KULTURA

Francuska alijansa Osijek – Revija suvremenog frankofonog filma (PROGRAM)

Ukupno 17 naslova, od kojih 7 premijernih, bit će prikazani u dvorani Kino kluba kina Urania

Objavljeno 12.03.2020
Ivona Amidžić

Prije točno pola stoljeća, više od dvadeset država i vlada zajedno su stvorile Međunarodnu organizaciju Frankofonije (OIF), posvećenu promociji francuskog jezika i frankofonskih kultura. Film, glazba, moda, kazalište, flashmob. U ovoj slavljeničkoj godini francuski jezik odijeva svoje najljepše odore kako bi vas iznenadio, ganuo, zaveo.

Diljem Hrvatske, veleposlanstva zemalja frankofonskih zemalja i zemalja članica Frankofonije (Belgija, Kanada, Francuska, Kraljevina Maroko, Švicarska), mreže Francuskih alijansi u Hrvatskoj (Dubrovnik, Osijek, Rijeka, Split, Zagreb), brojne udruge i hrvatske institucije pozivaju vas da slavite francuski jezik i frankofonske kulture.

Program Frankofonije

Ovogodišnji program Frankofonije u Osijeku u organizaciji Francuske Alijanse Osijek, pruža priliku pogledati dvije izložbe stripa, proučiti mogućnosti studiranja i stipendiranja studija u Francuskoj, sudjelovati na radionicama stripa uz Nenada Barinića, pjevati uz pjevačicu Meimouna, upoznati kraljevske gradove Maroka i kušati njihove specijalitete, naučiti pripovijedati i poučavati uz japansku tehniku kamichibai, smijati se uz kazališnu predstavu „Kralj umire”, poslušati klasičnu glazbu francuskih skladatelja u Večeri francuskih arija i dueta te, naravno, pogledati Reviju suvremenog frankofonog filma.

Ukupno 17 naslova, od kojih 7 premijernih, u sklopu Revije suvremenog frankofonog filma bit će prikazani u dvorani Kino kluba kina Urania u periodu od 17. ožujka, do 14. travnja, a svaki dan vas očekuju po 2 projekcije u terminima u 18.00 i 20.00 h.

Reviju će otvoriti Veleposlanik Kanade NJ. E. Daniel Maksymiuk u utorak 17. ožujka u 17.00 h uz prigodnu zakusku, nakon čega će se u glavnoj dvorani kina Urania održati besplatna projekcija kanadskog filma Hochelaga: zemlja duša, čarobne drame o putovanju kroz vrijeme koja obuhvaća osam stoljeća slojevite povijesti otoka Montreala.

TRAILER FILMA: https://www.youtube.com/watch?v=oArz1hEwwtY (100 min, hrvatski TITL)

Dan poslije, s početkom u 19.15 h  moći ćete pogledati film 150 miligrama, istinitu pričo o liječnici Irène Frachon koja otkriva smrtonosni lijek i kreće u borbu protiv megalomanske farmaceutske kompanije i kompletnog zdravstvenog sustava Francuske. Film se prikazuje u glavnoj dvorani kina povodom Tjedna mozga 2020 Odjela za biologiju Sveučilišta u Osijeku, a potom se seli na redovne projekcije u Kino klub.

Ostali filmovi

U suradnji s Veleposlanstvima i konzulatima, moći ćete pogledati filmove Aida i Grube ruke (Maroko), Sve što mi je ostalo od revolucije i Becassine (Francuska) te švicarsku ratnu animaciju Kabulske lastavice. Ne propustite pogledati i drame Mladi AhmedBogu hvalaSibyl i Korporacija, povijesne Oficir i špijun i Portret djevojke u plamenu, dokumentarac Selfie, znanstvenofantastični Zadrži dah i komediju Alibi.com. Također, u subotu 28.ožujka u 18 h možete pogledati ekranizaciju popularne strip-serije Pustolovine Adele Blanc-Sec, u režiji Luc Bessona. Tom prigodom, u prostoru Francuske alijanse bit će prikazana izložba serije stripova francuskog crtača Jacquesa Tardija, prema kojoj je ovaj film i nastao.

Sve filmove moći ćete pogledati po sniženim cijenama ulaznica: 20 kn redovna, 16 kn studentska/umirovljenička te za članove Alijanse i grupne školske posjete, a raspored sa satnicama projekcija možete pogledati ispod.

foto: pixabay (ilustracija)

Imate više informacija o ovoj temi, želite li komentirati, napisati reakciju ili želite prijaviti pogrešku u tekstu?

VEZANE VIJESTI

Kupljene ulaznice vrijedit će za novi termin izvedbi, a svi koji žele povrat novca, moći će to ostvariti na blagajni kina

Ljubav u doba kolere, kino u doba koronavirusa – Odgođene predstave i stand-up nastupi

Dana 12. ožujka 2020. godine Stožer civilne zaštite Republike Hrvatske donio je preporuku da se do daljnjega odgode svi skupovi Više…

Još ovaj tjedan u Kino klubu možete pogledati i filmove iz ciklusa filmova (O)ženi povodom Međunarodnog dana žena (raspored projekcija možete pogledati OVDJE), a nastavljamo i sa stand up nastupima i komedijama

Revija suvremenog frankofonog filma 2020.

Prije točno pola stoljeća, više od dvadeset država i vlada zajedno su stvorile Međunarodnu organizaciju Frankofonije (OIF), posvećenu promociji francuskog jezika i Više…

Revija suvremenog frankofonog filma u kinu Urania

Frankofonija na velikom platnu

I ove godine kino Urania sudjeluje u programu Frankofonije u Osijeku, u sklopu koje će posjetitelji imati priliku pogledati dvije izložbe Više…

VIŠE IZ KATEGORIJE

Radi se o suradnji s Veleposlanstvom Sjedinjenih Američkih Država u Zagrebu

American Corner Gisko korisnicima omogućava pristup digitalnoj zbirci eLibraryUSA

Sutrašnja izvedba je već rasprodana, kao i ona subotnja - Na rasporedu su još izvedbe u utorak, srijedu i petak

HNK Osijek izvodi predstave i koncerte u dvorištu

"Predstava će u subotu biti izvedena besplatno za sve mališane kako bismo na najbolji mogući način zahvalili našim gledateljima koji su bili uz nas"

Dječje kazalište Branka Mihaljevića Osječanima poklanja premijeru na otvorenom