Arhiva

GLAZBENA ŠKOLA FRANJE KUHAČA OSIJEK NASTAVLJA POSTIZATI IZVRSNE REZULTATE NA NATJECANJIMA

  Objavljeno 08.03.2016
  OsijekNews redakcija

  Od 5. do 18. ožujka 2016. godine na Muzičkoj akademiji u Zagrebu održava se 54. hrvatsko natjecanje učenika i studenata glazbe i plesa u organizaciji Hrvatskoga društva glazbenih i plesnih pedagoga. Na tom natjecanju svoje glazbeno i plesno umijeće predstavljaju učenici osnovnih i srednjih glazbenih i plesnih škola iz cijele Hrvatske, kao i studenti umjetničkih akademija: Muzičke akademije u Zagrebu, Umjetničke akademije u Splitu i Sveučilišta Jurja Dobrile u Puli, koji se natječu u ukupno osamnaest različitih disciplina. Grad Osijek na ovom natjecanju predstavljaju učenici Glazbene škole Franje Kuhača koji se natječu u disciplinama violina, viola, violončelo, fagot, flauta, rog, zborovi i suvremeni ples. U završni dio, nakon izlučnih regionalnih natjecanja, plasiralo se šestero solista, tri zbora i dvije plesne skupine iz Glazbene škole Franje Kuhača Osijek.

  Prvoga dana natjecanja (u subotu 5. ožujka) u koncertnoj dvorani „Blagoje Bersa“ na Muzičkoj akademiji u Zagrebu održano je natjecanje u disciplini zborovi. Nastupilo je jedanaest zborova iz sedam hrvatskih gradova (Zagreb, Osijek, Rijeka, Bjelovar, Slavonski Brod, Požega i Imotski). Njihove nastupe pratio je peteročlani stručni žiri u sastavu: Jasenka Ostojić (predsjednica), Josip Magdić (član), Elena Konovalova Štefanić (članica), Zoran Juranić (član) i Aleksandra Matić (članica). Glazbenu školu Franje Kuhača Osijek predstavljali su na natjecanju Dječji jednoglasni zbor (dirig. Ivančica Hinek), Dječji višeglasni zbor (dirig. Valerija Fischbach) i Mješoviti zbor (dirig. Vesna Svalina). Suradnice na klaviru bile su Andreja Gribl i Sunčana Turk.

  Sva tri zbora osvojila su najviši plasman u svojim kategorijama: Dječji jednoglasni zbor (dirig. Ivančica Hinek) osvojio je II. nagradu i prvo mjesto u I. kategoriji (dječji jednoglasni zborovi uz klavir) s 97,72 bodova, Dječji višeglasni zbor (dirig. Valerija Fischbach) također II. nagradu i prvo mjesto u II. kategoriji (dječji višeglasni zborovi – dvoglasje ili troglasje) s 97,60 bodova, a Mješoviti zbor (dirig. Vesna Svalina) I. nagradu i prvo mjesto u V. kategoriji (mješoviti četveroglasni ili peteroglasni zborovi) s osvojenih 99,02 bodova.

  Prvu nagradu mogao je dobiti zbor koji je osvojio od 98 do 100 bodova. Na cijelom natjecanju u ovoj disciplini dodijeljena je samo jedna prva nagrada i to u V. kategoriji što znači da je ta nagrada pripala osječkom Mješovitom zboru Glazbene škole Franje Kuhača i njegovoj dirigentici Vesni Svalina. Time je Mješoviti zbor postao apsolutni pobjednik natjecanja u ovoj disciplini.

   

  Osječki zborovi natjecali su se sa sljedećim skladbama:

  Dječji jednoglasni zbor (dirigentica: Ivančica Hinek; uz klavir: Andreja Gribl)

  1. Lhotka-Kalinski: Zeko književnik
  2. Reinecke: Vögleins Begräbnis
  3. Gotovac: Mali kunić se pere; Pusti snovi
  4. Rodgers: Climb Evˈry Mountain

  Dječji višeglasni zbor (dirigentica: Valerija Fischbach; uz klavir: Sunčana Turk)

  1. Morley: Though Philomena lost her love
  2. Kodaly: Ave Maria
  3. Matz: Košutica
  4. Papandopulo: Zagorska
  5. Sainszkij: Vesela fuga

  Mješoviti zbor (dirigentica: Vesna Svalina)

  1. Matetić Ronjgov:Ča je more  – Solisti: Lucija Uglik (sopran), Marija Brković (alt), Matej Fridl (tenor)
  2. Kaplan:Lepo naše ravno polje
  3. di Lasso:Je l’ayme bien et l’aymeray
  4. Gjeilo:Ubi Caritas
  5. Randall Stroope:The Conversion of Saul

  VEZANE VIJESTI

  Svjetski dan glasa (World Voice Day)

  Najljepši i najsavršeniji glazbeni instrument – ljudski glas – ogledalo je naše osobnosti i primarno sredstvo svakodnevne verbalne komunikacije. Ne Više…

  Učenici glazbene škole Franje Kuhača ostvarili zapažen uspjeh u Dubrovniku

  Glazbena škola Franje Kuhača Osijek na 53. hrvatskom natjecanju učenika i studenata glazbe i plesa u konkurenciji osamdesetak škola imala Više…

  VIŠE IZ KATEGORIJE

  Vikend s velikim brojem prometnih nesreća je iza nas, a ponedjeljak u PU osječko baranjskoj bilježi nove tri prometne

  Krađe, prometne nesreće i pronalazak mine

  Osječani i posjetitelji Osijeka večeras će uživati u bogatom programu koji se priprema

  Program 2. Osječke ljetne noći

  Istok Hrvatske danas će na kratko uživati u sunčevim zrakama, zato planirajte danas što više aktivnosti na otvorenom!

  Nije žuti smajlić, stiglo nam je sunce :)