CRNA KRONIKA

Franjo Varga u zagrebačkoj zatvorskoj bolnici

Osumnjičenik za izradu lažnih SMS poruka za potrebe bivšeg "Dinamovog" čelnika Zdravka Mamića Franjo Varga, protiv kojega je na osječkom Županijskom sudu određen istražni zatvor, sproveden je u zatvorsku bolnicu u Zagrebu ...

  Objavljeno 08.11.2018
  Alan Srčnik

  Osumnjičenik za izradu lažnih SMS poruka za potrebe bivšeg “Dinamovog” čelnika Zdravka Mamića Franjo Varga, protiv kojega je na osječkom Županijskom sudu određen istražni zatvor, sproveden je u zatvorsku bolnicu u Zagrebu, izvijestio je u srijedu taj sud – piše Nacionalniportal.hr, prenoseći Hina-u.

  Po odobrenju i nalogu Županijskog suda, a na temelju prijedloga upravitelja osječkog Zatvora te mišljenja i uputnice zatvorskog liječnika, Varga je  sproveden je u Zatvorsku bolnicu u Zagrebu radi potreba hospitalizacije, priopćio je Sud.
  Vargu se sumnjiči da je, u postupku koji se protiv bivšeg čelnika  “Dinama” Zdravka Mamića, njegova brata Zorana Mamića, bivšega Dinamova direktora Damira Vrbanovića i poreznika Milana Pernara vodio pred osječkim Županijskim sudom izradio lažnu SMS prepisku između bivšega Glavnog državnog odvjetnika Dinka Cvitana i jednoga suca koji je u tom predmetu bio član sudskoga vijeća, a po kojoj je Cvitan prije objave prvostupanjske presude vršio pritisak na suca da bez ikakvih dokaza osudi jednoga okrivljenika u tome postupku.

  Okrivljenika se tereti da je lažnu prepisku potom dostavio Zdravku Mamiću koji ju je je objavio na konferenciji za medije 4. lipnja ove godine. Tužiteljstvo podsjeća kako je Mamićev branitelj  tražio da se na temelju lažne korespondencije odgodi objava prvostupanjske presude u tom predmetu, što je sudsko vijeće odbilo te je 6. lipnja 2018. objavilo presudu kojom su svi okrivljenici u tom predmetu proglašeni krivima.

  Osim toga Varga je, tvrdi tužitejstvo, prije izrade pisanog otpravka osuđujuće presude protiv koje se može podnijeti žalba Vrhovnome sudu RH, izradio novu lažnu korespondenciju o navodnom utjecaju na suce Vrhovnog suda koji bi odlučivali o žalbi okrivljenika, kako bi je predao Zdravku Mamiću s namjerom da je Zdravko Mamić iskoristi u predstojećem žalbenom postupku.
  Zbog sumnje da je Vargi dojavio da se nalazi pod istražnim mjerama i da mu se sprema uhićenje u istražnom zatvoru nalazi se i Blaž Curić, vozač potpredsjednika Vlade Tomislava Tolušića te kum zamjenika predsjednika HDZ-a Milijana Brkića.

  Sa Županijskog suda izvijestili su i kako je svim strankama upućen otpravak pismeno izrađene nepravomoćne presude od 6. lipnja 2018. u kaznenom predmetu protiv Zdravka i Zorana Mamića, bivšeg “Dinamova” direktora Damira Vrbanovića te poreznika Milana Pernara, te da protiv te presude nezadovoljna stranka ima pravo žalbe u roku od 15 dana od dana primitka, o čemu odlučuje Vrhovni sud RH.

  Za izvlačenje oko 116 milijuna kuna iz NK Dinama Zdravko Mamić je nepravomoćno osuđen na šest i pol godina  zatvora, njegov brat Zoran na četiri godine i 11 mjeseci , Damir Vrbanović na tri godina, a poreznik Milan Pernar na  četiri godine i dva mjeseca  zatvora.
  S obzirom da je nepravomoćno osuđen na zatvorsku kaznu dulju od pet godina te da je prije izricanja presude napustio Hrvatsku i otišao u Bosnu i Hercegovinu protiv Zdravka Mamića Sud je odredio istražni zatvor te izdao nalog za njegovo uhićenje i raspisivanje tjeralice.

  Foto: Pixabay (ilustracija)

  Imate više informacija o ovoj temi, želite li komentirati, napisati reakciju ili želite prijaviti pogrešku u tekstu?

  VEZANE VIJESTI

  Istražni zatvor produljen je jer još nisu ispitani svi svjedoci te zbog mogućnosti ponavljanja kaznenog djela ... - piše Nacionalniportal.hr

  Osječki Županijski sud produljio istražni zatvor Franji Vargi i Blažu Curiću

  Osječki Županijski sud produljio je za još dva mjeseca istražni zatvor bivšem policijskom informatičaru Franji Vargi, kojeg Uskok tereti za Više…

  Sudac istrage osječkoga Županijskog suda donio je rješenje po kojem je okrivljeniku određen istražni zatvor zbog opasnosti od ometanja istrage i ponavljanja kaznenog djela ...

  Osijek: Zlostavljao dvoje djece!? Sada je iza rešetaka!

  Zbog osnovane sumnje da je spolno zlostavljao i iskorištavao dvoje djece te ih upoznavao s pornografijom, osječko Županijsko državno odvjetništvo Više…

  U Osijeku nepravomoćno osuđeni Mamić, u BiH i dalje na sigurnom!?

  Tužiteljstvo BiH drži da nema uvjeta za izručenje Mamića Hrvatskoj – tisak

  Tužiteljstvo Bosne i Hercegovine ocjenjuje da nema uvjeta za izručenje Zdravka Mamića Hrvatskoj i takvo mišljenje proslijeđeno je Sudu BiH koji Više…

  VIŠE IZ KATEGORIJE

  U sukobu u Slavonskom Brodu su razbijena dva izloga na poslovnim prostorima i oštećena su četiri vozila.

  Navijački neredi u Slavonskom Brodu, Torcida i BBB u središtu incidenta

  Dolaskom na mjesto intervencije operativno dežurstvo JPVP Grada Osijeka zatekli osobni automobil omotan oko željeznog stupa u kojem su se nalazile dvije ozljeđene osobe.

  Smrtno stradala osoba u prometnoj nesreći u Vinkovačkoj ulici

  Zbog udarca, teretni automobil gurao je osobni automobil te su se zaustavili na istočnoj strani kolnika državne ceste D-7.

  28-godišnjakinja smrtno stradala u prometnoj nesreći