ŽIVOT

[FOTO/VIDEO] Otvoren pješački, viseći, bijeli most Mladosti u Osijeku

Naslov nije slučajno ovakav, naime most nema službeni naziv ali i dalje je naš, osječki, najljepši i od danas možemo njime šetati i ići na Kopiku :)

Objavljeno 29.07.2022
Darija Kovačić

Bez velike pompe, skromno s osječkom ljetnom noći u pozadini, danas je nakon gotovo godinu dana radova svečano otvoren ovaj (nazovimo ga trenutno pješački) most 🙂

Most su nakon višemjesečne obnove zajedno otvorili osječki gradonačelnik Ivan Radić i predstavnik izvođača radova, direktor tvrtke Sitolor d.o.o. Marko Brajković. Riječ je o prvoj generalnoj rekonstrukciji mosta od 1980. godine kada je izgrađen.

Gradonačelnik Radić ga je otvorio simboličnim rezanjem vrpce nakon čega se razvila velika zastava grada Osijeka na mostu. Ogroman broj građana je potom krenuo šetati mostom, fotkati se a i zalazak je bio taman baš onakav kakav treba biti kako bi upotpunio atmosferu.

– S nestrpljenjem smo dočekali otvorenje mosta. Pješački most je žila kucavica pješačkog i biciklističkog prometovanja s jedne na drugu obalu Drave. Sanacija je bila zahtjevan posao, s obzirom na to da je po svojoj konstrukciji jedinstven u Hrvatskoj i da su mostovi poput osječkog vrlo rijetki. Ukupna vrijednost obnove je 14,5 milijuna kuna – rekao je osječki gradonačelnik Ivan Radić i zahvalio izvođaču radova što radovi završavaju prije 31. prosinca, kada je ugovoreni rok.

Inače, raspon konstrukcije pješačkog mosta iznosi 210, visina pilona 35, a širina hodne površine pet metara

Zahvalio je i građanima na strpljenju tijekom radova na mostu, ali i zbog drugih radova koji se odvijaju u gotovo svim dijelovima grada.

– Gradi se kao nikada ranije. Nedavno smo otvorili Kopiku, što je također prva velika rekonstrukcija nakon 46 godina. Modernizacija tramvajske infrastrukture ide svojim tijekom, kao i radovi na izgradnji pročistača otpadnih voda. Radovi na obnovi Tvrđe završeni su u istočnom dijelu, trenutačno se odvijaju u središnjem i idu prema zapadnom ulazu. Ulaže se najviše u posljednjih 30 godina, na području grada imamo investicije vrijedne preko milijardu kuna – rekao je gradonačelnik.

Osječki pješački most, nezaobilazan u vizuri grada, u posljednje dvije godine u potpunosti je obnovljen. Od sredine listopada prošle godine bio je zatvoren, kako bi se obnovila betonska konstrukcija mosta – njegova hodna površina. Puno je Osječana kojima je ovaj most u šetnjama i bicikliranjima posljednjih devet i pol mjeseci nedostajao. Sve se događa u vrijeme kada se uglavnom na Promenadi odvija druga ovogodišnja Osječka ljetna noć, tako da je velik broj ljudi koji će prošetati mostom, očekivan.

Rasvjeta će biti vraćena na most, a nažalost danas je nije bilo.


LINK na video: https://fb.watch/eA2Bef46-9/

U toj drugoj fazi obnove trebalo je potpuno ukloniti i očistiti 50 armiranobetonskih ploča presvučenih asfaltom, koliko ih je ugrađeno u hodnu površinu. Glavnina ploča je sanirana, no nekoliko njih je u cijelosti zamijenjena. Radove je izvodila tvrtka Sitolor d.o.o. iz Slavonskog Broda, specijalizirana za izgradnju, sanacije i rekonstrukcije inženjerskih konstrukcija i izvođenje specijalističkih radova u građevinarstvu, a vrijednost ugovorenih radova u ovoj fazi iznosila je gotovo osam i pol milijuna kuna (s PDV-om). 2020. godine između kolovoza i prosinca obnovljena čelična konstrukcija mosta. 102 gornja priključna elementa potpuno su zamijenjena, izvedena je antikorozivna zaštita čelične užadi, čišćenje i uređenje te antikorozivna zaštita pilona, kao i sanacija upornjaka. Taj je posao odradila samoborska tvrtka MAR d.o.o., a vrijednost radova iznosila je 3.018.900 kuna. Prema projektantskom troškovniku, ukupan iznos za potpunu sanaciju pješačkog mosta je 16.333.637,50 kn s PDV-om, a nakon obnove – sigurnost prometovanja mostom bit će na najvišoj razini.

Imate više informacija o ovoj temi, želite li komentirati, napisati reakciju ili želite prijaviti pogrešku u tekstu?

VEZANE VIJESTI

Državnog vrha, vatrometa i Nevere neće biti. Bit će puno Osječana kojima je ovaj most u šetnjama i bicikliranjima posljednjih devet i pol mjeseci nedostajao

Danas se otvara pješački most!

Osječki pješački most, nezaobilazan u vizuri grada, u posljednje dvije godine u potpunosti je obnovljen. Od sredine listopada prošle godine Više…

Svojim će dolaskom projekt podržati i ministrica Nataša Tramišak, župan Anušić, gradonačelnik Radić... sigurni smo da će i malo zasukati rukave :)

Akcijom čišćenja osječke Promenade započinje ovogodišnje izdanje projekta Od izvora do mora

U nedjelju, 5. lipnja, na Svjetski dan zaštite okoliša, s početkom u 10.00 sati, Coca-Cola, Konzum i Jutarnji list organiziraju Više…

Radnici tvrtke Sitolor d.o.o. iz Slavonskog Broda, koja je izvođač ove faze obnove, rade čak i vikendima kako bi radovi završili do početka kupališne sezone!

Obnova pješačkog mosta gotova u srpnju ove godine?

Da su se radovi na obnovi hodne površine pješačkog mosta prilično intenzivirali, može se uvjeriti svatko tko ovih dana prolazi Više…

VIŠE IZ KATEGORIJE

Grad Osijek otovrio je javni poziv za Projekt obnove kulturnih dobara, posebno potiču vlasnike povijesno vrijednih kuća da se prijave...

Nastavlja se uljepšavanje “lica” zaštićenih zgrada

Radovi na obnovi nogostupa u Ulici Hrvatske Republike trajat će tjedan dana, projekt je vrijedan 1,2 milijuna kuna...

Nogostup u Ulici Hrvatske Republike uskoro u novom ruhu

U Strossmayerovoj ulici postavljene su fiksne kamere za nadzor brzine, nalaze se kod kućnih brojeva 239 i 320...

Nove-stare kamere u Strossmayerovoj ulici?