ŽIVOT

Glazba smiruje pacijenta prije operativnog zahvata poput sedativa

Pjesme, koje su napisane da smanje stres, krvni tlak i usporave otkucaje srca, pokazale su se učinkovitima u 157 slučajeva

Objavljeno 26.07.2019
Ivona Amidžić

Relaksirajuća glazba opušta pacijenta prije operativnog zahvata poput sedativa, pokazalo je američko istraživanje.

Pjesme, koje su napisane da smanje stres, krvni tlak i usporave otkucaje srca, pokazale su se učinkovitima u 157 slučajeva tijekom istraživanja. Pacijenti su rekli da vole sami odabrati vrstu glazbe koja ih smiruje.

Znanstvenici sa Sveučilišta Pennsylvania, piše časopis BMJ, sada žele utvrditi na koji način glazba utječe na osjećaje pacijenata.

Oni koji su pristali sudjelovati u eksperimentu dobivali su lijek midazolam (Dormicum, grupa benzodiazepina s opuštajućim učinkom) ili su im liječnici tri minute puštali pjesmu “Weightless” britanske grupe Marconi Union dok su dobivali anestetik.

Pokazalo se da se tjeskoba u obje skupine pacijenata smanjila. Važno je istaknuti da tjeskoba prije operacije utječe na oporavak, jer tijelo proizvodi hormone stresa.

No lijekovi za smanjenje anksioznosti obično imaju nuspojave, zbog čega ih je potrebno uzimati uz liječničku kontrolu, podsjetili su američki znanstvenici. Nasuprot tomu, glazbena medicina je zapravo “bezopasna i jeftina”.

Dr. Veena Graff, profesorica anesteziologije i intenzivne skrbi medicinskog fakulteta Sveučilišta Pennsylvania kazala je da glazba utječe na dio mozga zadužen za emocije.

“To znači da pacijenti mogu biti ‘u svome svijetu’, da mogu biti opušteni te imati potpunu kontrolu”, kazala je.

Glazba je već godinama dragocjeno oruđe u medicini.

Često se koristi za vrijeme operacije mozga da bi liječnici mogli pratiti moždane funkcije. Glazbena terapija pomaže u radu s djecom koja boluju od autizma, a i pridonosi očuvanju sjećanja i poboljšanju života osoba s demencijom.

Glazba bez sumnje liječi, stimulira i smiruje um i tijelo na mnogo načina, no na znanstvenicima je da tek otkriju na koji se način taj proces odvija.

(Hina)

foto: pixabay (screenshot)

Imate više informacija o ovoj temi, želite li komentirati, napisati reakciju ili želite prijaviti pogrešku u tekstu?

VEZANE VIJESTI

Ako tijelo želite dovesti u red nakon blagdana, upalite svoju najdražu mjuzu i raspalite :D

Je li tjelovježba uz glazbu učinkovitija?

Osim gubitka težine, jedna od najčešćih novogodišnjih odluka je “početi vježbati” ili “više vježbati” i premda je bilo kakva vrsta Više…

Danas više od 50 Osječana zbog pada i ozljeda potražili pomoć u KBC-u Osijek - Do 11 sati njih desetero primljeno je na hitnu operaciju

Osječka poledica – 10 osoba zadržano na operaciji!

Liječnici apeliraju da se bez veće potrebe ne izlazi van, naročito u jutarnjim satima, kako prenosi Radio Osijek. Najčešće je riječ Više…

Svaki dio grada ima svoj adut u rukavu...

(FOTO) Rekordan Advent u Osijeku!

Ako je četvrtak novi petak, je li srijeda novi četvrtak? U svakom slučaju, Advent je, čini se, jedan veliki produženi Više…

VIŠE IZ KATEGORIJE

Ovaj vikend iskoristite svojih 15 minuta za dobro djelo :D

Dobrovoljnim darivanjem krvi spasite nekome život!

Pregledajte današnja zanimljiva događanja :D

Danas u Osijeku od zabave i smijeha do kulturnog obrazovanja…

I dalje prisutna ista ekipa: magla, sunce, oblaci...

Prognoza danas: Dodajte odjeći još dva sloja, temperature do -6 °C