GOSPODARSTVO

Gdje uživati na Vincekovu ove godine?

Vino, kobasice, slanina, čaj, poneki čobanac, dobra atmosfera i tamburaši... Ništa bolje ne možemo poželjeti! :D

    Objavljeno 15.01.2020
    Ivona Amidžić

    Vinceška, Vinceca, Vinkovo ili Vincekovo tradicionalna je proslava povodom blagdana Svetog Vinka 22. siječnja, kojeg se smatra zaštitnikom vina i vinogradara. Običaj je star nekoliko stoljeća te se njime označava početak nove vinogradarske godine.

    Na dan Svetoga Vinka odlazi se u vinograde gdje se na čokote objesi najveća kobasica i zalije vinom kako bi naredna godina bila što rodnija. U vrijeme proslava blagdana Svetog Vinka, vinar svoje prijatelje i goste okuplja na druženje uz vatru, gdje se peku kobasice i slanine nabodeni na šibu, a nađe se tu i koji kotlić čobanca ili neke druge tradicionalne delicije.

    Sve to zaokruži se uvijek dobrom pjesmom i naravno, vrhunskim kapljicama, koje čekaju svoj trenutak u drvenim bačvama.

    Gdje možete posjetiti Vincekovo ove godine?

    1. Kneževi vinogradi

    I ove se godine u subotu, 18. siječnja i srijedu 22. siječnja, s početkom u 12.00 sati oba dana organizira Vinceška u Kneževom dolu. Vino će biti 50,00 kn/l, grah 20,00 kn, kobasica 10,00 kn, a slanina 10,00 kn.

    U subotu su za veselu atmosferu zaduženi Tamburaški all-stars, a u srijedu Zaky.

    2. Zmajevac

    U srijedu, 22. siječnja s početkom u 12.oo sati Podrum Zajec iz Zmajevca organizira proslavu Vinceškog. Kotizacija za sudjelovanje u manifestaciji obilježavanja dana Svetoga Vinka iznosi 70,00 kuna, a u cijenu su uključene kobasice, slanina te domaća vina i rakije.

    Zabave neće nedostajati jer će se za odličnu atmosferu pobrinuti Tamburaši s Dunava.

    3. Erdutvinarija Brzica
    Brzica poziva sve zainteresirane ljubitelje vina, prijatelje i partnere na blagoslov vinove loze i prigodnu proslavu blagdana sv Vinka 18.01. od 11:00 – 17:00

    4. Ilok

    U razdoblju od 22. do 26. siječnja u Iloku se održava bogati program povodom 22. po redu Vinkova u Iloku. Posjetitelje očekuju odlična zabava u zajedničkom vinskom šatoru, dobra glazba, vrhunska vina i fina jela. Bit će tu i pokladnog jahanja te izbor najboljeg traminca.

    Manifestacija obuhvaća Proslave Vinkova po vinarijama u srijedu, 22. siječnja, (Ne)normalni Balašević tribute band u četvrtak, 23. siječnja, Tamburaše za dušu i Mokarske tamburaše u Gastro šatoru u petak, 24. siječnja, Sinove i  TS Versum u Gastro šatoru u subotu 25. siječnja te Tradicionalni doručak u vinogradima Vinarije TRS u nedjelju 26. siječnja.

    5. Velika

    Velika je zasigurno mjesto koje ima ndugačku tradiciju proslave Vinkova, čak 27 godina obilježava se ova manifestacija i to na Trgu sv. Augustina.

    Na blagdan sv. Vinka u srijedu, 22. siječnja, s početkom u 17.00 sati u župnoj crkvi sv. Augustina služit će se sveta misa nakon čega će u 17.45 uslijediti blagoslov loze, blagdanske vatre, vinogradara, vinara i podruma. Okupit će se 15 vinara te desetak udruga koje će pripremati gastronomske specijalitete.

    U 18.00 sati kreće zabavni program, vinari su pripremili dosta vina, a kuhat će se grah, čobanac i kobasice. Za odličnu atmosferu pobrinut će se TS Zlatna dolina i zabavna grupa Zlatne strune pod vodstvom Ivana Petrovića.

    Ako vam se putuje posjetite ostale županije…

    6. Varaždinske Toplice

    Ove godine Vincekovo čekamo i u Varaždinskim Toplicama gdje će Udruga vinogradara i voćara Sveti Martin pripremiti poseban prigodni program za tradicionalno obilježavanje blagdana svetog Vinka. Manifestacija je na rasporedu u subotu, 18. siječnja, s početkom u 14.00 sati kod Vatrogasnog doma u Varaždinskim Toplicama.

    Očekivati možemo bogatu gastronomsku ponudu hrane i pića, a za atmosferu će se pobrinuti Tamburaški sastav Ex Fakini.

    7. Tužno

    Ove subote, 18. siječnja s početkom u 12.30 sati tradicionalno se održava proslava Vincekova u Tužnu, a koju organizira Udruga vinogradara i voćara Sv. Antun iz Tužnog. Put do ovogodišnjeg domaćina bit će označen putokazima, a radi se o obitelji Jovice Dodoša koji se nalaze u gorancu

    Za veselo druženje svih okupljenih zaduženi su momci iz tamburaškog sastava Faringaši.

    8. Varaždin Breg

    Udruga vinogradara i voćara Varaždinbreg u suradnji s Turističkom zajednicom Općine Gornji Kneginec tradicionalno organiziraju Vincekovo na Varaždinbregu.

    Proslava se ove godine održava u subotu, 18. siječnja, s početkom u 14.00 sati, i to ponovno na izletištu Zlatne gorice na Banjščini. Za sudjelovanje trebat ćete izdvojiti 50,00 kn po osobi, a u cijenu je uključena pogata gastronomska ponuda jela i pića, čaša s etuijem i uživanje u zvucima pjesme tamburaškog sastava Pajdaši.

    9. Štrigova

    U subotu, 18. siječnja s početkom već u 9.00 sati svi zainteresirani okupljaju se na početku rute po štrigovskim bregima. Kreće se iz centra Štrigove prema nekoliko vinara koji će posjetitelje počastiti kuhanim vinom i šalicom čaja, a radi se o Farmi jelena i mufona OPG Perhoč, restoranu Terbotz, Vinariji Tomšić i Vinariji Horvat. Cilj je u caffe baru Čavlek.

    Kotizacija iznosi 50,00 kn, a prodaja vaučera započinje u 9.00 sati. Cijena uključuje četiri vaučera za piće i jedan vaučer za jelo. Start je u 9.30 sati, a kraj se očekuje oko 16.30 sati. Dužina staze je otprilike 12 km. Za dobru atmosferu pobrinut će se TS Podrumari.

    10. Sveti Martin na Muri

    Hrvatska kulturno-umjetnička udruga Sveti Martin i ove godine organizira pješačenje u župni vinograd povodom Vincekovog i početka rezidbe vinove loze. Manifestacja je na programu u nedjelju, 19 siječnja. Okupljanje je od 13.30 do 14.00 sati kad je službeni start s Trga sv. Martina.

    Priprema se bogati program na kojem gostuju ansambl Polanski zvoki iz Slovenije i KUD Sveti Jeronim iz Štrigove, tako da pjesme i zabave neće nedostajati.

    foto: youtube (screenshot)

    Imate više informacija o ovoj temi, želite li komentirati, napisati reakciju ili želite prijaviti pogrešku u tekstu?

    VEZANE VIJESTI

    WineOS je privukao najviše izlagača do sada. Tijekom dva sajamska dana, 12. i 13. siječnja, na 101 izlagačkom mjestu u glavnoj dvorani, pet u maloj dvorani te na sajamskoj pozornici predstavilo se više od 130 proizvođača vina, žestokih pića, delicija te drugih proizvoda i usluga iz sedam zemalja.

    [FOTO] Velika fotogalerija – WineOs nastavio rušiti vlastite rekorde

    Iza nas je deveto izdanje WineOS-a, najveće i najznačajnije vinske manifestacije u istočnoj Hrvatskoj. Selidba u novi prostor, a riječ Više…

    GROW du Monde je projekt afirmacije graševine na međunarodnoj vinskoj sceni i u specijaliziranim medijima širom svijeta, koji iz godine u godinu „putuje“ po ključnim zemljama proizvođačima graševine

    Na istoku Hrvatske će se održati Međunarodna manifestacija o graševini GO GROW

    Svega nas nekoliko tjedana dijeli od međunarodne manifestacije GO GROW koja će se održati na istoku Hrvatske s centralnim događajem Više…

    Doživite dva dana hedonizma, vrhunskih vina i delicijama s istoka Hrvatske te upoznajte brojne goste iz drugih hrvatskih regija i inozemstva na gotovo 1.900 četvornih metara izložbenog prostora + dijelimo ulaznice!

    Svje je spremno za do sada najveći WineOS

    WineOS će ovoga vikenda doživjeti svoje osmo izdanje. Novi sajam vina, delicija i ugodnog življenja održat će se 13. i Više…

    VIŠE IZ KATEGORIJE

    Posao ovaj tjedan nude Ricardo, Tehnomont gradnja, Hire & Fire, Vital Group... pogledajte sve ponude!

    Poslodavci traže radnike, javite se!

    Svaki poduzetnički pothvat započinje dobrom poslovnom idejom. No, poduzetničkih ideja je bezgranično puno, a uspješne pothvate od neuspješnih dijeli – realizacija

    Od ideje do realizacije – novi besplatni seminar za poduzetnike

    Za posjetitelje je otvoren sva tri dana od 10.00 do 19.00 sati, a ponuđena im je kvalitetna oprema za lov i ribolov, kao i prezentacije ponude lovišta i ribolovnih mjesta i uvjeta, natjecanja u pripremi fiša, lovačkog čobanca i drugih jela jedinstvenih okusa, izložbe lovačkih pasa, izložbe fotografija, dakako uz bogatu eno i gastro ponudu

    [FOTO] U Gospodarskom centru OBŽ otvoren 19. Sajam lova, ribolova i turizma SALORI