ŽIVOT

Glazba smiruje pacijenta prije operativnog zahvata poput sedativa

Pjesme, koje su napisane da smanje stres, krvni tlak i usporave otkucaje srca, pokazale su se učinkovitima u 157 slučajeva

Objavljeno 26.07.2019
Ivona Amidžić

Relaksirajuća glazba opušta pacijenta prije operativnog zahvata poput sedativa, pokazalo je američko istraživanje.

Pjesme, koje su napisane da smanje stres, krvni tlak i usporave otkucaje srca, pokazale su se učinkovitima u 157 slučajeva tijekom istraživanja. Pacijenti su rekli da vole sami odabrati vrstu glazbe koja ih smiruje.

Znanstvenici sa Sveučilišta Pennsylvania, piše časopis BMJ, sada žele utvrditi na koji način glazba utječe na osjećaje pacijenata.

Oni koji su pristali sudjelovati u eksperimentu dobivali su lijek midazolam (Dormicum, grupa benzodiazepina s opuštajućim učinkom) ili su im liječnici tri minute puštali pjesmu “Weightless” britanske grupe Marconi Union dok su dobivali anestetik.

Pokazalo se da se tjeskoba u obje skupine pacijenata smanjila. Važno je istaknuti da tjeskoba prije operacije utječe na oporavak, jer tijelo proizvodi hormone stresa.

No lijekovi za smanjenje anksioznosti obično imaju nuspojave, zbog čega ih je potrebno uzimati uz liječničku kontrolu, podsjetili su američki znanstvenici. Nasuprot tomu, glazbena medicina je zapravo “bezopasna i jeftina”.

Dr. Veena Graff, profesorica anesteziologije i intenzivne skrbi medicinskog fakulteta Sveučilišta Pennsylvania kazala je da glazba utječe na dio mozga zadužen za emocije.

“To znači da pacijenti mogu biti ‘u svome svijetu’, da mogu biti opušteni te imati potpunu kontrolu”, kazala je.

Glazba je već godinama dragocjeno oruđe u medicini.

Često se koristi za vrijeme operacije mozga da bi liječnici mogli pratiti moždane funkcije. Glazbena terapija pomaže u radu s djecom koja boluju od autizma, a i pridonosi očuvanju sjećanja i poboljšanju života osoba s demencijom.

Glazba bez sumnje liječi, stimulira i smiruje um i tijelo na mnogo načina, no na znanstvenicima je da tek otkriju na koji se način taj proces odvija.

(Hina)

foto: pixabay (screenshot)

Imate više informacija o ovoj temi, želite li komentirati, napisati reakciju ili želite prijaviti pogrešku u tekstu?

VEZANE VIJESTI

Besplatni dvodnevni glazbeno-kreativni kamp u kojemu su spojene DJ radionica i radionica izrade glazbala od recikliranog materijala

Glazbeno-kreativni kamp u Dokkici očekujemo 29. – 30. lipnja 

Dokkica poziva glazboljupce i kreativce u dobi od 11 do 14 godina na besplatni dvodnevni glazbeno-kreativni kamp u kojemu su Više…

"Sve dok nam ne budu dostupni cjepivo i lijekovi za liječenje koronavirusa, vjerojatno ćemo terapiju morati prilagođavati svakome pacijentu zasebno"

Liječenje zaraženih koronavirusom najvjerojatnije zahtijeva kombiniranje lijekova

Liječenje osoba zaraženih koronavirusom najvjerojatnije zahtijeva kombiniranje antiviralnih, protuupalnih i ostalih lijekova s individualno prilagođenom terapijom svakome pacijentu, mišljenje je tima stručnjaka američke Uprave za hranu Više…

Članovi obitelji mogu se javiti izravno u bolnicu gdje će dobiti informaciju o mogućnosti posjete

Dodatno popuštanje mjera u bolnicama – Dopuštene posjete obitelji

Članovima obitelji omogućuje se, u dogovoru s bolnicom i liječnicima, posjet pacijentima u bolnicama. Zbog specifične epidemiološke situacije za vrijeme Više…

VIŠE IZ KATEGORIJE

Prolazeći putem pored Batine, Aljmaša, Erduta i Dalja brod je prešao više od 150 riječnih kilometara

Riječni ophodni brod „Šokadija” plovidbom od Osijeka do Vukovara obilježio obljetnicu VRO Oluja

Broj trenutno oboljelih aktivnih slučajeva u Hrvatskoj danas iznosi ukupno 633

Nove informacije Stožera: Još 58 novih slučajeva u Hrvatskoj

Trenutno se na području županije u samoizolaciji nalazi ukupno 214 osoba

STOŽER OBŽ: Osam novopozitivnih na koronavirus