ŽIVOT

Francuski veleposlanik u nastupnom posjetu Osijeku

"Jezična suradnja već postoji zahvaljujući Francuskoj alijansi u Osijeku, no želimo još više razvijati suradnju u informacijskim znanostima"

Objavljeno 28.09.2020
Ivona Amidžić

“Ovo je moj prvi službeni posjet Osijeku zbog čega sam izuzetno sretan. Vidim da imamo još mnogo toga za napraviti. Jezična suradnja već postoji zahvaljujući Francuskoj alijansi u Osijeku, no želimo još više razvijati suradnju u informacijskim znanostima”, odmah je najavio veleposlanik.

U tom smislu zamjenik gradonačelnika Boris Piližota upoznao je NJ.E. s činjenicom kako u Osijeku već posluje podružnica francuske tvrtke ATOS – globalni lider u području digitalne transformacije, s više od 110.000 zaposlenika u 73 zemlje svijeta te godišnjim prihodom većim od 11 milijardi eura. Radi se tvrtki koja je europski lider u području kibernetičke sigurnosti kao i za rješenja u domeni superračunala (High-performance computing, HPC).

Obojica su se brzo usuglasila kako upravo u ovom području treba nastaviti ulagati napore kako bi se suradnja proširila i na druge tvrtke, što je iznjedrilo inicijativu za zajedničkim sastankom s potencijalnim ulagačima u naš grad, s naglaskom na ovaj izuzetno brzo rastući segment gospodarstva.

Zamjenik gradonačelnika upoznao je veleposlanika s još jednom zanimljivošću – sudjelovanjem gradonačelnika pariškog okruga Vélizy-Villacoublay Pascala Thévenota 2019. na 2. Forumu ICT društvo održanom u Osijeku Roboti Dolaze s temom Planiranje razvoja grada: Održiva poslovna četvrt – mobilnost.

“Već desetak godina u Osijeku obilježavamo Europski tjedan mobilnosti (ove godine posvećen održivom urbanom prometu), a vidimo da je ovo područje vrlo zanimljivo i francuskim tvrtkama”, nastavio je Piližota uvažavajući činjenicu kako je autonomna vožnja pionirski pothvat francuske automobilske industrije još 2015. godine.

“Ponosni smo i na činjenicu što u Osijeku više od stoljeća djeluje i Francuski klub, danas Francuska alijansa, ujedno i koordinator svih Alijansi u RH, koja obogaćuje kulturno – umjetnički život grada na Dravi”, zaključio je na kraju ovog susreta zamjenik gradonačelnika.

foto: Grad Osijek

Imate više informacija o ovoj temi, želite li komentirati, napisati reakciju ili želite prijaviti pogrešku u tekstu?

VEZANE VIJESTI

"Ovo je dokaz da ekstremno može biti i odgovorno, drugačije i odmjereno"

Piližota pozvao na novo “ekstremno” normalno u okviru Pannoniana

Pannonian Challenge ove je godine preskočio sve prepreke i izazove i stiže na lijevu obalu Drave – u najbolje opremljen Više…

Piližota: "Sljedeća tri mjeseca most će biti zatvoren, a pozivam građane na strpljenje jer sve ovo što radimo radimo kako bi nam most bio siguran"

Počela obnova pješačkoga mosta u Osijeku

Osječki pješački most, jedan od najprepoznatljivijih simbola grada, zatvoren je za pješake i bicikliste i čeka početak trogodišnje obnove krajem Više…

Piližota: "Trebamo se, naravno, okrenuti ka budućnosti, ali ovu veličanstvenu akciju nikada ne smijemo zaboraviti kao ni sve žrtve koje su dale svoj život da živimo u slobodnoj i neovisnoj Hrvatskoj"

I u Osijeku svečano obilježen Dan pobjede i domovinske zahvalnosti i Dan hrvatskih branitelja

Prigodom Dana pobjede i domovinske zahvalnosti i Dana hrvatskih branitelja, na Kapelici Kraljice mira na Krunskoj utvrdi, s lijeve obale Više…

VIŠE IZ KATEGORIJE

Pozvane su sve tvrtke, koje su prošle početne korake u razvoju poslovanja, da se prijave na otvoreni javni poziv za realizaciju prava građenja na preostalim građevinskim česticama u okviru IT parka

Predstavljeni ciljevi, svrha i planirane aktivnosti izgradnje IT parka Osijek

Epidemiolozi su odredili samoizolaciju za 301 novi kontakt oboljelih osoba, pa se na području Osječko-baranjske županije u samoizolaciji nalazi ukupno 2.931 osoba

Brojke najviše do sada: Novopozitivno 125 osoba u Osječko-baranjskoj županiji

Broj aktivnih slučajeva se tako u Hrvatskoj podigao na ukupnih 7.380

Stožer objavio: Potvrđena 1.563 nova slučaja zaraze koronavirusom od jučer, 13 osoba preminulo