ŽIVOT

(GALERIJA) Od starih guma i drvenih paleta do dječjeg igrališta u Tenji za samo 26 sati!

Ovako izgleda kada se male i velike ruke udruže! :D Djevojčica Anđela: "Ovo su mi dva najljepša dana u životu"

Objavljeno 08.07.2019
Ivona Amidžić

Maja Viduman i Kristijan Šimičić, mještani Osječkog prigradskog naselja Tenja, prijavili su Zakladi Slagalica projekt uređenja zelene neiskorištene površine u park za djecu. Cilj projekta je bio uključiti što više djece i odraslih iz naselja u uređenje parka kako bi gradili zajedništvo i uredili park za svu djecu Tenje.

Zaklada Slagalica je za projekt odobrila 5.200 kn, dok su Maja i Kristijan trebali prikupiti još 3.600 kn u obliku volontiranja i donacija za realizaciju projekta. Maja i Kristijan su u cijelu priču uključili Anitu Stevanović, Roberta Vidumana i Senku Rončević te podijelili dijelove projekta.

Zelena površina koju su htjeli preurediti u park je godinama bila zarasla, neodržavana i neiskorištena. No ujedno je bila i savršena za uređenje za potrebe djece i mladih, jer je okružena s desetak stabala velikih platana koje stvaraju hlad s jedne strane i dvadesetak stabala breza s druge strane.

Kristijan Šimičić želio je uskladiti prednosti stabala platana i breza i hlada koji stvaraju s potrebama parka. Bilo je bitno da se ni jedno stablo ne smije oštetiti.

Kako je tekla realizacija plana…

Prvi dio plana bio je nabaviti 60 drvenih paleta, 50 rabljenih automobilskih guma, nekoliko velikih traktorskih guma, 2 kubika pijeska, željezo za nogometne golove, stupove za odbojku i badminton. Trebalo je nabaviti boje, lakove, kistove i sve dodatne materijale. Dio stvari nabavili su sa Zelenog otoka Jug 2, a dio su kupili iz budžeta projekta.

Pozvali su mještane preko društvenih mreža da se priključe provedbi projekta “TKO AKO NE TI” kojim je planirano uređenje kompletnog parka na križanju Ulice Svete Ane i Miroslava Krleže u Tenji (mjesto stare tržnice u Staroj Tenji). Akcija je trajala dva dana: petak 5. srpnja 2019. (od 8 do 21 sat) i subotu 06. srpnja 2019. od 9 do 22 sata.

U samo dva dana i 26 sati rada s djecom mještanima Tenje odbačene auto, moto i traktor gume pretvorili su u gusjenicu, žabu, dječji traktor, bolid formule 1, žirafu, puža, šalice za čaj, ljuljačke, pješčanike, igralište za preskakanje…

Drvene palete pretvorili su u dječje kućice, klupe za odmor, stolove. Stvorili su i nogometno igralište, a uskoro će niknuti i odbojkaško i badminton igralište. Kristijan Šimičić i Maja Viduman kažu da im je najveća nagrada bila kada je curica Anđela koja im je pomagala rekla: “Ovo su mi dva najljepša dana u životu”.

Zahvalili su se svima koji su sudjelovali u osmišljavanju i izradi igrala u parku, od djece do odraslih iz Tenje kao i svim poduzetnicima na ustupanju kombija za prijevoz, traktorskim gumama i dodatnoj financijskoj pomoći. Zahvalili su se i svim mještanima koji su donosili sokove, kiflice i pite dok su radili.

foto: Kristijan Šimičić

Imate više informacija o ovoj temi, želite li komentirati, napisati reakciju ili želite prijaviti pogrešku u tekstu?

VEZANE VIJESTI

Započela je u siječnju Coca-Cola Cup turnirima u nogometu, rukometu i Kinder turniru u košarci

Nastavlja se sezona Plazma Sportskih igara mladih

U Hrvatskoj, nova sezona Plazma Sportskih igara mladih započela je u siječnju Coca-Cola Cup turnirima u nogometu, rukometu i Kinder Više…

Mentalni problemi postaju sve učestaliji kod mladih od 11 do 15 godina

Razina mentalnog zdravlja opada s odrastanjem, u posebnoj su opasnosti djevojčice

Mentalni problemi sve su učestaliji kod mladih Europljana u dobi od 11 do 15 godina, pokazuje studija koju je objavio Više…

Djeca bi trebala nositi bilježnicu s upisanom vrijednosti temperature koju bi roditelj izmjerio svaki dan prije polaska u školu...

HZJZ objavio posebne savjete za roditelje čija djeca ponovno kreću u školu i vrtić

Djeca koja 25. svibnja ponovno krenu u školu i vrtić trebala bi nositi bilježnicu s upisanom vrijednosti temperature koju bi Više…

VIŠE IZ KATEGORIJE

Alati koje je ovaj Zakon predvidio mogu znatno smanjiti financijske izdatke gradova i općina

Edukativna brošura za lokalne zajednice – Sve o provedbi Zakona o zaštiti životinja

Ukupan broj ozdravljenih je 2.063, a ukupan broj umrlih 103

Stožer: Potvrđen jedan novooboljeli u Hrvatskoj

Velika akcija Campus caffea - Popij jednu kavu i tako doniraj jednu kunu osječkoj Udruzi Devet Života

Humanitarka: Mačke ne smiju piti kavu, ali ova šalica kave će im svakako pomoći