ŽIVOT

Go GROW – manifestacija koja graševinu stavlja na svjetsku vinsku kartu

Pet slavonskih županija će tijekom pet dana ponuditi program koji već unaprijed s razlogom možemo ocijeniti - čistom peticom! Slavonija, Baranja i Srijem bit će domaćini svjetskim vinskim znalcima, ocjenjivačima, novinarima, sommelierima i proizvođačima graševine

Objavljeno 07.06.2023
Matija Ivanković

Nakon predstavljanja novog atraktivnog slogana turističke ponude pet slavonskih županija Slavonija – nema joj ravne, pred nama je jednako atraktivna manifestacija GO GROW koja spaja međunarodni GROW du Monde i već tradicionalnu konferenciju GO (Graševina Osijek) . Održava se na istoku Hrvatske, od 13. do 17. lipnja i naglasak stavlja na što drugo, nego na graševinu!

Pet slavonskih županija će tijekom pet dana ponuditi program koji već unaprijed s razlogom možemo ocijeniti – čistom peticom! Slavonija, Baranja i Srijem bit će domaćini svjetskim vinskim znalcima, ocjenjivačima, novinarima, sommelierima i proizvođačima graševine.

GROW du Monde je projekt afirmacije graševine na međunarodnoj vinskoj sceni i u specijaliziranim medijima širom svijeta, koji iz godine u godinu „putuje“ po ključnim zemljama proizvođačima graševine. Dolazak u Hrvatsku ujedno je značio i dolazak na istok, najidealnije mjesto za priču o vinima, kao i za promociju najsnažnije hrvatske sorte – graševine.

Program otvara radionica „Vina Brodsko-posavske županije“, 13. lipnja predstavljajući mala obiteljska gospodarstva koja ulažu veliki trud, ljubav, pažnju i znanje preneseno s generacije na generaciju, trudeći se njegovati tradiciju proizvodnje vina u Brodsko-posavskoj županiji. Eno-gastro ponuda je među prva četiri motiva dolaska u destinaciju tako da su vina i obiteljske vinarije glavni aduti za razvoj kontinentalnog turizma ove županije.

Internacionalno ocjenjivanje graševina GROW du Monde 2023. održat će se 14. lipnja u Kutjevu, slavonskom gradiću na obroncima Papuka i Krndije, odavno poznatom po svojim vinogradima i vrhunskim vinima. Požeško-slavonska županija poziva sve ljubitelje vina da dožive vinsku inspiraciju, na istoj paraleli s najboljim vinima svijeta.

15. lipnja za sudionike je organizirano studijsko putovanje kroz Kutjevačke vinograde, Orahovicu i Feričance. Domaćin putovanja je Virovitičko-podravska županija. Na spoju Slavonije i Podravine, između Drave i Papuka, zri zamamna frankovka i zanosna graševina, rađa se mirišljavi pjenušac i toči se zeleni silvanac. Vina u Virovitičko-podravskoj županiji, nježno sljubljujući ova prostranstva, spajaju živote, tradiciju, običaje i ljude, spajajući i kaj i što.

Kao dio višednevne manifestacije održat će se i GO GROW konferencija, 16. lipnja u Osijeku, u Gospodarskom centru Osječko-baranjske županije gdje će nakon radionica biti upriličeno svečano proglašenje pobjednika ovogodišnjeg GROW du Mondea kao i promenadno kušanje nagrađenih vina otvoreno za sve posjetitelje od 13 i 30 do 17 sati.  Kao domaćin, Osječko-baranjska županija će studijskim putovanjem u Baranju pokazati zašto vina Slavonije i Baranje pripadaju skupini „naj“. Osim najvećim proizvođačima vina, najvećim vinskim podrumom, najvećom bačvom i vinogradom, mogu se pohvaliti i ponajboljim vinima, osobito graševinom.

Program ovogodišnje manifestacije završava studijskim putovanjem u Erdut i Ilok. Na istoku Hrvatske gdje nestaju granice između urbanog i ruralnog, gdje se izmjenjuju slike veličanstvene prirode, nepreglednih polja, pitome ravnice, jedinstvenih arhitektonskih cjelina, moćnih rijeka, vinorodnih brežuljaka, domaćin je Vukovarsko-srijemska županija.

Potencijal i vrijednost graševine koja kao sorta dominira slavonskim, baranjskim i srijemskim vinogradima prepoznaju partneri i pokrovitelji ove značajne manifestacije. Prvo hrvatsko domaćinstvo GO GROW u partnerstvu podržava Osječko-baranjska, Virovitičko-podravska, Brodsko-posavska, Požeško-slavonska i Vukovarsko- srijemska županija sa svojim turističkim zajednicama, Hrvatska agencija za poljoprivredu i hranu,  Hrvatska gospodarska komora, Udruga Graševina Croatica kao i gradovi Kutjevo, Orahovica, Osijek i Ilok, Udruga vinogradara Baranje Zmajevac, Udruga Kutjevačkih vinara i Vinart.

Imate više informacija o ovoj temi, želite li komentirati, napisati reakciju ili želite prijaviti pogrešku u tekstu?

VEZANE VIJESTI

GROW du Monde je projekt afirmacije graševine na međunarodnoj vinskoj sceni i u specijaliziranim medijima širom svijeta, koji iz godine u godinu „putuje“ po ključnim zemljama proizvođačima graševine

Na istoku Hrvatske će se održati Međunarodna manifestacija o graševini GO GROW

Svega nas nekoliko tjedana dijeli od međunarodne manifestacije GO GROW koja će se održati na istoku Hrvatske s centralnim događajem Više…

Graševina, svojom raznovrsnošću stilova i izvrsnošću u različitim kontekstima konzumacije, čvrsto drži zasluženu vodeću poziciju na domaćoj vinskoj sceni!

Hrvatske graševine u vrhu svjetske klase

Moderna, svježa, intrigantna i odlična uz brojne hrvatske specijalitete – na ovaj način o graševini pričaju potrošači koji su prve Više…

Na jednom od najvećih i najdugovječnijih sajmova turizma u Ujedinjenom Kraljevstvu, koji se realizira u suradnji s The Times & The Sunday Times, okupilo se više od 600 vodećih i najboljih neovisnih turističkih brendova i Slavonija

Slavonija u Londonu!

Na turističkom sajmu „Destinations:  The Holiday & Travel Show“ koji se od 2. veljače do 5. veljače 2023. održao po Više…

VIŠE IZ KATEGORIJE

Ovaj projekt odnosi se na sve građane s prebivalištem u Osijeku i okolici (Tenja, Višnjevac, Josipovac, Sarvaš, Klisa). Broj kastracija je ograničen i projekt će trajati dok ima sredstava, stoga se prijavite već danas.

Besplatna kastracija mačaka, posljednja u ovoj godini

Udruga Pobjede koja se brine za Azil za pse u Nemetinu traži radnika, novog vrijednog člana ekipe, a oglas za posao detaljno opisuje kakvu osobu traže. Javite se ako ste zaineresirani!

Udruga Pobjede traži novog člana ekipe

Jedna od najvažnijih točaka bio je prijedlog pravilnika o uređenju terasa ugostiteljskih objekata, koji je usvojen, a kojim se utvrđuju zone i lokacije za postavljanje terasa te način njihova uređenja

Osijek će radi ljepše vizure grada ujednačiti izgled terasa ugostiteljskih objekata