ŽIVOT

(GALERIJA) Od starih guma i drvenih paleta do dječjeg igrališta u Tenji za samo 26 sati!

Ovako izgleda kada se male i velike ruke udruže! :D Djevojčica Anđela: "Ovo su mi dva najljepša dana u životu"

Objavljeno 08.07.2019
Ivona Amidžić

Maja Viduman i Kristijan Šimičić, mještani Osječkog prigradskog naselja Tenja, prijavili su Zakladi Slagalica projekt uređenja zelene neiskorištene površine u park za djecu. Cilj projekta je bio uključiti što više djece i odraslih iz naselja u uređenje parka kako bi gradili zajedništvo i uredili park za svu djecu Tenje.

Zaklada Slagalica je za projekt odobrila 5.200 kn, dok su Maja i Kristijan trebali prikupiti još 3.600 kn u obliku volontiranja i donacija za realizaciju projekta. Maja i Kristijan su u cijelu priču uključili Anitu Stevanović, Roberta Vidumana i Senku Rončević te podijelili dijelove projekta.

Zelena površina koju su htjeli preurediti u park je godinama bila zarasla, neodržavana i neiskorištena. No ujedno je bila i savršena za uređenje za potrebe djece i mladih, jer je okružena s desetak stabala velikih platana koje stvaraju hlad s jedne strane i dvadesetak stabala breza s druge strane.

Kristijan Šimičić želio je uskladiti prednosti stabala platana i breza i hlada koji stvaraju s potrebama parka. Bilo je bitno da se ni jedno stablo ne smije oštetiti.

Kako je tekla realizacija plana…

Prvi dio plana bio je nabaviti 60 drvenih paleta, 50 rabljenih automobilskih guma, nekoliko velikih traktorskih guma, 2 kubika pijeska, željezo za nogometne golove, stupove za odbojku i badminton. Trebalo je nabaviti boje, lakove, kistove i sve dodatne materijale. Dio stvari nabavili su sa Zelenog otoka Jug 2, a dio su kupili iz budžeta projekta.

Pozvali su mještane preko društvenih mreža da se priključe provedbi projekta “TKO AKO NE TI” kojim je planirano uređenje kompletnog parka na križanju Ulice Svete Ane i Miroslava Krleže u Tenji (mjesto stare tržnice u Staroj Tenji). Akcija je trajala dva dana: petak 5. srpnja 2019. (od 8 do 21 sat) i subotu 06. srpnja 2019. od 9 do 22 sata.

U samo dva dana i 26 sati rada s djecom mještanima Tenje odbačene auto, moto i traktor gume pretvorili su u gusjenicu, žabu, dječji traktor, bolid formule 1, žirafu, puža, šalice za čaj, ljuljačke, pješčanike, igralište za preskakanje…

Drvene palete pretvorili su u dječje kućice, klupe za odmor, stolove. Stvorili su i nogometno igralište, a uskoro će niknuti i odbojkaško i badminton igralište. Kristijan Šimičić i Maja Viduman kažu da im je najveća nagrada bila kada je curica Anđela koja im je pomagala rekla: “Ovo su mi dva najljepša dana u životu”.

Zahvalili su se svima koji su sudjelovali u osmišljavanju i izradi igrala u parku, od djece do odraslih iz Tenje kao i svim poduzetnicima na ustupanju kombija za prijevoz, traktorskim gumama i dodatnoj financijskoj pomoći. Zahvalili su se i svim mještanima koji su donosili sokove, kiflice i pite dok su radili.

foto: Kristijan Šimičić

Imate više informacija o ovoj temi, želite li komentirati, napisati reakciju ili želite prijaviti pogrešku u tekstu?

VEZANE VIJESTI

Prijave su obavezne zbog ograničenog broja polaznika, zato ne čekajte!

Besplatne demo radionice Music Together programa

Jesen nam donosi i nove cikluse radionica u Pozitivni i sretni Music Together u Osijeku. Prve ste radionice upoznali prošli Više…

Program koji razvija sluh, ritam, finu motoriku, socijalne vještine i strane jezike u najvažnijim godinama djeteta

Besplatne demo radionice Music Together programa

Jesen nam donosi i nove cikluse radionica u Pozitivni i sretni Music Together u Osijeku. Prva po redu je u Više…

Za prijavu su ostala još tri dana zato ne gubite vrijeme i požurite!

Besplatne ljetne radionice engleskog jezika za djecu

Pučko otvoreno učilište Osijek poziva sve male kreativce željne novih izazova i učenja engleskoga jezika da nam se pridruže na Više…

VIŠE IZ KATEGORIJE

Izvadite dekice iz ormara i zabundajte se jer nas čeka veliko zahlađenje

Vrijeme danas: Kišno i hladno – Pad temperature i više od 10 stupnjeva

Ovaj je prosvjed dio globalnog štrajka te je, po sadašnji informacijama, planirano 3.167 prosvjeda u preko 100 zemalja

U petak najavljeni prosvjedi u Osijeku

Ponovno aktivne jutarnje akcije po cijeni od 10 kn

Završio remont na Gradskim bazenima