GOSPODARSTVO

Glas poduzetnika: Kraj je mjeseca, a potpore za očuvanje radnih mjesta još uvijek nisu tu!

Čak 30% poduzetnika se izjasnilo kako im još nisu isplaćene potpore za očuvanje radnih mjesta ili su isplaćene djelomično

    Objavljeno 27.05.2020
    Ivona Amidžić

    U posljednjoj anketi koju je udruga Glas poduzetnika provela među članovima, čak 30 posto poduzetnika se izjasnilo kako im još uvijek nisu isplaćene potpore za očuvanje radnih mjesta ili su isplaćene djelomično.

    “Podsjetimo, do 15. u svakome mjesecu plaća se mora isplatiti. Prema sklopljenim ugovorima s HZZ-om, svi koji su zatražili pomoć predviđenu u sklopu mjera, su ih do tada trebali dobiti. Stoga smo krajem prošlog tjedna napravili anketu kako bismo vidjeli koliki broj naših članova je dobio, a koliki nije dobio potpore za plaće svojim zaposlenicima”, navode iz udruge Glas poduzetnika.

    Rezultati su bili poražavajući, jer gotovo trećina poduzetnika nije dobilo potpore koje su im obećane i samim time njihovi zaposlenici su ostali bez plaća.

    “S obzirom na ovu, već jako lošu situaciju, nadali smo se da je ovaj tjedan ostatak poduzetnika ipak dobio potpore. Upitali smo ponovno naše članove: Jeste li do sada dobili poticaje za plaće za 4. mjesec?”

    Ovo su rezultati:

    “Nešto iznad 60% odgovorilo je potvrdno. Njima možemo pridružiti još 10% koji javljaju da su dobili poticaje još prošli tjedan. Ono što zabrinjava jest činjenica da gotovo 25% ispitanika još uvijek NIJE dobilo poticaje, a skoro 5% je dobilo samo djelomičnu isplatu. To dovodi u zabrinjavajući položaj gotovo 30% poduzetnika i sve njihove zaposlenike”, navode iz udruge Glas poduzetnika.

    Koji je razlog, nedostaje li državi novca? Na ovo pitanje je hitno potreban odgovor.

    “Potrebno je i pripremiti cijeli sustav za iduće mjesece kako bismo izbjegli ovakvu konfuziju i oprečne informacije. Kada bi ijedna tvrtka u privatnom sektoru na ovakav način poslovala, bila bi pod rizikom kazni, tužbi ili čak pred zatvaranjem”, navode iz udruge Glas poduzetnika.

    Apeliraju kako se u mjesecima u kojima je svaki prihod važan za preživljavanje ovakvi propusti više ne događaju. Potrebno je da svaka mjera bude jasno i transparentno definirana i provedena!

    Imate više informacija o ovoj temi, želite li komentirati, napisati reakciju ili želite prijaviti pogrešku u tekstu?

    VEZANE VIJESTI

    Ukupno je u Proračunu Osječko-baranjske županije za 2024. za provedbu ovih mjera osigurano 834.300 eura što je povećanje za 520.000 eura u odnosu na prethodnu godinu.

    Otvoreni javni pozivi iz poljoprivrede i ruralnog razvoja

    Od danas je otvoreno 16 javnih poziva za potpore poljoprivredi i ruralnom razvoju Osječko-baranjske županije. Skupština Osječko-baranjske županije donijela je Više…

    Započnite svoju potragu za poslom na posao.hr - vašem izvoru poslovnih prilika. Ovdje možete pregledati 10 pozicija koje su posebno odabrane za vas ovaj tjedan!

    Nova slobodna radna mjesta u Osječko-baranjskoj županiji

    Studenac d.o.o. traži Prodavače (m/ž) za rad u Osijeku i Belom Manastiru. Odgovornosti uključuju izlaganje robe, pružanje usluge kupcima, rad Više…

    Ako želite efikasno pronaći posao, pogledajte ponude u nastavku. Tu vas čeka 10 pozicija koje su pažljivo odabrane za vas ovog tjedna!

    Nova ponuda slobodnih radnih mjesta u OBŽ

    Konzum d.o.o. zapošljava na pozicijama Blagajnika (m/ž), Prodavača gotovih jela (m/ž) te na još nekoliko pozicija. Mjesto rada je na Više…

    VIŠE IZ KATEGORIJE

    Za posjetitelje je otvoren sva tri dana od 10.00 do 19.00 sati, a ponuđena im je kvalitetna oprema za lov i ribolov, kao i prezentacije ponude lovišta i ribolovnih mjesta i uvjeta, natjecanja u pripremi fiša, lovačkog čobanca i drugih jela jedinstvenih okusa, izložbe lovačkih pasa, izložbe fotografija, dakako uz bogatu eno i gastro ponudu

    [FOTO] U Gospodarskom centru OBŽ otvoren 19. Sajam lova, ribolova i turizma SALORI

    Pripreme za proslavu rođendana Portanove krenule. U tijeku je nagradna igra u kojoj jednu/jednoga od vas očekuje besplatan shopping u vrijednosti 3.000 eura!

    Uputite se u Portanovu jer je svaki vaš račun prilika za osvojiti 3000 eura!

    Posao ovaj tjedan nude Tehmont-Gradnja, Obrt za ugostiteljstvo "BOTA", Studenac, Hering d.d., EMSO e-mobility solutions, pogledajte odgovara li što vašoj potrazi

    Nova otvorena radna mjesta u OBŽ