ŽIVOT

Go GROW – manifestacija koja graševinu stavlja na svjetsku vinsku kartu

Pet slavonskih županija će tijekom pet dana ponuditi program koji već unaprijed s razlogom možemo ocijeniti - čistom peticom! Slavonija, Baranja i Srijem bit će domaćini svjetskim vinskim znalcima, ocjenjivačima, novinarima, sommelierima i proizvođačima graševine

Objavljeno 07.06.2023
Matija Ivanković

Nakon predstavljanja novog atraktivnog slogana turističke ponude pet slavonskih županija Slavonija – nema joj ravne, pred nama je jednako atraktivna manifestacija GO GROW koja spaja međunarodni GROW du Monde i već tradicionalnu konferenciju GO (Graševina Osijek) . Održava se na istoku Hrvatske, od 13. do 17. lipnja i naglasak stavlja na što drugo, nego na graševinu!

Pet slavonskih županija će tijekom pet dana ponuditi program koji već unaprijed s razlogom možemo ocijeniti – čistom peticom! Slavonija, Baranja i Srijem bit će domaćini svjetskim vinskim znalcima, ocjenjivačima, novinarima, sommelierima i proizvođačima graševine.

GROW du Monde je projekt afirmacije graševine na međunarodnoj vinskoj sceni i u specijaliziranim medijima širom svijeta, koji iz godine u godinu „putuje“ po ključnim zemljama proizvođačima graševine. Dolazak u Hrvatsku ujedno je značio i dolazak na istok, najidealnije mjesto za priču o vinima, kao i za promociju najsnažnije hrvatske sorte – graševine.

Program otvara radionica „Vina Brodsko-posavske županije“, 13. lipnja predstavljajući mala obiteljska gospodarstva koja ulažu veliki trud, ljubav, pažnju i znanje preneseno s generacije na generaciju, trudeći se njegovati tradiciju proizvodnje vina u Brodsko-posavskoj županiji. Eno-gastro ponuda je među prva četiri motiva dolaska u destinaciju tako da su vina i obiteljske vinarije glavni aduti za razvoj kontinentalnog turizma ove županije.

Internacionalno ocjenjivanje graševina GROW du Monde 2023. održat će se 14. lipnja u Kutjevu, slavonskom gradiću na obroncima Papuka i Krndije, odavno poznatom po svojim vinogradima i vrhunskim vinima. Požeško-slavonska županija poziva sve ljubitelje vina da dožive vinsku inspiraciju, na istoj paraleli s najboljim vinima svijeta.

15. lipnja za sudionike je organizirano studijsko putovanje kroz Kutjevačke vinograde, Orahovicu i Feričance. Domaćin putovanja je Virovitičko-podravska županija. Na spoju Slavonije i Podravine, između Drave i Papuka, zri zamamna frankovka i zanosna graševina, rađa se mirišljavi pjenušac i toči se zeleni silvanac. Vina u Virovitičko-podravskoj županiji, nježno sljubljujući ova prostranstva, spajaju živote, tradiciju, običaje i ljude, spajajući i kaj i što.

Kao dio višednevne manifestacije održat će se i GO GROW konferencija, 16. lipnja u Osijeku, u Gospodarskom centru Osječko-baranjske županije gdje će nakon radionica biti upriličeno svečano proglašenje pobjednika ovogodišnjeg GROW du Mondea kao i promenadno kušanje nagrađenih vina otvoreno za sve posjetitelje od 13 i 30 do 17 sati.  Kao domaćin, Osječko-baranjska županija će studijskim putovanjem u Baranju pokazati zašto vina Slavonije i Baranje pripadaju skupini „naj“. Osim najvećim proizvođačima vina, najvećim vinskim podrumom, najvećom bačvom i vinogradom, mogu se pohvaliti i ponajboljim vinima, osobito graševinom.

Program ovogodišnje manifestacije završava studijskim putovanjem u Erdut i Ilok. Na istoku Hrvatske gdje nestaju granice između urbanog i ruralnog, gdje se izmjenjuju slike veličanstvene prirode, nepreglednih polja, pitome ravnice, jedinstvenih arhitektonskih cjelina, moćnih rijeka, vinorodnih brežuljaka, domaćin je Vukovarsko-srijemska županija.

Potencijal i vrijednost graševine koja kao sorta dominira slavonskim, baranjskim i srijemskim vinogradima prepoznaju partneri i pokrovitelji ove značajne manifestacije. Prvo hrvatsko domaćinstvo GO GROW u partnerstvu podržava Osječko-baranjska, Virovitičko-podravska, Brodsko-posavska, Požeško-slavonska i Vukovarsko- srijemska županija sa svojim turističkim zajednicama, Hrvatska agencija za poljoprivredu i hranu,  Hrvatska gospodarska komora, Udruga Graševina Croatica kao i gradovi Kutjevo, Orahovica, Osijek i Ilok, Udruga vinogradara Baranje Zmajevac, Udruga Kutjevačkih vinara i Vinart.

Imate više informacija o ovoj temi, želite li komentirati, napisati reakciju ili želite prijaviti pogrešku u tekstu?

VEZANE VIJESTI

Studenac će i ove godine nastaviti podržavati udruge koje donose pozitivne promjene i dobrobit u svojoj zajednici, a ukupno će u 2024. donirati 80 000 eura

Studenac otvorio sedmi krug prijava za dodjelu 20 000 eura neprofitnim organizacijama i udrugama iz Slavonije

Hrvatski lanac susjedskih dućana Studenac otvorio je sedmi krug prijava za donacije u sklopu svog društveno-odgovornog programa „Korak bliže zajednici“ Više…

GROW du Monde je projekt afirmacije graševine na međunarodnoj vinskoj sceni i u specijaliziranim medijima širom svijeta, koji iz godine u godinu „putuje“ po ključnim zemljama proizvođačima graševine

Na istoku Hrvatske će se održati Međunarodna manifestacija o graševini GO GROW

Svega nas nekoliko tjedana dijeli od međunarodne manifestacije GO GROW koja će se održati na istoku Hrvatske s centralnim događajem Više…

Graševina, svojom raznovrsnošću stilova i izvrsnošću u različitim kontekstima konzumacije, čvrsto drži zasluženu vodeću poziciju na domaćoj vinskoj sceni!

Hrvatske graševine u vrhu svjetske klase

Moderna, svježa, intrigantna i odlična uz brojne hrvatske specijalitete – na ovaj način o graševini pričaju potrošači koji su prve Više…

VIŠE IZ KATEGORIJE

Europa se ujedinjuje radi potpore zdravlju bilja, bioraznolikosti i gospodarstvu. Hrvatska se pridružuje kampanji u kojoj sudjeluju 22 zemlje, uključite se i vi!

Znate li kad vam treba biljna putovnica? Hrvatska prvi put u kampanji #PlantHealth4Life!

Ravnatelji srednjih škola zahvalili se na donaciji vozila te su istaknuli "da su donirani automobili novije generacije i da će uvelike pridonijeti stručnoj izobrazbi učenika srednjih strukovnih škola automehaničara, automehatroničara, autolimara, tehničara za vozila...

Policija donirala rashodovana vozila strukovnim školama

Jedan on najnovih modnih savjeta za 2024. sezonu su jarke boje kojih se mnogi plaše iskombinirati u njihov stil. Mali dodatci žarkih boja poput torbica i ruksaka odmah mogu poboljšati cijeli šarm vašeg izgleda. 

Praktični modni savjeti za 2024. sezonu