SPORT

Gdje su danas i što rade prvotimci Osijeka iz 3. kola Kupa UEFA ’00. godine?

Prošli su Brondby iz Danske, bečki Rapid, zapeli u Pragu, na Slaviji ... Bili su kasnije jesenski prvaci Hrvatske i - otišli u igračku mirovinu ...

    Objavljeno 11.08.2018
    Alan Srčnik

    Utakmicu protiv bečkog Rapida u Osijeku ’00. godine počeli su Balić, Beljan, Vuica, Neretljak, Prišć, Bjelica Gašpar, Brkić, Beširević, Turković i Mitu … Manje-više to je bila i okosnica NK Osijek, ekipa koja će do kraja godine postati jesenskim prvakom HNL-a.

    Izuzme li se neka davnija povijest ulaska u Prvu saveznu ligu, kolosalne utakmice pred prepunim zagrebačkim stadionom, pa i današnja novija povijest napada na vodeće pozicije u ligi, ovo je bila jedna od najboljih ekipa Osijeka svih vremena.

    Namjerno smo neke igrače izuzeli, jer niska ekipe iz ’00. godine je velika. Uzeli smo zapisnik s utakmice s Rapidom iz Beča.

    Poslije još jednog kola Kupa UEFA, utakmice u Pragu (5-1), a nakon pobjede od 2-0 kod kuće, Bjelica je prvi otišao, u njemački Kaiserslautern, Beljan nedugo potom u mirovinu, Prišć poslije nekog vremena u bečki Rapid … Neretljak je igrao za Hajduk, kasnije u Koreji, kao i Turković za Hajduk, japansku momčad, Jukić također, Mitu zaigrao za Dinamo, otišao u Grčku … Beširević se povukao iz Osijeka, ali još dugo, poput Lothara Mathäusa igrao za Orašje, trenirao ih …

    Vuica je figurirao za prve od onih koji će se sasvim promijeniti ‘branšu’. Postao je ugostitelj i prije, kasnije držao pekarnicu …

    Od tada do danas je prošlo gotovo 18 godina. Pojedinci su u nogometu, bave se trenerskim poslom, pojedinci menadžerskim, a neki su sasvim promijenili ‘industriju’. Gdje su danas i što rade prvotimci Osijeka iz 3. kola Kupa UEFA ’00. godine?

    SASTAV OSIJEKA ’00. GODINE

    Vladimir Balić, golman – Proslavivši se baš na spomenutoj utakmici, Balić je otišao u Hajduk. Nakon igračke karijere kratko je bio trener vratara Hajduka, a potom se vratio u rodni Nuštar i i bio sportski direktor vinkovačke Cibalije. Sada? Navodno bez angažmana.

    Ivica Beljan, libero – O njemu se skoro najbolje zametnuo trag. Beljan je u Bjelovaru i poznato je tek da je privatni poduzetnik.

    Damir Vuica, stoper – Bio je tehničkim tajnikom NK Osijek, držao pekarnicu, bio ugostitelj, a danas se također bavi poduzetništvom.

    Mato Neretljak, stoper – Igrački ga je zadnje Rijeka posudila Zadru, a onda je počeo trenirati u BiH. Sada radi u Orašju.

    Mario Prišć, desni bok – U Feričancima je zaključio nogometnu karijeru, za FEŠK. Danas? Kolege iz Našica vele da je otišao raditi put Njemačke.

    Nenad Bjelica, playmaker – Današnji trener Dinama. Prije toga vodio je poljsku, talijansku, austrijsku i slovensku momčad. Ambiciozan postati trenerom u njemačkoj Bundesligi.

    Josip Gašpar, zadnji vezni – Privatni poduzetnik je postao i Josip Gašpar.

    Krešimir Brkić, zadnji vezni – Ostao je uz nogomet. Danas je voditelj škole nogometa NK Slavonac iz Požege.

    Bakir Beširević, lijevi bok – Oršaje je još dugo poslije Osijeka gledalo kako ‘Baka’ igra. I bio je paralelno i trener. Bio je trener Hajduka iz Orašja. Ostao uz nogomet. Danas radi u Centru 112.

    Almir Turković, napadač – ‘Zeka’ je angažiran u svom matičnom Sarajevu. Vodi mlade kategorije, prenosi svoje znanje na njih. Sudjeluje s djecom na turnirima i često zna doći u Osijek i obići prijatelje. Ostao je vezan za grad. Napokon, jedna mu se kćer ovdje i rodila.

    Dumitru Mitu, napadač – Poslije Dinama i Grčke vratio se u Rumunjsku i postao privatni poduzetnik. Povremeno razveseli objavom na društvenim mrežama. I dalje je veseljak.

    Stanko Mršić, trener – Ponajbolji trener HNL-a, čovjek s najviše prvoligaških utakmica trenutno je u Zadru, a kao trener bez angažmana. Višekratno je vodio vinkovačku Cibaliju, vodio ih prema najvećim rezultatima u povijesti.

    Zoran Zebić, stoper – Probao je trenerski kruh u Zadru. Sada navodno bez angamana.

    Ronald Grnja, vezni – Manchester Utd. je imao u sredini pouzdanog Butta, Osijek Grnju. I dalje je u klubu. Pomoćni je trener NK Osijek, odnosno prvi suradnik Zorana Zekića na klupi ‘bijelo-plavih’.

    Ivo Ergović, stoper – Bio je trenerom, vjerojatno će i opet. U međuvremenu radi na OPG Vranješ.

    Marijan Vuka, napadač – Kanadski Burlington bio je zadnji klub za kojeg je igrao. Od tada nemamo informacija.

    Stjepan Jukić, napadač – Navodno je i trener i igrač u Jurjevcu.

    Josip Balatinac, vezni – ‘Bala’ je razvio privatni posao u Baranji. Bavi se stočarstvom, uzgojem svinja i sjajan je u poslu proizvodnje suhomesnatih proizvoda.

    Milan Španjić, direktor – Sin mu se bavi poduzetnišvom, a ‘direktor svih direktora’ pomogne savjetom.

    Imate više informacija o ovoj temi, želite li komentirati, napisati reakciju ili želite prijaviti pogrešku u tekstu?

    VEZANE VIJESTI

    Prije 18 godina Age Hareide nije imao nimalo respekta prema hrvatskoj momčadi iz Gradskog vrta. Ali, ispriječio se Stanko Mršić ...

    Danski izbornik Age Hareide ’00. godine izgubio od Osijeka i Stanka Mršića

    Mali vremeplov OsijekNews-a … Danski izbornik Age Hareide već ima iskustva s Hrvatima otprije. A jedno od njih je i s Više…

    VIŠE IZ KATEGORIJE

    Mačevalački klub Dmitar Zvonimir Osijek uživa status ponajboljeg organizatora mačevalačkih natjecanja kako u zemlji tako i u cijeloj regiji

    7. Osijek Fencing Cup ponovo okuplja mačevalačku elitu u 7 kategorija: U9, U11, U14 EFC, U17, U21, seniori i veterani 

    Na natjecanju je sudjelovalo 28 plivačkih klubova sa gotovo 500 natjecatelja. Odličnim nastupima isplivani su osobni rekordi i norme za nastup na Kadetskom prvenstvu Hrvatske.

    PK Osijek na “Festivalu plivanja” u Zagrebu

    KK Esseker su predstavljale kadetkinje i juniorke pojedinačno i ekipno

    Karate klub Esseker na prvenstvu Hrvatske za kadete i juniore u katama