ŽIVOT

[FOTO] Veliko postignuće Osječanke: Hrvatska je dobila predstavnicu mladih na Forumu za sigurniji Internet!

Na događaju je uživo sudjelovalo oko 180 ljudi, dok ih se 800 priključilo online. Na Forumu je sudjelovalo više od 40 mladih iz 23 zemlje, a Centar ne skriva ponos što je jedna od njih bila i Osječanka Lara.

Objavljeno 30.11.2023
Matija Ivanković

Nacionalni Centar za sigurniji internet proteklog je tjedna sudjelovao na prestižnom Forumu za Sigurniji Internet (SIF) u Bruxellesu, u organizaciji European Schoolneta u ime Europske komisije. Ovogodišnji Forum, s temom “Osnaživanje mladih vještinama za digitalno desetljeće,” okupio je stručnjake iz cijelog svijeta radi rasprave o najnovijim trendovima, rizicima, i rješenjima za sigurnost djece na internetu, a ono što je posebno istaknuto na Forumu je i uključivanje mladih. Na događaju je uživo sudjelovalo oko 180 ljudi, dok ih se 800 priključilo online.

Jedinstveno sudjelovanje mladih na događaju

Tako je po prvi put Hrvatska dobila predstavnicu mladih koja je sudjelovala na ovom Forumu! Riječ je o 18-godišnjoj Osječanki Lari Ivačić, učenici Škole primijenjene umjetnosti i dizajna Osijek koju je Centar za sigurniji internet odabrao zbog aktivnog angažmana u proteklim aktivnostima.

– Lara se pripremala za sudjelovanje na Forumu kroz sastanke s mladima iz Hrvatske, a od rujna i kroz desetak online sastanaka s predstavnicima mladih iz drugih zemalja. Osim toga, pripreme je imala i po samom dolasku u Bruxelles pa moramo naglasiti da se odlično snašla u užurbanom i ispunjenom rasporedu – istaknula je Martina Nikolić, psihologinja i koordinatorica aktivnosti s mladima Centra za sigurniji Internet, inače posebnog programa koji provodi Centar za nestalu i zlostavljanu djecu. Ona je imala posebnu čast na ovom Forumu voditi deep dive sesiju.

Na Forumu je sudjelovalo više od 40 mladih iz 23 zemlje, a Centar ne skriva ponos što je jedna od njih bila i Osječanka Lara.

Što je Forum za sigurniji internet?

Forum za sigurniji Internet je centralni događaj u okviru strategije za bolji internet za djecu (BIK+), okupljajući svake godine dionike iz cijelog svijeta kako bi raspravljali o ključnim pitanjima sigurnosti na internetu. Ovogodišnji Forum istaknuo je važnost digitalnih vještina, a mladi su bili u središtu pozornosti kroz BIK Youth Panel. Od svog prvog izdanja 2004. godine, Forum je svake godine privukao na stotine sudionika uživo i dvostruko više sudionika u internetskom okruženju, uključujući predstavnike nacionalnih centara za sigurniji internet, ministarstava, vlada i europskih institucija. U njemu sudjeluju i roditelji, nastavnici, skrbnici, akademici, istraživači, socijalni radnici, partneri iz industrije i nevladine organizacije.

Mladi u Centru za sigurniji Internet

Sudjelovanje mladih od velike je važnosti u hrvatskom Centru za sigurniji internet. Djelujući u sklopu Centra za nestalu i zlostavljanu djecu, kao program uključuje mlade u različite aktivnosti vezane uz online sigurnost, prevenciju cyberbullinga, osvještavanje o odgovornom korištenju tehnologija i kako prepoznati te reagirati na nasilje. To su uglavnom srednjoškolci i studenti društveno-humanističkih usmjerenja na fakultetima, koji su potaknuti interesom o stvaranju boljeg i sigurnijeg online okruženja angažirani kao predstavnici mladih Centra za sigurniji Internet Hrvatska i kao takvi, predstavljaju glas svih naših mladih.

Jedno od najvažnijih postignuća zasigurno je i kreiranje Digitalnog priručnika za mlade  #reagiramnanasilje: Na što smo sve pristali? Snapchat edition.

Škola odgovornog influensanja

Na ovogodišnjem Forumu, u okviru predstavljanja Škole odgovornog influensanja – digitalne platforme razvijene u suradnji Centra za sigurniji Internet i A1 Hrvatska sudjelovala je i ambasadorica Ana Radišić, poznata podcasterica i TV voditeljica. Ana je sudjelovala između ostalog na online panelu gdje je s ostalim sudionicima – Steven Vosloo, UNICEF Innocenti, Steve Muller, Ministarstvo gospodarstva Luksemburg, te Amanda Timberg, Google, raspravljala o vještinama koje djeca i mladi trebaju razviti kako bi prilikom gledanja, ali i stvaranja sadržaja, imali sigurna te zdrava online iskustva.

Općenito o Centru za sigurniji Internet

Nacionalni Centar za sigurniji Internet osnovan je 2015. godine a usmjeren je na sigurnost i zaštitu djece te mladih na internetu. Djeluje kao Helpline – besplatni telefon za savjetovanje putem broja 0800 606 606 svaki radni dan od 8 do 16 sati, a korisnici putem linije mogu dobiti pomoć i podršku u slučaju nasilja preko interneta, savjet kako se zaštititi na internetu i kako sigurno koristiti internet te upute i savjet što napraviti i kako se nositi s neprimjerenim sadržajem ili kontaktom na internetu. Osim toga, Centar za sigurniji internet ima i Hotline za prijavu ilegalnog sadržaja na internetu gdje korisnici mogu anonimno prijaviti ilegalan sadržaj s ciljem stvaranja sigurnijeg online okruženja za sve uzraste. Osim toga, Centar za sigurniji internet djeluje i kao Awareness Centar koji redovito provodi radionice i edukacije za škole, kako djecu tako i sve stručnjake koji se u svom radu susreću s njima, ali i za roditelje te zaposlenike različitih industrija koje se bavi sigurnošću na internetu.

Članovi Centra su stručnjaci iz područja informatike, računalnog programiranja, kriminalistike, računalne forenzike, socijalnog rada i psihologije. Svoj rad Centar je usmjerio na stvaranje i razvoj preventivnih programa i projekata, a metode rada usmjerene su na senzibiliranje, informiranje, edukacije i računalne proizvode zaštite.

Imate više informacija o ovoj temi, želite li komentirati, napisati reakciju ili želite prijaviti pogrešku u tekstu?

VEZANE VIJESTI

Cilj Dana sigurnijeg interneta je promicanje sigurnije i odgovornije upotrebe digitalnih tehnologija među djecom i mladima. Naglasak je na podršci stručnjacima koji rade s djecom te stvaranju platforme za dijalog i razmjenu iskustava

Na Danu sigurnijeg interneta u Osijeku učenici otvorili važnu raspravu, a stručnjaci upozorili na veliki problem kod djece

Na javnoj tribini “Za tipkovnicom i konzolom – budi pod kontrolom” koju je u Osijeku povodom Dana sigurnijeg interneta 6. Više…

Tijekom predavanja i edukacije s učenicima se razgovaralo o opasnostima i problemima koji se mogu dogoditi ukoliko se ne pridržavamo pravila i neoprezno koristimo današnja sredstva komunikacije, odnosno društvene mreže.

Preventivne aktivnosti policije vezane uz sigurnost na Internetu

U osnovnim i srednjim školama na području Policijske uprave osječko-baranjske tijekom mjeseca studenog provedene su preventivne aktivnosti „Sigurnost i zaštita Više…

Cilj je povećati razinu znanja i svijesti o posljedicama zlouporabe Interneta i društvenih mreža te pridonijeti općoj sigurnosti djece

Web detektivi – djeca obučena za prepoznavanje i prijavljivanje neprimjerenog sadržaja na Internetu

Policijski službenici za prevenciju, Policijske uprave osječko-baranjske, su sa stručnjacima Centra za nestalu i zlostavljanu djecu Osijek (Centar za sigurniji Više…

VIŠE IZ KATEGORIJE

Završeno je osmo finale izbora za Najljepšu Mamu Hrvatske. Uz tri krune, dodijeljeno je ukupno šest lenti...

[FOTO] Izabrane najljepše mame Hrvatske

Iločke zidine su najveći i najbolje očuvan fortifikacijski kompleks u kontinentalnoj Hrvatskoj. Obilazak obnovljenih zidina, radionice za djecu, izložbu u Muzeju grada Iloka i otvorena vrata iločkih vinarija, posjetitelji se od 17 sati u petak, subotu i nedjelju mogu i besplatno voziti turističkim vlakićem na ruti Stari podrum – Principovac – Stari podrum

[FOTO] Dobra ideja za izlet – Iločke zidine otvorene, posjetitelje do nedjelje očekuje bogat program

Iz Udruge kažu da će biti još šareniji, veseliji nego travanjski, a da ćete moći pronaći odlične stvari za sebe ili sebi drage osobe - odjeću, obuću, knjige, ploče, nakit...

Posh store – svibanjsko izdanje!