OSJEČANI

FOTO U Kopačkom ritu propao kroz isušeno dno jezera u mulj, spasio ga HGSS

Kako doznajemo, dva su se muškarca našla na tom području od kojih je jedan propao kroz ispucalu zemlju presahlog jezera bez mogućnosti da se izvuče. S obzirom na to da je prijetila opasnost od dodatnog propadanja u duboki sloj mulja, u 12:25 sati uputili su poziv za pomoć rendžerima PP Kopački rit koji su pak u pomoć pozvali i pripadnike HGSS-a Stanice Osijek

Objavljeno 03.08.2022
Darija Kovačić

Pripadnici osječke Stanice Hrvatske gorske službe spašavanja (HGSS) jučer su zajedno s rendžerima Parka prirode Kopački rit iz dubokog sloja mulja presušenog jezera s teško pristupačnog močvarnog područja tog parka izvukli jednu osobu, objavio je u srijedu HGSS, javlja Index.hr.

Propao kroz ispucalu zemlju

Kako doznajemo, dva su se muškarca našla na tom području od kojih je jedan propao kroz ispucalu zemlju presahlog jezera bez mogućnosti da se izvuče. S obzirom na to da je prijetila opasnost od dodatnog propadanja u duboki sloj mulja, u 12:25 sati uputili su poziv za pomoć rendžerima PP Kopački rit koji su pak u pomoć pozvali i pripadnike HGSS-a Stanice Osijek.

Za akciju je određen najviši stupanj hitnosti i na lokaciju su odmah upućena dva spašavatelja HGSS-a iz osječke Stanice koji su se na navedenu lokaciju uputili terenskim vozilom dok su ostali bili u stanju pripravnosti. Uz dvoje pripadnika HGSS-a u spašavanju je sudjelovalo i troje rendžera PP Kopački rit.

Budući da je do lokacije na kojoj su se nalazile tražene osobe valjalo prijeći dio močvarnog područja rita, spašavatelji su uz terensko vozilo morali koristiti i čamce, a potom dio puta morali su prijeći i pješice sa svom spasilačkom opremom.

U koordiniranoj akciji spašavatelja i rendžera-nadzornika Parka prirode ugrožena je osoba uz pomoć užeta i medicinske daske izvučena na sigurno tlo. Akcija je uspješno okončana oko 15 sati.

Nimalo bezazlena akcija

U HGSS-u ističu da u ovoj neobičnoj, ali nimalo bezazlenoj akciji spašavanja je važna bila pravovremena reakcija i visoka motiviranost Službe čuvara prirode kao i osobe koja je unatoč teškoj situaciji u kojoj je bila sačuvala prisebnost.

Također napominju izvrsnu suradnju HGSS Stanice Osijek i PP Kopački rit koja traje od samog početka osnivanja Stanice. Posebno je intenzivna suradnja, navode, bila tijekom poplava koje su pogodile županjsku Posavinu i u kojima su sa svojim plovilima lokalnom stanovništvu pomagali i rendžeri PP Kopački rit.

Zajedničke aktivnosti HGSS-a i rendžera PP Kopački rit se provode kroz razne vježbe i edukacije kao što su pružanje prve pomoći ugroženima, spašavanju iz leda, traganju i drugim oblicima spašavanja ljudi. Takve zajedničke aktivnosti rezultiraju svakodnevnom brigom za sigurnost posjetitelja te po potrebi akcijama spašavanja ugroženih osoba.

Imate više informacija o ovoj temi, želite li komentirati, napisati reakciju ili želite prijaviti pogrešku u tekstu?

VEZANE VIJESTI

Biciklijada se i ove godine organizira u znak podrške nacionalnoj kampanji Hrvatskog knjižničarskog društva za osobe s teškoćama čitanja i disleksijom "I ja želim čitati"

FFOS-ova BICIKLIJADA 2024.

U nedjelju, 28. travnja 2024. održat će se tradicionalna FFOS-ova biciklijada na ruti Osijek – Kopački rit. Biciklijada se i ove godine Više…

Ruta nije zahtjevna (vozi se bentom uz Dravu) te ju mogu svladati i osobe koje ne bicikliraju redovito. Biciklijada se i ove godine organizira u znak podrške nacionalnoj kampanji Hrvatskog knjižničarskog društva za osobe s teškoćama čitanja i disleksijom I ja želim čitati.

[NAJAVA] FFOS-ova biciklijada

U nedjelju, 16. 4. 2023. održat će se tradicionalna FFOS-ova biciklijada na ruti Osijek – Kopački rit. Biciklijada se i Više…

Cilj akcije, koja se odvijala od 16. do 18. prosinca, bio je onemogućiti neprijatelju prilaz sjevernim dijelovima grada Osijeka, stabilizirati sjevernu crtu obrane na području Baranje i potisnuti ih u dubinu Kopačkog Rita, što je i ostvareno

Obilježena je 31. obljetnica zajedničke vojno – policijske akcije “Kopački Rit”

Ispred spomen obilježja na Biljskoj cesti obilježena je 31. obljetnica vojno policijske akcije. Danas, 18. prosinca, polaganjem vijenaca i paljenjem Više…

VIŠE IZ KATEGORIJE

bloomiranje je koncept koji obuhvaća druženje i povezivanje poduzetnica i žena koje razmišljaju o pokretanju ili trenutno pokreću neku svoju poslovnu priču

[NAJAVA] Bloomiranje & pauziranje

Predstavilo se 18 poslodavaca, a kroz raznovrsne panele, radionice i predavanja, studentima je to prilika za upoznavanje s aktualnim trendovima, izazovima i prilikama u različitim gospodarskim sektorima

Dan karijera na Ekonomskom fakultetu u Osijeku

Biciklijada se i ove godine organizira u znak podrške nacionalnoj kampanji Hrvatskog knjižničarskog društva za osobe s teškoćama čitanja i disleksijom "I ja želim čitati"

FFOS-ova BICIKLIJADA 2024.