ŽIVOT

From Start Up Nation to Smart Up Nation – izraelska iskustva u Osijeku

"Na Bliskom istoku i okruženi neprijateljima, nemamo prirodnih izvora - Morali smo stvoriti nešto ni iz čega"

Objavljeno 21.11.2019
Ivona Amidžić

From Start Up Nation to Smart Up Nation – naziv je predavanja koje je, u organizaciji Grada Osijeka i Ekonomskog fakulteta, održao veleposlanik Države Izrael, Njegova Ekselencija Ilan Mor. Riječ je o koraku prema uspostavi tješnje suradnje započete nakon nastupnog posjeta izraelskog veleposlanika Osijeku krajem rujna, a zamjenik gradonačelnika Boris Piližota izrazio je zadovoljstvo s obzirom da je Izrael jedna od tehnološki najnaprednijih zemalja svijeta.

“Prva su zemlja po ulaganju u istraživanja i razvoj u odnosu na BDP s više od 4,2 posto, dok je Hrvatska na 0,8 posto. Imaju jedan od najvećih broja dobivenih patenata, najveći broj uspješnih tehnoloških start-upova i omjer znanstvenika i tehničkog osoblja na 10.000 stanovnika. S obzirom na razvoj ICT industrije, okolice Osijeka kao poljoprivrednog kraja i uz sve što Grad Osijek poduzima kako bi podupro naše poduzetnike, vjerujem da iskustva Izraela mogu pomoći u daljnjem gospodarskom, odnosno poduzetničkom razvoju osječkih tvrtki, ali i budućih poduzetnika koji su još uvijek studenti”, kazao je zamjenik gradonačelnika Boris Piližota.

Veleposlanik Države Izrael Njegova Ekselencija Ilan Mor, naglasio je kako je Izrael u svijetu poznat kao start-up nacija inovacija, zbog čega se rado odazvao pozivu, podijeliti izraelska iskustva, načela i vrijednosti koje su im omogućile razvoj potencijala i stvaranje inovacija.

“Potencijal ljudskih kapaciteta u Hrvatskoj je dobar, kao i ljudski potencijal u Izraelu i ako ih spojimo, to je win-win situacija”

“U čemu je tajna da je Izrael postao vodeća sila u području inovativnosti, visoke tehnologije, cyber-sigurnosti, agrotehnologija, biotehnologija i sličnog?! Ovdje sam da bih prezentirao te naše tzv. „tajne“, ali ne da bih samo pokazao kako smo dobri, već kako možemo biti izvor nadahnuća studentima i onima koji su zainteresirani za inovacije na dobrobit Osijeka, Hrvatske, čovječanstva. Želimo biti izvor tog nadahnuća, inspiracije za njih, podijeliti s njima naša iskustva s nadom da će ih usvojiti, da ćemo ih potaknuti i da će jednog dana doći u Izrael pronaći tvrtke, kompanije i start-upove, odnosno partnere s kojima bi započeli poslovnu suradnju. Potencijal ljudskih kapaciteta u Hrvatskoj je dobar, kao i ljudski potencijal u Izraelu i ako ih spojimo, to je win-win situacija”, rekao je izraelski veleposlanik.

Tijekom predavanja, Njegova Ekselencija Ilan Mor približio je zainteresiranima primjere inovacija koje su krenule iz Izraela i koje čine svijet boljim. Od cherry rajčica i USB memory sticka, preko sustava ‘camera-in-a pill’ koji se koristi u medicinskoj dijagnostici, WAZE-a koji je sličan GPS aplikaciji i pronalazi najkraći, najsigurniji i najbolji put, ali i brojnih rješenja s područja cyber-sigurnosti s kojima je Izrael među najboljima na svijetu.

“Na Bliskom istoku i okruženi neprijateljima, nemamo prirodnih izvora. Morali smo stvoriti nešto ni iz čega”

“Kako smo postali nacija inovacija i start-upova? O tome ću više reći na predavanju, ali jedan od važnih razloga je taj što nismo imali alternativu. Smješteni smo na Bliskom istoku, okruženi neprijateljima, nemamo prirodnih izvora poput nafte. Tako smo morali naći rješenja kako bismo stvorili nešto ni iz čega. To je jedno od najvažnijih načela kojim se vodi Izrael. To je naš dom, Izrael je moj dom. Zbog mnogo neprijatelja, zbog nedostatka prirodnih izvora jer je pola zemlje pustinja bez dovoljno vode, što je alternativa? Spakirati stvari i otići?! To je zemlja naših predaka i naša domovina te smo morali upotrijebiti najbolje izvore koje imamo, a to je ljudski potencijal”, istaknuo je veleposlanik Njegova Ekselencija Ilan Mor, dodajući kako Izrael danas ulaže nešto više od 4 posto BDP-a u istraživanja i razvoj te 8 posto u obrazovanje.

“Nije stvar u tome da smo dobri, jer dobri smo, ali nismo najbolji jer imamo i problema. No, nema zemlje koja ih nema. Naš je fokus biti najbolji jer to nitko neće učiniti za nas. Činimo sami i činimo za sebe”, rekao je veleposlanik Države Izrael.

Ponosni na ostavštinu Branka Lustiga…

Na početku predavanja, veleposlanik Države Izrael nekoliko je riječi posvetio i nedavno preminulom dvostrukom oskarovcu i počasnom građaninu grada Osijeka Branku Lustigu.

“Vjerujem da ste ponosni na njega i njegovu ostavštinu, kao i ostali u Hrvatskoj i drago mi je što ćete pokrenuti inicijativu, kako biste mu posvetili jednu ulicu te na taj način sačuvali njegovu baštinu. Posebice jer je Osijek grad u kojem je rođen. Hvala zamjeniku gradonačelnika na tom prijedlogu i hvala Osijeku”, poručio Ilan Mor.

Prema riječima zamjenika gradonačelnika, nakon predavanja koje je održao veleposlanik Države Izrael, idući zajednički korak puno je zahtjevniji.

“Veleposlanik je otvorio mogućnost bilateralnog susreta poduzetnika iz Izraela i Osijeka. Takav bi susret ujedno otvorio i nove mogućnosti razvoja ideja, vizija i suradnje, a to nam je zajednički cilj”, zaključio je Boris Piližota.

foto: Grad Osijek

Imate više informacija o ovoj temi, želite li komentirati, napisati reakciju ili želite prijaviti pogrešku u tekstu?

VEZANE VIJESTI

Petaši su nedavno iz Povijesti učili o starim civilizacijama te im je ovo predavanje bilo jako zanimljivo. Naš je gost tako pred prepunom učionicom, učenicima koji su ga pozorno slušali, pričao o razvoju grobnica u vrijeme drevnih Egipćana, piramidama, faraonima Ramzesu Drugom i Tutankamonu, o posljednjem sudu i mumificiranju te o faraonki Hatšepsut.

Turistički vodič i egiptolog iz Kaira učenicima petih razreda održao dvosatno predavanje i radionicu o starom Egiptu

Osnovnu školu Jagode Truhelke u Osijeku posjetio je 24. siječnja turistički vodič i egiptolog iz Kaira, Mohamed Hatem koji je Više…

Tijekom predavanja i edukacije s učenicima se razgovaralo o opasnostima i problemima koji se mogu dogoditi ukoliko se ne pridržavamo pravila i neoprezno koristimo današnja sredstva komunikacije, odnosno društvene mreže.

Preventivne aktivnosti policije vezane uz sigurnost na Internetu

U osnovnim i srednjim školama na području Policijske uprave osječko-baranjske tijekom mjeseca studenog provedene su preventivne aktivnosti „Sigurnost i zaštita Više…

Organizira se i predavanje o brizi, njezi i dobrobiti pasa pod nazivom "Uzeli smo štene - što sada?". Pozvani su svi vlasnici kućnih ljubimaca na ovo predavanje

Veterinarski dani 2023. u Osijeku

Povodom održavanja ‘VETERINARSKIH DANA 2023.’ u Osijeku od 26. do 29.10., Hrvatska veterinarska komora i Veterinarski fakultet Sveučilišta u Zagrebu Više…

VIŠE IZ KATEGORIJE

Informirani, zainteresirani i aktivni građani mogu imati ključnu ulogu u poboljšanju sustava gospodarenja otpadom, donoseći pozitivne promjene u svojim zajednicama

Participacija građana kao ključ ekološki održivog upravljanja otpadom: Primjer iz Osijeka

Vrijedni volonteri, djeca i mladi njih 22, iz i oko Bajera JUG2 izvukli su oko 200 kg otpada

[FOTO] Djeca i mladi očistili Bajer Jug2!

U nedjelju će netko iz Portanove otići bogatiji za 3.000 eura A čeka nas i kiša balona s nagradama. Portanova u nedjelju radi po redovnom radnom vremenu.

Danas u Portanovi magic show i torta za djecu, a sutra stiže mirror crew – ljudi od ogledala!