ŽIVOT

[FOTO] U Portanovi održana plesna kampanja protiv nasilja nad ženama – “Milijarda ustaje”

Građanska dužnost je prijaviti bilo koji oblik nasilja, a svojim postupanjem dokazujemo da je Grad Osijek ali i Osječko-baranjska županija mjesto nulte tolerancije na nasilje

Objavljeno 15.02.2024
Darija Kovačić

Kampanja “One Billion Rising” ili „Milijarda ustaje“ započela je na Valentinovo 2012. kao inicijativa za podizanje svijesti o uznemirujućoj statistici prema kojoj će svaka treća žena u svijetu tijekom svojeg života biti podvrgnuta fizičkom nasilju, što je sveukupno milijarda i pol žena i djevojčica, a Republika Hrvatska nije iznimka. Riječ je o globalnoj plesnoj kampanji koju je započela međunarodna organizacija „Ujedinjenih naroda“ i koja je usmjerena protiv nasilja nad ženama.

Kampanja se održava u više od 200 zemalja svijeta i 20-ak gradova u Hrvatskoj (Osijek, Rijeka, Pula, Split, Zagreb, Koprivnica i dr.) i razvila se u najveću organiziranu akciju usmjerenu na suzbijanje nasilja nad ženama.

Cilj ove aktivnosti je pokazati predanost i solidarnost u borbi protiv nasilja, upozoriti na njegove pogubne posljedice i pozvati sve da plešući odbiju pristati na „status Q“, sve dok kultura nasilja ne nestane.

I ove godine u sklopu Nacionalnog preventivnog projekta „Živim život bez nasilja“, Policijska uprava osječko-baranjska uz veliku pomoć Plesnog studia “Shine” iz Osijeka osmislili su način za sudjelovanje u ovoj kampanji, već desetu godinu za redom.

Plesači plesnog studia „Shine“ i policajci, kojima su se u plesu pridružili i Gradsko društvo Crvenog križa Osijek, Društvo „Naša djeca“ Grada Osijeka, Dječje gradsko vijeće Osijek, Plesna grupa D&D iz Osijeka, nekoliko osnovnih i srednjih škola iz Osijeka te srednjoškolski đački domovi iz Osijeka, okupili su se u Trgovačkom centru „Portanova“ u Osijeku gdje su i ove godine otplesali plesne korake s ciljem poticanja borbe protiv nasilja.

Kampanju su podržali i predstavnici Osječko-baranjske Županije, Grada Osijeka, Društva Crvenog Križa Osječko-baranjske županije, Područni ured civilne zaštite Osijek i drugi.

Građanska dužnost je prijaviti bilo koji oblik nasilja, svojim postupanjem dokazujemo da je Grad Osijek ali i Osječko-baranjska županija mjesto nulte tolerancije na nasilje, a ovakvim postupanjem možemo unaprijediti život u lokalnoj zajednici.

Policijska uprava osječko-baranjska tijekom cijele godine provodi preventivni projekt „Živim život bez nasilja“ temeljem kojega edukacijom i radionicama u osnovnim i srednjim školama na području Osječko-baranjske županije, ali i u drugim organizacijama i ustanovama s područja županije, djeci i odraslima ukazujemo na problem svih oblika nasilja.

Imate više informacija o ovoj temi, želite li komentirati, napisati reakciju ili želite prijaviti pogrešku u tekstu?

VEZANE VIJESTI

Portanova ne radi na Uskrs i uskrsni ponedjeljak ali sve do petka 29. ožujka u Portanovi popularni Zecoš koji u periodu od 17 do 19 sati vrijeme provodi u šetnji Portanovom i druženju s najmlađim posjetiteljima.

Uskršnja kupovina u Portanovi

Trgovci u Portanovi pripremili su bogatu ponudu i prigodne akcije i popuste za blagdansku kupovinu, i to svakako provjerite. Ne Više…

Nije ovo prva ovakva potraga u Portanovi. Prošlih godina je bilo odlično, a ove godine organizatori najavljuju još više zabave i još više nagrada što znači još više nasmijanih dječjih lica.

Više od 150 pisanica bit će sakriveno u Portanovi, a svaka je dobitna

Uoči Uskrsa, u subotu 23. ožujka u 11 sati u osječkoj Portanovi vas očekuje Velika uskršnja potraga za pisanicama koje Više…

povodom obilježavanja Međunarodnog dana žena, trinaestu godinu zaredom održati će se glazbeno-scenski program pod nazivom 'Žena može', projekt u sklopu Nacionalnog preventivnog projekta ‘Živim život bez nasilja’

‘Žena može’ glazbeno-scenski program

Kao i svake godine povodom obilježavanja Međunarodnog dana žena, trinaestu godinu zaredom održati će se glazbeno-scenski program pod nazivom ‘Žena Više…

VIŠE IZ KATEGORIJE

Za posjetitelje je otvoren sva tri dana od 10.00 do 19.00 sati, a ponuđena im je kvalitetna oprema za lov i ribolov, kao i prezentacije ponude lovišta i ribolovnih mjesta i uvjeta, natjecanja u pripremi fiša, lovačkog čobanca i drugih jela jedinstvenih okusa, izložbe lovačkih pasa, izložbe fotografija, dakako uz bogatu eno i gastro ponudu

[FOTO] U Gospodarskom centru OBŽ otvoren 19. Sajam lova, ribolova i turizma SALORI

Projekt je pokrenut s ciljem usmjeravanja darovitih učenika u STEM područja, ali i jačanje kompetencija nastavnog osoblja koje će raditi s darovitim učenicima.

U Osijeku održana Završna konferencija Regionalnog znanstvenog centra Panonske Hrvatske

Budite spremni na pitanja o osnivanju EU-a, njenim članicama, važnim zakonima i propisima,ali i temama slavnih ličnosti. Uskoro nam se bliže izbori za EU parlament pa je ovo prilika da se informiramo  i o ovoj temi.

Kviz večer o znanju povijesti, institucijama, politici, kulturi i zemljama Europske unije