CRNA KRONIKA

[FOTO/VIDEO] Požar u osječkoj tvornici plastike izazvala aluminijska folija

Do požara u krugu tvornice plastike jučer oko 15,10 sati je došlo zbog tehničkog uzroka, odnosno zbog kratkog spoja između dva dalekovoda izazvanog aluminijskom folijom

    Objavljeno 08.08.2024
    Matija Ivanković

    Očevidom, koji je obavila očevidna ekipa ove PU u suradnji s inspektorom zaštite od požara, eksploziva i oružja, utvrđeno je da je do požara u krugu tvornice plastike jučer oko 15,10 sati došlo zbog tehničkog uzroka, odnosno zbog kratkog spoja između dva dalekovoda izazvanog aluminijskom folijom.

    Pogledajte video snimke trenutka nastanka požara i gašenja snimljenih dronom

    Utvrđeno je da je do požara došlo uslijed kratkog spoja na dalekovodu koji se nalazi odmah iznad otpada tvrtke Drava International – izvijestio je danas nakon sjednice Stožera civilne zaštite Osječko-baranjske županije zamjenik načelniku Policijske uprave osječko-baranjske Darijo Premec.Utvrđeno je da je do požara došlo uslijed kratkog spoja na dalekovodu koji se nalazi odmah iznad otpada tvrtke Drava International – izvijestio je danas nakon sjednice Stožera civilne zaštite Osječko-baranjske županije zamjenik načelniku Policijske uprave osječko-baranjske Darijo Premec.

    Uzrok je to požara koji je drugi put u posljednjih deset mjeseci buknuo na otvorenom prostoru tvrtke Drava International pokraj Osijeka, za koji su žurne službe dojavu dobile od građana jučer nešto poslije 15 sati.

    – Poduzeli smo prve mjere zaštite, a kolege vatrogasci prve mjere gašenja požara odmah po dolasku na požarište. Nakon što je požar ugašen, stvorili su se uvjeti za očevid na mjestu događaja, a tijekom jutarnjih sati očevid je obavljen u suradnji s Državnim odvjetništvom i kolegama iz Ravnateljstva civilne zaštite. Do kratkog spoja je došlo kada je uslijed vjetra došlo do podizanja aluminijske folije koja je skladištena ispod dalekovoda. Kratki spoj je uzrokovao eksploziju i požar koji se dalje proširio na otpad koji se nalazio ispod dalekovoda. Policijski službenici će dalje provoditi izvide s nadležnim institucijama i o svemu će izvijestiti Državno odvjetništvo – rekao je Premec.

    Podsjetimo, požar koji je jučer u poslijepodnevnim satima ponovo buknuo u prostoru tvornice Drava International, javnost je podsjetio na požar iz listopada prošle godine kada su vatrogasci nadljudskim snagama gotovo deset dana savladavali vatrenu stihiju i izdimljavanje. Jučerašnji požar ipak je bio manjeg razmjera i zahvaljujući brzoj intervenciji i kvalitetnoj koordinaciji žurnih službi ugašen je u večernjim satima.

    – Zahvaljujem se svima na brzoj intervenciji, prije svega našim hrabrim vatrogascima. U svega nekoliko minuta podignut je veliki broj žurnih službi, odnosno velik broj postrojbi s područja Osječko-baranjske županije i Grada Osijeka, i kao što znate, samo u roku nekoliko sati požar je ugašen. Mi smo kasno sinoć održali sastanak sa žurnim službama koje su intervenirale te obišli vatrogasce i policajce koji su dežurali na požarištu i uvjerili se kako je situacija pod kontrolom – rekao je načelnik Stožera civilne zaštite Osječko-baranjske županije i obnašatelj dužnosti župana Mato Lukić.

    Danas je u prostorima Javne vatrogasne postrojbe Osijek održan sastanak Stožera na kojem su uz Lukića sudjelovali i načelni Stožera Grada Osijeka Dragan Vulin, županijski vatrogasni zapovjednik Zoran Pakšec, zapovjednik JVP Osijek Goran Ivković, zamjenik načelnika PU osječko-baranjske Darijo Premec te predstavnici Ravnateljstva civilne zaštite Područnog ureda Osijek i Državnog inspektorata.

    – Na današnjem sastanku smo uz činjenice o jučerašnjem požaru dobili i informacije vezane uz rad Državnog inspektorata vezane uz požar iz listopada prošle godine. Izvršeno više inspekcijskih nadzora desetak različitih inspekcija, napravljen je niz novih rješenja i niz uputa koje tvrtka Drava International mora izvršiti u zakonski zakazanom roku. Važno je napomenuti kako je Drava Internacional Rješenjem Ravnateljstva civilne zaštite, Ministarstva unutarnjih poslova Republike Hrvatske na temelju Zakona o zaštiti od požara razvrstana u II –a  (drugu a) kategoriju ugroženosti od požara te je dužna u zakonski propisanom roku donijeti plan zaštite od požara izrađen na temelju procjene ugroženosti od požara, rasporediti najmanje jednog djelatnika za obavljanje preventivnih poslova zaštite od požara koja ima položen stručni ispit, osigurati stalno vatrogasno dežurstvo i izraditi opći akt kojim se uređuje stanje zaštite od požara što bi u budućnosti trebalo prevenirati ovakve događaje  – rekao je Lukić te dodao kako je s ministricom Marijom Vučković dogovoren sastanak Ministarstva zaštite okoliša i zelene tranzicije i Osječko-baranjske županije tijekom idućih desetak dana, a razgovarat će o mogućnostima dorade ili izmjene zakonskih propisa kako bi se ovakvi požari, koji su se tijekom posljednjih mjeseci događali i na drugim lokacijama u Hrvatskoj kvalitetnije prevenirali.

    Brzom intervencijom i koordinacijom 16 vatrogasnih postrojbi požar je lokaliziran i ugašen za svega nekoliko sati.

    – Proglasili smo konačni završetak vatrogasne intervencije i mogu reći kako su objekti obranjeni, da nije bilo oštećenja vatrogasne opreme u većoj mjeri, a isto također nije bilo ozlijeđenih vatrogasaca niti radnika tvrtke. Prilikom gašenja požara primijenjena su sva pravila vatrogasne struke. Onemogućili smo širenje požara na objekt vodenim mlazovima, a nakon toga nabacivanjem pjene smo u svega nekoliko minuta požar u potpunosti ugasili. Moramo znati da je ovo požar na otvorenom prostoru i da on ima svoje specifičnosti – rekao je Ivković.  Dio osječkih vatrogasaca koji su sudjelovali u gašenju požara u tvrtki Drava International su se svega dan prije vratili s požarišta u Dalmaciji. napožarištu u prostoru Drave international pridružili su im se kolege iz postrojbi s područja Osječko-baranjske županije.

    – U jučerašnjoj intervenciji sudjelovalo je 107 vatrogasaca iz 16 postrojbi s 31 vozilom. Zahvaljujem vatrogascima kao i svim ostalim žurnim službama Stožera civilne zaštite Grada Osijeka koje su sudjelovale i pomagale u gašenju požara, djelatnicima naših gradskih tvrtki Unikom i Vodovod, te djelatnicima HEP Plina, Elektroslavonije i pripadnicima Gradskog društva Crvenog križa Osijek. Požar je bio velik, ali značajno manji u odnosu na onaj prošlogodišnji iz listopada, pa su i posljedice značajno manje. Iako nije zdravo ni dobro kada se u atmosferu emitira onolika količina dima, važno je napomenuti kako nije bilo značajne ugroze za stanovništvo u smislu zagađenja zraka. Vjetar je s lokacije puhao prema zapadu i jugozapadu, tako da dim nije izravno išao prema naseljenim područjima. Na našim fiksnim stanicama za mjerenje kvalitete zraka za vrijeme i nakon požara ustanovljeno je kako nije bilo nikakvih neuobičajenih vrijednosti za ovo doba godine u Osijeku – rekao je Vulin te dodao kako je požar vrlo brzo stavljen pod kontrolu i ugašen te je spriječeno izdimljavanje, tako da nema mjesta panici. Najvažnije je da u samoj intervenciji nije bilo ozlijeđenih osoba.

    Imate više informacija o ovoj temi, želite li komentirati, napisati reakciju ili želite prijaviti pogrešku u tekstu?

    VEZANE VIJESTI

    U 4,12 sati je bio zatvoren je promet na državnoj cesti broj 2 (južna obilaznica) u oba smjera od izlaza za Tenje do izlaza „Vinkovačka“ kao i promet Trpimirovom ulicom u smjeru Brijesta

    [VIDEO] Radi velikog požara zatvoren promet na državnoj cesti broj 2 (južna obilaznica) u oba smjera

    Policijska uprava osječko-baranjska je danas u 3,06 sati zaprimila dojavu da gori skladište pravne osobe uz južnu obilaznicu u Osijeku.  Više…

    U požaru nitko nije ozlijeđen, a do požara je za sada neslužbeno došlo iskrenjem s dalekovoda koji je iznad tog prostora.

    Ugašen požar na skladišnom otvorenom prostoru Drava Internationala

    Na prostoru tvrtke za preradu i skladištenje plastike Drava International na Brijestu u 15:07 sati izbio je požar, a prema Više…

    Načelnik Stožera Civilne zaštite Osječko-baranjske županije Mato Lukić je podigao dodatne vatrogasne snage s područja Županije zbog požara u prostoru tvrtke Drava Internacional

    FOTO] Vatrogasci gase novi požar u Dravi internacional

    Požar je opet izbio u dvorištu Drave internacional. Ponovno gori plastika! Ovisno o tome hoće li se dim kretati prema Više…

    VIŠE IZ KATEGORIJE

    Vozač je dolaskom do zavoja u desno, uslijed neprilagođene brzine kretanja svoga vozila osobinama i stanju ceste izgubio nadzor nad vozilom

    Izazvao prometnu nesreću, a nije ni položio vozački ispit

    U 4,12 sati je bio zatvoren je promet na državnoj cesti broj 2 (južna obilaznica) u oba smjera od izlaza za Tenje do izlaza „Vinkovačka“ kao i promet Trpimirovom ulicom u smjeru Brijesta

    [VIDEO] Radi velikog požara zatvoren promet na državnoj cesti broj 2 (južna obilaznica) u oba smjera

    Nepoznati počinitelj je naveo 46-godišnjaka da instalira Internet aplikaciju te podatke mobilnog bankarstva pa mu je skinuo s računa veliki iznos sredstava!

    Prevaren putem Interneta za veliki iznos novaca