Arhiva

FOTO VIDEO Uskoro dovršenje vodenice na rijeci Dravi

  Objavljeno 19.08.2015
  OsijekNews redakcija

  U okrilju riječne luke Tranzit, pomalo skrivena od očiju javnosti, izrađuje se replika vodenice – mlina,  vodenica će, kada bude postavljena, a očekuje se krajem rujna, biti nova turistička atrakcija grada na Dravi.

  Posjetili smo lokaciju na kojoj se vodenica izgrađuje i pričali s članovima udruge ‘Vodenica’ koji su angažirani na izgradnji vodenice.

  Vodenica je tehnički iznimno zahtjevan projekt, praktično na njoj se radi od sredine ožujka 2015. godine i predviđa se da će sve biti gotovo do kraja rujna.

  Za izgradnju vodenice je naručena posebna vrsta ariša, koji tesarski tim oblikuje prema zadanim mjerama. Naravno, puno je tu i potrebe za impregnacijom, što opet zahtijeva dostatno vremena za sušenje nanesenih slojeva. Ne treba zanemariti činjenicu da će cijeli trup biti potopljen u vodi. On će nositi kućicu s mlinom i, naravno, kao najatraktivniji i vizualno najprepoznatljiviji dio – mlinski kotač. Trup je dimenzija 16,5 x 15 metara, kućica će zauzimati oko 50 četvornih metara, a kotač će u promjeru biti dojmljivih šest metara.

  Obrađeno je 70 kubika drveta, potom osušeno, lijepljeno. Proces je to koji se ne može prekočiti niti ubrzavati ako se želi stvoriti osjećaj starine i davnih vremena.

  U unutrašnjosti vodenice nalazit će se mlinski kamen, koji će moći mljeti žitarice, kao pokazno postrojenje kako se nekada mljelo, a posjetitelji će moći vidjeti cijeli proces prerade.

  Nakon završetka radova vodenica će biti dovezena teglenicom i ukotvljena na 22. kilometru Drave – nedaleko od kompe. Ponovno će ovaj tradicijski objekt biti u službi gospodarstva, ali sada za razvitak turizma i privlačenje turista, a vrijedan je 413 tisuća eura.

  Kako napreduje izgradnja objekta koji bi trebao uskoro postati novi prepoznatljivi simbol Osijeka, pogledajte u našoj galeriji fotografija

  FOTO/VIDEO: Filip Kos

  Imate više informacija o ovoj temi, želite li komentirati, napisati reakciju ili želite prijaviti pogrešku u tekstu?

  VEZANE VIJESTI

  Provedite ljeto na osječkoj vodenici

  Na najvećoj vodenici u Hrvatskoj , mlinu- bodu na Dravi u središtu Osijeka možete provesti zanimljivo ljeto. Svakodnevna druženja na Više…

  Jaslice na Vodenici i plutajuće drvce

  Turistička zajednica grada osijeka poziva građane da u petak 16. prosinca 2016., u 16:30 sati sudjelujete u „Zimskoj čaroliji na Više…

  Spašena osovina kola nekadašnje vodenice

  Nešto više od 11 metara duga greda koja je nekada korištena kao osovina kola vodenice na Dravi izvađena je ove Više…

  VIŠE IZ KATEGORIJE

  Zadatak natjecatelja bio je prikazati svijet 50 godina nakon današnjeg dana. Hoće li biti sretan i vedar ili mračan i apokaliptičan? Koja je njihova vizija? Koju poruku žele poslati javnosti? Pogledajte!

  [FOTO] OSCANS – spektakularna razglednica grada Osijeka

  Novi jelovnik je inspiriran s tradicionalnom hranom hrvatskih regija. Eden je posjetio i poznati Youtuber i imao je što reći. Ovom prilikom vodimo vas i na bespla gulaš od divljači, a u članku se krije i nešto posebno za naše ljepše polovice

  [FOTO/VIDEO] Novi jelovnik u restoran & Ballroom EDEN: “Inspirirano s 4 hrvatske regije”!

  16. studenog 38-godišnji kradljivac je ukrao 330 kilograma mesa u vrijednosti 14000 kuna. Policija ga ja otkrila!

  Ukrao više od 300 kilograma mesa, kradljivac uhvaćen!