GOSPODARSTVO

Glas poduzetnika: Sad je pravo vrijeme za reforme, hitno smanjite PDV

Poduzetnici iščekuju početak novog tjedna i kvalitetne prijedloge Vlade Republike Hrvatske nakon jučerašnjeg sastanka s ministrima

  Objavljeno 28.11.2020
  Darija Kovačić

  Udruga Glas poduzetnika, Hrvatska udruga poslodavaca, Nacionalna udruga ugostitelja su, nakon uvođenja novih epidemioloških mjera, pozvale Vladu Republike Hrvatske na donošenje hitnih kompenzacijskih mjera kojima bi se obeštetili poduzetnici kojima je onemogućeno poslovanje. Strožim mjerama je mnogim poduzetnicima onemogućen i zabranjen rad, a nakon pola godine borbe s krizom, mnogi od njih naprosto nemaju sredstava za nastavak poslovanja. Upozorili smo i na činjenicu da će vjerojatno  više od 100.000 radnika ostati bez posla, a da će mnoge tvrtke i obrti zatvoriti svoja vrata.

  -Jučer smo sudjelovali na sastanku predstavnika poduzetnika s Vladom gdje smo iznijeli prijedloge za koje smatramo da će omogućiti poduzetnicima da opstanu u ovom teškom razdoblju. Ističemo da nam je drago da se sastanak konačno održao, iako smatramo kako je on trebao biti održan i mnogo ranije. Naš glavni zahtjev je da Vlada RH obešteti sve one tvrtke koje su zatvorene ili nisu formalno zatvorene, ali imaju pad prometa veći od 50% u iznosu do 80% prošlogodišnjeg prometa. Primjerice, povremeni prijevoz putnika i putničke agencije nikada nisu službeno bile zatvorene, a imaju pad prometa preko 90%, poručuju iz Glasa poduzetnika.

  “Više puta smo naglasili da su navedena obeštećenja napravile mnoge europske zemlje kao što su Njemačka i Austrija, koje su izašle u susret poduzetnicima. Apeliramo da se i Hrvatska povede za tim primjerima. Osim toga, smatramo da je nužno pronaći model po kojemu će se naći rješenje za sve one poduzetnike i obrtnike kojima je promet pao od 35 do 40%.

  Nadalje, ovu priliku koristimo kako bismo istaknuli da su novim epidemiološkim mjerama zatvorene i igraonice, fitness centri, event industrija, noćni klubovi, automat klubovi, ali i sav privatni smještaj (osim hotel i kampova). Na njih sve je također potrebno misliti, kao i na sve ostale povezane djelatnosti.  Poduzetnici koji su ove godine otvorili svoje tvrtke ne mogu prikazati pad prometa u usporedbi s prošlom godinom te je svakako i za njih nužno pronaći rješenje.

  Pozivamo Vladu Republike Hrvatske i da hitno smanji PDV na 13% za ugostiteljstvo i ostale pogođene uslužne djelatnosti. PDV je smanjilo većina zemalja Europske unije, a od Republike Hrvatske očekujemo isto. Također, tražimo brzi pristup kreditnim linijama HAMAG-a te nastavak otpisa poreznih i drugih davanja. Smatramo i da je potrebno pronaći rješenja za moratorije te kamate na leasinge”, stoji u priopćenju.

  -Svi mi poduzetnici i obrtnici sada očekujemo od Vlade Republike Hrvatske da napokon krene u sistemske reforme, smanjivanje PDV-a, ukidanje većine nameta, uz deregulaciju i digitalizaciju sustava. Sad je pravo vrijeme, rekao bih sad ili nikad, da uz adekvatne  kratkoročne mjere za sve ugrožene tvrtke, kako one zatvorene, tako i one sa velikim padom, uhvatimo malo zraka. Postojeće mjere za očuvanje radnih mjesta su u cijelosti nedovoljne,  rekao je Hrvoje Bujas, predsjednik udruge Glas poduzetnika.

  -Dva modela koja smo iznijeli na sastanku racionalna su rješenja koja pokazuju da se i poslovna zajednica, usprkos krizi, ponaša razumno i planira unaprijed kako amortizirati negativne efekte pandemije. Voljeli bismo da je Vlada RH paralelno uz zatvaranje poduzeća promišljala i o kompenzacijskim mjerama jer je za većinu poduzetnika, na što je HUP nebrojeno puta upozoravao, lockdown ekvivalent najcrnjem scenariju i bez adekvatnih protumjera, ugrožava brojna radna mjesta te je realna prijetnja stvaranju šire društvene krize, izjavio je dr.sc. Damir Zorić, glavni direktor HUP-a.

  “Kao što smo već naglasili, predsjednik Vlade i ministri ponavljaju da sredstava ima. Ovim putem ih molimo da ih usmjere na dugoročni spas gospodarstva i desetaka tisuća radnih mjesta. Iščekujemo početak novog tjedna i nadamo se da će Vlada ponuditi konkretna rješenja”, zaključuju u priopćenju iz UGP-a.

  Foto: arhiva

   

  Imate više informacija o ovoj temi, želite li komentirati, napisati reakciju ili želite prijaviti pogrešku u tekstu?

  VEZANE VIJESTI

  Božinović je naglasio kako Stožer nikada nije zauzeo stav da će na određenom broju novozaraženih mijenjati mjere.

  Stožer neće mijenjati aktualne epidemiološke mjere do 31. siječnja

  Unatoč povoljnijoj epidemiološkoj situaciji u Hrvatskoj, aktualne mjere protiv širenja koronavirusa neće se mijenjati do 31. siječnja, objavio je u petak Nacionalni stožer Više…

  S vraćenim PDV-om mnogobrojne humanitarne udruge i akcije mogle bi pomoći još više ljudi s područja Sisačko-moslavačke županije.

  UGP traži povratak PDV-a plaćenog kod pomoći Sisačko-moslavačkoj županiji

  Udruga Glas poduzetnika (UGP) izvijestila je u srijedu da je poslala dopis Vladi i Ministarstvu financija u kojemu traži da se Više…

  HOK je zatražio isplatu potpora za očuvanje radnih mjesta obrtnicima i njihovim radnicima

  HOK od Vlade traži mjere za obrtnike s nastadalih područja

  Hrvatska obrtnička komora u subotu je zatražila od Vlade RH hitno prihvaćanje mjera pomoći za obrtnike s područja nastradalih u Više…

  VIŠE IZ KATEGORIJE

  Troškove električne energije neće plaćati od početka siječnja do kraja ožujka, a pristojbu HRT-u od siječnja do ožujka

  Objavljen popis: Tko sve neće morati plaćati troškove HEP-u i HRT-u

  Grad Osijek ulaže 18 milijuna kuna u obnovu i preuređenje zapuštenog povijesnog prostora u regionalni prijamni info-turistički centar

  Grad Osijek: Centar za posjetitelje Tvrđa izgradit će se do lipnja 2022.

  U sklopu ove akcije izvršena je donacija 60 komada MASTER grijača zraka za logistički centar/kamp u Petrinji i lokalno stanovništvo čiji su stambeni objekti stradali u potresu

  Donacija 60 komada MASTER grijača i grijalica zraka u Petrinji