POLITIKA

GO SDP – vijećnici SDP-a uputili nekoliko inicijativa i upita gradonačelniku i gradskoj upravi

Vijećnici SDP-a su uputili niz upita i predložili nekoliko inicijativa na 14. sjednici Gradskog vijeća Grada Osijeka

  Objavljeno 27.05.2023
  Matija Ivanković

  Na 14. sjednici Gradskog vijeća Grada Osijeka vijećnici SDP-a uputili su nekoliko inicijativa i upita gradonačelniku i gradskoj upravi povodom toga poslali su priopćenje koje u cijelosti objavljujemo.

  1. Otvaranje za promet Ulice Bartola Kašića od Radićeve ulice do Hebrangove ulice kako bi se olakšala prometna povezanost u ovom dijelu grada.
  2. Iznimno visoke cijene karata za zrakoplovni promet Croatia Airlinesa djeluju destimulirajuće na korištenje ove vrste prijevoznog sredstva iz grada Osijeka. Zatražili smo od gradonačelnika da putem vertikale utječe na smanjenje cijena.
  3. S obzirom na učestale ekstremne vremenske uvjete, zanimalo nas je je li osječki sustav odvodnje oborinske vode spreman na velike količine vode u kratkom vremenu i prijete li građanima urbane poplave.
  4. Predložili smo prihvaćanje inicijative „Mjesta sigurna za žene“ kojom bi Grad Osijek praktično i simbolično zaštitio žene od različitih vrsta nasilja kojima su izložene
  5. Poticanje tradicionalnih obrta s naglaskom na proizvodnju suvenira, tradicionalnih proizvoda i rukotvorina kroz financijsku potporu Grada Osijeka.
  6. Predložili smo osiguravanje dva slobodna gradska prostora (u centru grada i u Tvrđi) za namjenu suvenirnice/prodavaonice autohtonih proizvoda domaćih proizvođača zbog povećanog broja turista u gradu.
  7. Pohvalili smo prihvaćenu inicijativu za sufinanciranje kamate za nabavu solarnih panela za osobnu potrošnju i zamolili predstavnike Grada da utječu na Osječko-baranjsku županiju koja je istu inicijativu odbila.

  Gradonačelnik je prihvatio inicijativu za otvaranje Kašićeve ulice, konstatirao da nema utjecaj na Croatia Airlines, odgovorio da je Osijek siguran od urbanih poplava, izrazio slaganje s inicijativom „Mjesta sigurna za žene“, prihvatio sugestiju oko otvaranja turističkog poslovnog prostora u Tvrđi (s naglaskom prebacivanja prostora TZ Grada Osijeka iz centra grada u Tvrđu).

  Vijećnici Kluba vijećnika SDP-a glasali su protiv izvješća o realizaciji proračuna za 2022. godinu s obzirom na znatno povećanje proračunskih prihoda koje nisu pratila adekvatna izdvajanja za socijalne potrebe, predizborna obećanja nisu ni u planu, započeti projekti kasne s realizacijom te su povećane subvencije gradskim poduzećima što su trenutno vladajući uvijek sami kritizirali dok su bili u oporbi.

  Vijećnici Kluba vijećnika SDP-a glasali su i protiv rebalansa proračuna za 2023. godinu s obzirom na 11% manji proračun u 2023. godini u usporedbi s onim iz 2022. godine, unatoč planiranim većim prihodima od poreza i korištenja sredstava iz nacionalnih i EU fondova. Uz to, rebalansom nisu osigurana sredstva za vlastita predizborna obećanja poput povećanja naknade za novorođenčad, revitalizacije OLT-a, ali su osigurana za podizanje plaća pojedincima u gradskom sustavu (ne onima koji imaju najniže prihode) i „transparentno informiranje javnosti“.

  Vijećnici SDP-a glasali su protiv prijedloga sklapanja sporazuma o zajedničkom tretiranju komaraca s drugim jedinicama lokalne samouprave jer smo stava da bi grad trebao na druge načine koristiti sredstva iz vlastitog proračuna, a temeljem vlastitog predizbornog obećanja o vertikali i sinergiji utjecati na preusmjeravanje sredstava državnog proračuna za navedenu svrhu.

  Naši vijećnici podržali su prijedlog za obavljanje djelatnosti pauk službe koju će voditi Unikom, uz naglasak da ćemo pratiti izvedbu, isplativost poslovanja i eventualno pogodovanje „podobnima“.

  15. (tematska) sjednica Gradskog vijeća održana je na inicijativu stranke Možemo! koju su podržale sve stranke oporbe pa tako i SDP. Tema je bila strategija razvoja zelene infrastrukture za što smatramo da je pitanje od velikog značaja za budući razvoj Grada i čijom se provedbom mogu postići značajni učinci na kvalitetu života u Osijeku.

  Imate više informacija o ovoj temi, želite li komentirati, napisati reakciju ili želite prijaviti pogrešku u tekstu?

  VEZANE VIJESTI

  Proračunska izdvajanja u 2022. godini za stavku koja se odnosi na skrb za starije i nemoćne smanjena je u odnosu na 2021. godinu. SDP smatra da je smanjivanje izdvajanja u ovoj kategoriji neosjetljivo i neprihvatljivo, posebice uzimajući u obzir rastuće troškove života koje najviše osjete najsiromašniji slojevi stanovništva

  SDP Osijek – Mislite li na potrebe osječkih umirovljenika?

  Jučer je osječki SDP održao press konferenciju na temu umirovljenika te je poslao priopćenje s iste koje u cijelosti prenosimo. Više…

  Vjeran Marijašević, predsjednik Gradske organizacije SDP-a Osijek, istaknuo je kako Hrvatska, Slavonija i Osijek zaslužuju bolje! Demografski trendovi su loši, zahvaljujući godinama lošeg upravljanja Vlade RH

  SDP: Omogućiti besplatne vrtiće za svu djecu

  Predsjednik SDP-a Hrvatske Peđa Grbin u subotu je iz Osijeka poručio kako SDP želi svoj djeci u Hrvatskoj omogućiti besplatne Više…

  "Svi se pitamo do kada će se država „učiti“ kako reagirati u kriznim intervencijama? I što se još treba dogoditi da se građani osjećaju sigurnima, da znaju da će im sustav osigurati pomoć i zaštitu?"

  SDP: Vlada je zakazala – Slavonci su ponovno ostali prepušteni sami sebi!

  Eurozastupnik Fred Matić, saborska zastupnica Martina Vlašić Iljkić, načelnik Starih Mikanovaca Mario Milinković, načelnik Babine Grede Josip Krnić, načelnik Cerne Josip Štorek, Više…

  VIŠE IZ KATEGORIJE

  Smatramo da bi zbog narušavanja osjećaja sigurnosti i povjerenja među građanima bilo nužno pravodobno, učinkovito i nepristrano provesti unutarnju istragu u osječkoj policiji, kažu iz SDP-a

  SDP Osijek – Očekujemo brzu i učinkovitu internu istragu u Osječkoj policiji

  "Slika koju je policija u Hrvatskoj pokazala o sebi i svojim obrascima ponašanja u ovom slučaju apsolutno je neprihvatljiva. Je li ovo izolirani slučaj ili ozbiljno trebamo posumnjati u transparentnost i povjerenje koje možemo imati u institucije države?"

  SDP Osječko-baranjske županije: Osuđujemo svaki oblika nasilja i očekujemo odgovornost onih koji su dopustili ozbiljne propuste u postupanju u slučaju stradavanja mlade studentice u Osijeku

  Pored opće zabrane, zabranili su i ažuriranja koja negativno utječu na uređaj, predstavljanje ažuriranja kao nužnih ako to nisu, lažne tvrdnje da uređaj neće dobro raditi ili će se pokvariti ako se ne koriste zamjenski dijelovi, nastavci ili potrošni dijelovi od originalnog proizvođača

  Borzan nakon maratonskih pregovora: Izborila sam sve što sam obećala