OSJEČANI

Glazbeni ispraćaj Krunoslava Kiće Slabinca

Na Trgu Ante Starčevića u Osijeku tijekom cijeloga dana građani će moći poslušati Kićine najveće hitove

    Objavljeno 17.11.2020
    Darija Kovačić

    Sve nas je, 13. studenog 2020. godine u jutarnjim satima, iznenadila vijest da je preminuo velikan slavonske glazbe i legenda svjetskoga glasa, naš bećar i roker Kićo Slabinac.

    Epidemija koronavirusa sprječava nas da ga na posljednji počinak ispratimo onako kako bi to mi Slavonci željeli i kako iznad svega Kićo zaslužuje. No oni koji ga znaju, kažu da nam neće zamjeriti i da je Kići uvijek i za sve bila dovoljna pjesma. Pjesma od koje, i za koju, je čitav život živio.

    – Za nas glazbenike, posebice one koji su surađivali s našim Krunom, ovo je iznimno emotivan trenutak. Mi glazbenici između sebe pokrenuli smo ideju koju je prihvatio Grad Osijek i Osječko-baranjska županija koji su podržali ovaj mali, ali veličanstveni ispraćaj – započeo je obraćanje medijima Tihomir Slivka, u ime izvršnog odbora Hrvatske glazbene unije najavljujući u četvrtak, 19. studenoga na Trgu Ante Starčevića u Osijeku ispraćaj Krunoslava Kiće Slabinca glazbom u izvedbi slavonskih i baranjskih tamburaša.

    Inicijativi osječke podružnice HGU pridružili su se, uz glazbenike iz Osijeka i glazbenici iz Đakova, Županije, Valpova, Slatine, Požege i Sopja i svi će u isto vrijeme, u vrijeme Kićinog posljednjeg ispraćaja na Krematoriju u Velikoj dvorani u Zagrebu, u 12 sati i 40 minuta, na svojim trgovima izvesti dvije skladbe.

    – Otišao je s mirisima jutra i Tamburaški rastanak, skladbe su koje ćemo svi izvesti u isto vrijeme, a glazba cijelog njegovog opusa čut će se na osječkom glavnom gradskom trgu do 21 sat gdje će na video zidu biti prikazane fotografije iz života našeg Krune – rekao je Slivka i dodao kako im se javljaju glazbenici iz cijele Hrvatske sa željom da isto učine u svojim gradovima.

    Stožer civilne zaštite Osječko-baranjske županije izdao je suglasnost da se u svim gradovima i mjestima na području Osječko-baranjske županije održi glazbeni ispraćaj Krunoslava Kiće Slabinca.

    Događaji će na području županije biti organizirani u skladu s epidemiološkim mjerama, pa će na osječkom trgu biti maksimalno pedeset glazbenika, pridržavajući se mjere fizičke distance i obveze nošenja maski za lice. Građani su pozvani, da također u skladu s epidemiološkim mjerama, dođu na osječku promenadu u vrijeme ispraćaja i spuste cvijet u rijeku Dravu, za one koji se na promenadi zateknu bez cvijeta, Osječko-baranjska županija pripremila je ruže koje će moći Kići u čast pustiti da plove Dravom.

    Na Trgu Ante Starčevića, s pogledom na Korzo koje je Kićo često isticao u svojim javnim istupima, tijekom cijeloga dana građani će moći poslušati Kićine najveće hitove.

    Ispratimo ga dostojanstveno, štiteći svoje i zdravlje svojih najbližih, a glazbom i cvijetom pokažimo da smo mu zahvalni na svemu što je dao Slavoniji.

    Foto: arhiv

    Imate više informacija o ovoj temi, želite li komentirati, napisati reakciju ili želite prijaviti pogrešku u tekstu?

    VEZANE VIJESTI

    Diljem Hrvatske u manjim akcijama čišćenja sudjelovalo nekoliko stotina volontera koji su prikupili gotovo pet tona otpada

    Akcijom čišćenja osječke Promenade započelo ovogodišnje izdanje projekta Od izvora do mora

    Na Svjetski dan okoliša akcijom čišćenja Promenade u Osijeku započelo je ovogodišnje izdanje ekološkog projekta Coca-Cole, Konzuma i Jutarnjeg lista Više…

    Prvo predstavljanje: Imat ćemo priliku upoznati se s najnovijim glazbeno-pjesničkim projektom

    Malo su začinili stvar: Večer poezije i glazbe u Donjem gradu na čak tri jezika!

    Ovog četvrtka čeka nas poezija i glazba Makedonije i Škotske u Osijeku. 19. svibnja 2022., u Donjem gradu ćemo moći Više…

    Mjesto utrke je osječka Promenada (šetnica uz rijeku Dravu), a sve sudionike čeka okrjepa na 5. kilometru staze

    SRK „ŽUTI ŠEŠIR“ u Osijeku organizira cestovnu utrku Osječki cener

    SRK „ŽUTI ŠEŠIR“ u Osijeku u subotu 21. svibnja 2022. godine organizira Osječki cener, cestovnu utrku na 10 km. Cestovna Više…

    VIŠE IZ KATEGORIJE

    Biciklijada se i ove godine organizira u znak podrške nacionalnoj kampanji Hrvatskog knjižničarskog društva za osobe s teškoćama čitanja i disleksijom "I ja želim čitati"

    FFOS-ova BICIKLIJADA 2024.

    Projektom su razvijena četiri edukativna programa s temama prilagodbe klimatskim promjenama kroz mjere očuvanja zdravih ekosustava u istočnoj Hrvatskoj

    Generacija prilagodbe: Mladi istočne Hrvatske na čelu klimatske adaptacije

    Predavanje će se održati u učionici 54 na Filozofskom fakultetu u Osijeku (Lorenza Jägera 9) s početkom u 18 sati te je otvoreno za javnost.

    Najava predavanja izv. prof. dr. sc. Hrvoja Klasića “Ima li povijesti bez ustaša i partizana”?