CRNA KRONIKA

Franjo Varga u zagrebačkoj zatvorskoj bolnici

Osumnjičenik za izradu lažnih SMS poruka za potrebe bivšeg "Dinamovog" čelnika Zdravka Mamića Franjo Varga, protiv kojega je na osječkom Županijskom sudu određen istražni zatvor, sproveden je u zatvorsku bolnicu u Zagrebu ...

    Objavljeno 08.11.2018
    Alan Srčnik

    Osumnjičenik za izradu lažnih SMS poruka za potrebe bivšeg “Dinamovog” čelnika Zdravka Mamića Franjo Varga, protiv kojega je na osječkom Županijskom sudu određen istražni zatvor, sproveden je u zatvorsku bolnicu u Zagrebu, izvijestio je u srijedu taj sud – piše Nacionalniportal.hr, prenoseći Hina-u.

    Po odobrenju i nalogu Županijskog suda, a na temelju prijedloga upravitelja osječkog Zatvora te mišljenja i uputnice zatvorskog liječnika, Varga je  sproveden je u Zatvorsku bolnicu u Zagrebu radi potreba hospitalizacije, priopćio je Sud.
    Vargu se sumnjiči da je, u postupku koji se protiv bivšeg čelnika  “Dinama” Zdravka Mamića, njegova brata Zorana Mamića, bivšega Dinamova direktora Damira Vrbanovića i poreznika Milana Pernara vodio pred osječkim Županijskim sudom izradio lažnu SMS prepisku između bivšega Glavnog državnog odvjetnika Dinka Cvitana i jednoga suca koji je u tom predmetu bio član sudskoga vijeća, a po kojoj je Cvitan prije objave prvostupanjske presude vršio pritisak na suca da bez ikakvih dokaza osudi jednoga okrivljenika u tome postupku.

    Okrivljenika se tereti da je lažnu prepisku potom dostavio Zdravku Mamiću koji ju je je objavio na konferenciji za medije 4. lipnja ove godine. Tužiteljstvo podsjeća kako je Mamićev branitelj  tražio da se na temelju lažne korespondencije odgodi objava prvostupanjske presude u tom predmetu, što je sudsko vijeće odbilo te je 6. lipnja 2018. objavilo presudu kojom su svi okrivljenici u tom predmetu proglašeni krivima.

    Osim toga Varga je, tvrdi tužitejstvo, prije izrade pisanog otpravka osuđujuće presude protiv koje se može podnijeti žalba Vrhovnome sudu RH, izradio novu lažnu korespondenciju o navodnom utjecaju na suce Vrhovnog suda koji bi odlučivali o žalbi okrivljenika, kako bi je predao Zdravku Mamiću s namjerom da je Zdravko Mamić iskoristi u predstojećem žalbenom postupku.
    Zbog sumnje da je Vargi dojavio da se nalazi pod istražnim mjerama i da mu se sprema uhićenje u istražnom zatvoru nalazi se i Blaž Curić, vozač potpredsjednika Vlade Tomislava Tolušića te kum zamjenika predsjednika HDZ-a Milijana Brkića.

    Sa Županijskog suda izvijestili su i kako je svim strankama upućen otpravak pismeno izrađene nepravomoćne presude od 6. lipnja 2018. u kaznenom predmetu protiv Zdravka i Zorana Mamića, bivšeg “Dinamova” direktora Damira Vrbanovića te poreznika Milana Pernara, te da protiv te presude nezadovoljna stranka ima pravo žalbe u roku od 15 dana od dana primitka, o čemu odlučuje Vrhovni sud RH.

    Za izvlačenje oko 116 milijuna kuna iz NK Dinama Zdravko Mamić je nepravomoćno osuđen na šest i pol godina  zatvora, njegov brat Zoran na četiri godine i 11 mjeseci , Damir Vrbanović na tri godina, a poreznik Milan Pernar na  četiri godine i dva mjeseca  zatvora.
    S obzirom da je nepravomoćno osuđen na zatvorsku kaznu dulju od pet godina te da je prije izricanja presude napustio Hrvatsku i otišao u Bosnu i Hercegovinu protiv Zdravka Mamića Sud je odredio istražni zatvor te izdao nalog za njegovo uhićenje i raspisivanje tjeralice.

    Foto: Pixabay (ilustracija)

    Imate više informacija o ovoj temi, želite li komentirati, napisati reakciju ili želite prijaviti pogrešku u tekstu?

    VEZANE VIJESTI

    Prevarant je rekao kako će osječanka morati u zatvor radi navodnog kaznenog djela i da može umjesto toga platiti novčanu kaznu. Uplatila je na račun nepoznate osobe 25.650,00 eura!

    Prevarena 46-godišnjakinja putem e-maila izgubila 25000 eura

    U vremenu od 3. do 27. studenoga, 46-godišnjakinja iz Osijeka zaprimila je e-mail od nepoznate osobe koja joj je rekla Više…

    Atraktivni bijeg iz zatvora u Osijeku snimila je građanka iz susjedne zgrade (pretpostavljamo Hrvatskog telekoma)

    [VIDEO] Dva zatvorenika skokom preko zatvorske ograde pobjegla na slobodu uhvaćeni su nakon 20 minuta

    Dva su zatvorenika bijegom preko ograde pobjegla iz osječkog zatvora potvrđeno je Indexu iz PU osječko-baranjske. jedan od njih se Više…

    Sud je odredio zatvor zbog postojanja mogućnosti da će 50-godišnjak pobjeći i ometati kazneni postupak utjecajem na svjedoke...

    DORH: Vukovarcu koji je prijetio i čak dva puta pretukao izvanbračnu suprugu istražni zatvor

    U Općinskom državnom odvjetništvu u Vukovaru je 18. svibnja 2022., povodom posebnog izvješća Policijske uprave vukovarsko-srijemske, provedena dokazna radnja prvog Više…

    VIŠE IZ KATEGORIJE

    Pedesetpetogodišnjaku je na aplikaciju Internet bankarstva jučer došla obavijest o rati kredita, a kada je otišao u banku rečeno mu je da je kredit u iznosu 8.200 eura podignut 5. ožujka te da je s njegovog računa isplaćen iznos veći od 6.600 eura.

    Prevaren putem interneta za više od 6600 eura

    Poradi zarade u trgovanju s dionicama nepoznatoj osobi je u više navrata putem Interneta uplatio gotovo 10.000 eura i na taj način je umjesto zarade novac izgubio.

    Sedamdesetjednogodišnjak prevaren za gotovo 10.000 eura

    Od siline udara vozač koji nije bio vezan sigurnosnim pojasom na mjestu događaja smrtno je stradao.

    U prometnoj nesreći u Čepinu smrtno je stradao 44-godišnji vozač osobnog automobila