ŽIVOT

FOTO: Zbog podzemnih voda bazeni na osječkoj Kopiki neće se prazniti

Iz Grada su se odlučili prijeći na mokro održavanje bazena što znači da se bazeni neće prazniti do 31. svibnja, razlog je i više nego zanimljiv...

Objavljeno 04.11.2022
Iven Jurić

Iz Grada su se odlučili prijeći na mokro održavanje bazena što znači da se bazeni neće prazniti do 31. svibnja, razlog su podzemne vode koje se nalaze ispod osječke Kopike, ovi modelom sačuvat će se dno bazen od mogućeg smrzavanja pa čak i pucanja.

Iako je sezona kupanja završena prije dva mjeseca bazeni su i dalje puni, Grad je u suradnji sa Športskim objektima sklopio ugovor o čišćenju i održavanju bazena i zgrade filtarnice.

Kada je u pitanju briga o bazenskim školjkama, potrebno je detaljno očistiti bazen od svih nečistoća. Potom će se izvesti “šok-kloriranje” – dodavanje je to većih količina kemikalija u bazensku vodu s ciljem razgradnje organskih nečistoća. Nakon što razina klora padne na nultu vrijednost, u vodu se dodaje “zimski algicid”, koji će pak vrlo snažno djelovati protiv algi i protiv taloženja vodenog kamenca.

Kada počne vrijeme smrzavanja postavit će se zaštitni plovci, koji idu na površinu u obliku lanca, a razmak između svakog treba biti desetak metara, na plivačkom se bazenu preporučuje postaviti ih i po širini na trećinu duljine. Ti plovci štite bazen od oštećenja koja nastaju od pritiska leda.

Također se treba održavati razina vode ona treba biti nekoliko centimetara ispod ruba bazena. Potrebno je, jasno, i redovito uklanjanje stranih tijela iz vode (primjerice lišća), a cijelo će se vrijeme kontrolirati i pH-vrijednosti vode u bazenima. Ta vrijednost treba biti oko 7,4, pa će se prema potrebi dodavati sredstva za postizanje te razine.

Sve to zahtijeva svakodnevni obilazak bazena i pregled stanja, dakle angažman djelatnika, a jasno je da će neovlaštenim osobama biti onemogućen pristup bazenima. Za ovakvo je održavanje bazena u hladnim mjesecima (zaključno s 31. svibnja), rad djelatnika i potrošni materijal, u gradskom proračunu osiguran iznos od 113 tisuća kuna (oko 15 tisuća eura) s PDV-om.

Također, Grad Osijek i tvrtka Unikom zaključili su ugovor o ophodnji i održavanju čistoće na ŠRC-u Copacabana i obali Drave. Predmet ugovora su usluge ophodnje (svakodnevne) te čišćenja betonskog platoa i pražnjenja koševa i kanti, kao i odvoz otpada, uključivo i rad djelatnika koji će obavljati navedene poslove.

Imate više informacija o ovoj temi, želite li komentirati, napisati reakciju ili želite prijaviti pogrešku u tekstu?

VEZANE VIJESTI

Obavljene su sve predradnje za učinkovitu borbu protiv komaraca, a natječaj za izvođača tretmana je u tijeku te će ugovori biti potpisani prije početka sezone

S rekordnih 1,9 milijuna eura Osijek spreman za novu sezonu komaraca

S rekordnih 1,9 milijuna eura Osijek i okolne općine spremni su za novu sezonu komaraca, poručio je u srijedu na Više…

Uloga spasioca je ključna za osiguranje sigurnog i ugodnog iskustva na plaži i bazenu, čineći ovaj posao jednim od najboljih izbora za ljeto.

Postani spasilac!

Ljeto je sezona koja nas mami na sunčane plaže, tirkizno more i opuštajuće trenutke uz bazene. No, uz te čari Više…

Osim umirovljenika, uskrsnice će dobiti i socijalno potrebite osobe koje primaju naknadu za troškove stanovanja ili nositelji prava na pomoć u prehrani te beskućnici, i to u iznosu od 40 eura. Prvi puta uskrsnice će dobiti i djeca korisnici osobne invalidnine, a u iznosu od 55 eura.

U Osijeku će 10.000 umirovljenika dobiti uskrsnicu od 35 do 70 eura. Uskrsnicu će prvi puta dobiti i djeca korisnici osobne invalidnine

Grad Osijek ove je godine povisio i iznos i cenzus za isplatu uskrsnica osječkim umirovljenicima, pa će umirovljenici s mirovinom Više…

VIŠE IZ KATEGORIJE

Izvučen je dobitnik 3.000 eura za shopping u Portanovi,  čak 50 trgovina u Portanovi nudilo je rođendanske popuste, mađioničar, disco hostese i ljudi od stakla (Mirror crew) napustili su Portanovu, velika rođendanska torta se pojela, šampanjac popio, a svih 150 nagrada koje su bile sakrivene u mnoštvu balona je pronađeno.

[FOTO] Trgovački centar Portanova proslavio 13. rođendan uz vrijedne nagrade, shopping s popustima i pregršt iznenađenja za posjetitelje

Jesi li se ikada osjećao/a diskriminirano/a zbog svog rodnog identiteta, ili si možda svjedočio/la takvom ponašanju u profesionalnom ili društvenom okruženju? Što misliš o suzama? Je li normalno da dečki plaču?

“Uđi u moje konversice” – radionica Info centra za mlade

Motociklisti će se okupiti u caffe baru B.M.W. (Vukovarska cesta 152) od 8, 30 sati, a polazak za Aljmaš organiziranom defileu je predviđen u 10,00 sati.

Blagoslov motora i vozača Aljmaš 2024.