ŽIVOT

[FOTO] Vrhunac vodenog vala bez većih opasnosti prolazi područjem Osječko-baranjske županije

Sve snage civilne zaštite Osječko-baranjske županije su u stanju pripravnosti i spremne intervenirati gdje god je potrebno. Vatrogasci su tako angažirani na nekoliko lokacija na postavljanju i jačanju nasipa, a osobite intervencije provode na nasipu rijeke Karašice kod Satnice

Objavljeno 12.08.2023
Matija Ivanković

U vrijeme dok je vodostaj Drave u aktualnom vodenom valu bilježio stalan porast te je kod Belišća iznosio 586 cm i Osijeka 402 cm, a kod Podravske Moslavine je pao s 542 na 493 cm za 43 sata te kod Donjeg Miholjca u zadnjih 24 sata pao s 527 na 500 cm, danas u 15.00 sati u vikend naselju Karašica održana je sjednica Stožera civilne zaštite Osječko-baranjske županije.

Razmatrano je aktualno stane obrane od poplava, a uz predstavnike Hrvatskih voda, Ravnateljstva CZ, Policijske uprave osječko-baranjske, Vatrogasne zajednice OBŽ i HGSS-a, na sjednici su bili predstavnici gradova Belišće i Osijek te Općine Petrijevci. U tim trenucima naselje Karašica bilo je sa svih strana okruženo vodom, no zaštićeno je boks barijerama od same rijeke te prije dvije godine izgrađenim nasipom s ostalih strana od tzv. zaobilaznih voda. Voda se izlila na dijelove pristupne ceste, pa je zabranjen promet osobnim vozilima kao i ulazak građana u naselje.

– Ulaz u naselje je danas od 11.00 sati zatvoren, a građene smo upozorili da ne dolaze dok ne prođe vodeni val. Situacija će se primiriti za nekoliko dana te će svi moći nastaviti normalan život. Zahvaljujući svim aktivnostima Hrvatskih voda, ovo naselje je sada praktično jedan otočić koji okružuje voda, no evakuacije građana koji su ovdje ostali neće biti – rekao je načelnik Stožera civilne zaštite OBŽ i zamjenik župana Mato Lukić.

Naglasio je kako su sve snage civilne zaštite Osječko-baranjske županije u stanju pripravnosti i spremne intervenirati gdje god je potrebno. Vatrogasci su tako angažirani na nekoliko lokacija na postavljanju i jačanju nasipa, a osobite intervencije provode na nasipu rijeke Karašice kod Satnice.

Generalni direktor Hrvatskih voda Zoran Đuroković istaknuo je kako je u Osječko-baranjskoj županiji uspostavljena dobra koordinacija, a pripremni radovi za obranu od poplava su počeli prije sedam dana te je vodeni val spremno dočekan.

– Očekujemo da vodeni val kod Donjeg Miholjca nastavi opadati te će ubrzo biti niži od 500 cm, što znači ukidanje mjera izvanrednog stanja. Osijek upravo prelazi vodostaj od +400 cm, no neće biti ugroze za grad i ostat ćemo samo na redovnim mjerama obrane od poplava. Vrh vodnog vala upravo prolazi Belišćem, oko pola noći doći će na područje naselja Karašica, a sutra će biti u maksimumu na području Osijeka, na oko 430 cm. Od nedjelje prema ponedjeljku situacija će se relaksirati i više nema zapreke da rijeka Drava mirno oteče prema Dunavu koji će je bez problema moći primiti – izjavio je Đuroković danas u 16.00 sati u naselju Karašica. Ujedno je najavio kako se umjesto boks barijera planira za buduće situacije napraviti trajno rješenje obrane naselja Karašica od visokih voda Drave.

 

Županijski vatrogasni zapovjednik Zoran Pakšec rekao je da su vatrogasci u svim područjima Osječko-baranjske županije već osam dana u stanju visoke pripravnosti i stalno su na dispoziciji za intervencije prema direktivama Hrvatskih voda. To se osobito pokazalo pri intervencijama na nasipu kod Donjeg Miholjca, a danas su posebno angažirani na području Karašice kod vikend naselja Satnica te u Petrijevcima na pravljenju bunara. – Sve vatrogasne snage u županiji su u visokom stanju pripravnosti i u kratkom roku, do sat vremena, spremni smo na svaku točku poslati 100 vatrogasaca, poručio je.

Nakon sjednice, članovi Stožera obišli su naselje i uvjerili se u stanje nasipa i rad dežurnih službi, a potom i u Osijeku gdje se Drava izlila preko šetnice od ZOO-vrta i pješačkog mosta do Copacabane.

Načelnik Stožera CZ Grada Osijeka i zamjenik gradonačelnika Dragan Vulin rekao je da se spremno dočekuje dolazak vrhunca vodenog vala. – Područje cijelog grada Osijeka nije ni na koji način ugroženo, no uvijek treba biti oprezan. Sve operativne snage su apsolutno spremne, a građane ponovo molimo da se ne kreću područjem gdje se Drava izlila – kazao je Vulin te dodao da se odlazak vrhunac vodenog vala na području Osijeka očekuje tijekom sutrašnjeg dana.

Imate više informacija o ovoj temi, želite li komentirati, napisati reakciju ili želite prijaviti pogrešku u tekstu?

VEZANE VIJESTI

Poduzetnice i ostale nazočne žene uključene u poslovni svijet, na seminaru održanom u Velikoj vijećnici Županijske skupštine u Osijeku, pozdravio je obnašatelj dužnosti župana Mato Lukić. Uručio im je ruže te čestitao njihov Dan

Poduzetnički obzor special – Žene u poduzetništvu

Povodom Međunarodnog dana žena danas (8. ožujka 2024. godine) u organizaciji Upravnog odjela za gospodarstvo Osječko-baranjske županije održan je seminar Više…

Uloga spasioca je ključna za osiguranje sigurnog i ugodnog iskustva na plaži i bazenu, čineći ovaj posao jednim od najboljih izbora za ljeto.

Postani spasilac!

Ljeto je sezona koja nas mami na sunčane plaže, tirkizno more i opuštajuće trenutke uz bazene. No, uz te čari Više…

Program je pun, a izložbena dvorana se postavlja pored nas. Stotinjak proizvođača vina i žestokih pića uz proizvođače hrane i slastica te tvrtke koje pružaju razne usluge u vinogradarstvu, vinarstvu, voćarstvu i poljoprivredi, kao i izlagači iz drugih povezanih sektora, garancija su da nas ponovno očekuje uzbudljiv sajam

Sve je spremno za dosad najveći i najsadržajniji WineOS

Sve je spremno za deveti WineOS koji nas očekuje predstojećeg vikenda u Gospodarskom centru Osječko – baranjske županije. U petak Više…

VIŠE IZ KATEGORIJE

U Auro Domus poslovnicama diljem Hrvatske ti klijenti svakodnevno dobivaju nekoliko stotina ili tisuća eura. I vrlo često se iznenade činjenicom da su u zamjenu za slomljeni lančić ili ogrlicu koju ne nose godinama mogli u samo nekoliko trenutaka dobiti dovoljno sredstava za zatvore minus na tekućem računu ili si priušte nešto što su dugo željeli.

Požurite i iskoristite visoke cijene: Otkup zlata sada se najviše isplati

Biciklijada se i ove godine organizira u znak podrške nacionalnoj kampanji Hrvatskog knjižničarskog društva za osobe s teškoćama čitanja i disleksijom "I ja želim čitati"

FFOS-ova BICIKLIJADA 2024.

Izvučen je dobitnik 3.000 eura za shopping u Portanovi,  čak 50 trgovina u Portanovi nudilo je rođendanske popuste, mađioničar, disco hostese i ljudi od stakla (Mirror crew) napustili su Portanovu, velika rođendanska torta se pojela, šampanjac popio, a svih 150 nagrada koje su bile sakrivene u mnoštvu balona je pronađeno.

[FOTO] Trgovački centar Portanova proslavio 13. rođendan uz vrijedne nagrade, shopping s popustima i pregršt iznenađenja za posjetitelje