz tog razloga podupiremo ovakve sajmove i organizacije te smo zadovoljni prvenstveno odazivom na sajam. Zahvaljujem svima koji su sudjelovali u organizaciji, kao i svim izlagačima koji su došli pokazati svoja znanja i vještine u tehničkoj kulturi, a koja se mogu primjenjivati u svakodnevnom životu. Građane pozivam da posjete Sajam i uvjere se kako naša djeca postaju kvalitetni stručnjaci – rekao je župan Ivan Anušić.

Zamjenica gradonačelnika Osijeka Jasenka Crnković izrazila je zadovoljstvo što se Tehnicoolum po peti put organizira, ovaj put u respektabilnom prostoru GC-a. – Nastavlja se tradicija da Grad Osijek, zajedno s OBŽ i zajednicama tehničke kulture, podržava razvijanje izvrsnosti i poticanje mladih, kao i mentora i nastavnika koji rade s našom djecom na razvijanju inovativnosti i kreativnosti u području tehničke kulture i STEM znanosti. Grad također stipendira studente koji su usmjereni na STEM područja, 26 stipendija u iznosu po 160 eura. Pozivam sve, osobito učenike, nastavnike i ravnatelje osnovnih škola da se pridruže ovom prekrasnom sajmu – poručila je Jasenka Crnković.

Tajnica ZTK Osječko-baranjske županije Vinka Damjanović kazala je kako ova Zajednica predstavlja svoj rad kroz pet radionica iz STEM područja. Dodala je da na Sajmu također sudjeluju ZTK Valpovo-Belišće u suradnji s Centrom tehničke kulture Valpovo-Belišće, ZTK Grada Našica u suradnji s Centrom tehničke kulture Grada Našica i ZTH Grada Belog Manastira te zahvalila Županiji na financijskoj pomoći kojom im je omogućeno sudjelovanje na Sajmu.

I Antun Šikić, predsjednik ZTK Grada Osijeka, pozvao je građene da posjete Tehnicoolum.

Pročelnica Upravnog odjela za obrazovanje i mlade OBŽ Miranda Glavaš-Kul naglasila je kako učenici imaju sve veći interes za STEM područje, a Županija je prepoznala važnost tog područja.

– Osječko-baranjska županija je nositelj projekta Regionalnog znanstvenog centra Panonske Hrvatske koji se radi u OŠ Josipa Kozarca u Josipovcu Punitovačkom. Već su izgrađeni zvjezdarnica i planetarij, uređeni su prostori za STEM kabinete i to će biti jedini takav centar u istočnom dijelu Hrvatske te se nadamo se će koristiti i učenicima iz ostalih županija. Kao što je poznato, u našoj Županiji imamo i Centar izvrsnosti pri Elektrotehničkoj i prometnoj školi  Osijek koji također radi u tom području, pa će ovi centri biti nositelji razvoja u STEM području naše županije – poručila je pročelnica.

Imate više informacija o ovoj temi, želite li komentirati, napisati reakciju ili želite prijaviti pogrešku u tekstu?

VEZANE VIJESTI

Izložbenih mjesta je preko stotinu, najviše do sada, a dobre navike se nastavljaju i u devetom izdanju. Tako nas ponovno na pozornici očekuju 'cooking show' i razgovori uživo s vinarima te sjajne tematske radionice“

[NAJAVA] Očekuje nas dosad najveći WineOS – sajam vina, delicija i ugodnog življenja

Deveto izdanje osječkog sajma vina, delicija i ugodnog življenja WineOS održat će se, već uobičajeno, na samom početku godine, točnije Više…

Slijedeći petak i subotu očekuje nas zanimljivi Tehnicoolum, sajam tehnike, tehnologije s mnoštvom radionica, predavanja i prezentacija. To se ne propušta!

[NAJAVA] Tehnicoolum – sajam tehničke kulture

U prostoru Gospodarskog centra, uskoro se održava TEHNICOOLUM – sajam tehničke kulture! Očekuje vas održavanje dinamičnih, kreativnih radionica pod stručnim Više…

Autohtoni proizvodi našeg područja, poljoprivreda, prehrana, graditeljstvo i stanovanje najznačajniji su dio programa izlaganja i prodaje najvećeg broja izlagača Jesenskog sajma

[NAJAVA] Jesenski sajam od 6. do 8. listopada u Gospodarskom centru Osječko-baranjske županije

U prostoru Gospodarskog centra Osječko-baranjske županije, uskoro će se održati Jesenski sajam koji će trajati od petka 6. listopada do Više…

VIŠE IZ KATEGORIJE

U Auro Domus poslovnicama diljem Hrvatske ti klijenti svakodnevno dobivaju nekoliko stotina ili tisuća eura. I vrlo često se iznenade činjenicom da su u zamjenu za slomljeni lančić ili ogrlicu koju ne nose godinama mogli u samo nekoliko trenutaka dobiti dovoljno sredstava za zatvore minus na tekućem računu ili si priušte nešto što su dugo željeli.

Požurite i iskoristite visoke cijene: Otkup zlata sada se najviše isplati

Biciklijada se i ove godine organizira u znak podrške nacionalnoj kampanji Hrvatskog knjižničarskog društva za osobe s teškoćama čitanja i disleksijom "I ja želim čitati"

FFOS-ova BICIKLIJADA 2024.

Izvučen je dobitnik 3.000 eura za shopping u Portanovi,  čak 50 trgovina u Portanovi nudilo je rođendanske popuste, mađioničar, disco hostese i ljudi od stakla (Mirror crew) napustili su Portanovu, velika rođendanska torta se pojela, šampanjac popio, a svih 150 nagrada koje su bile sakrivene u mnoštvu balona je pronađeno.

[FOTO] Trgovački centar Portanova proslavio 13. rođendan uz vrijedne nagrade, shopping s popustima i pregršt iznenađenja za posjetitelje