ŽIVOT

GONG je izradio i objavio interaktivnu kartu izbornih jedinica

Gong upozorava na ozbiljne nedostatke vladinog modela jer "dodatno narušava ionako teritorijalno nelogičan izgled izbornih jedinica

Objavljeno 04.04.2024
Matija Ivanković

GONG je izradio i objavio interaktivnu kartu pomoću koje građani mogu pronaći u koju izbornu jedinicu spadaju prema adresi na kojoj su prijavljeni, odnosno adresi navedenoj na njihovoj osobnoj iskaznici, piše Index.hr.

Prema novom modelu izbornih jedinica, više od petine birača u Hrvatskoj premješteno je iz dotadašnje svoje izborne jedinice u neku drugu, a kako bi građanima i građankama olakšali snalaženje u novoj podjeli, Gong je izradio interaktivnu kartu na kojoj su vidljive izborne jedinice u različitim bojama i označene odgovarajućim brojem.

Gong je ovu kartu izradio koristeći platformu uMap i podatke o administrativnoj podjeli Hrvatske koje je u vektorskom obliku dobio od Državne geodetske uprave i od Gradskog ureda za katastar i geodetske poslove Grada Zagreba, stoji u četvrtak u priopćenju te nevladine organizacije.

Izborne jedinice vizualno su oblikovali onako kako su definirane aktualnim Zakonom o izbornim jedinicama za izbor zastupnika u Hrvatski sabor. Linkovi na liste kandidata vode na stranicu Državnog izbornog povjerenstva (DIP).

Iz nevladine organizacije podsjećaju da kada je u svibnju prošle godine premijer Andrej Plenković predstavljao novi model izbornih jedinica za izbore za Hrvatski sabor, kazao je da je riječ o “manjoj modifikaciji” i da od 3.646.636 registriranih birača njih 78 posto po novom modelu ostaje u izbornim jedinicama u kojima su glasali i na izborima 2020., dok ih je 22 posto premješteno u drugu izbornu jedinicu.

Gong upozorava na ozbiljne nedostatke vladinog modela jer “dodatno narušava ionako teritorijalno nelogičan izgled izbornih jedinica frankenštajnski spajajući Pag i Petrinju, Vir i Kutinu, Osijek i Koprivnicu u istu jedinicu te zadržavajući podjelu Zagreba u više izbornih jedinica”.

Smatraju da je, u određenim dijelovima, ovaj model čak i regresija dosadašnjeg modela. Ranije su tri izborne jedinice u potpunosti obuhvaćale cjelovite županije, a sada svaka sadrži fragmente od jedne do tri županije u svom sastavu.

Pogledajte kartu

Imate više informacija o ovoj temi, želite li komentirati, napisati reakciju ili želite prijaviti pogrešku u tekstu?

VEZANE VIJESTI

Ministarstvo znanosti i obrazovanja ukida rijetke sadržaje koji obrazuju učenike za aktivno sudjelovanje u društvu 

Gong i GOOD protiv reforme strukovnih škola po kojoj Politika i gospodarstvo leti van iz obavezne nastave

Gong i GOOD inicijativa oštro se protive najavljenoj reformi srednjih strukovnih škola prema kojoj će predmet Politika i gospodarstvo biti Više…

Budite spremni na pitanja o osnivanju EU-a, njenim članicama, važnim zakonima i propisima,ali i temama slavnih ličnosti. Uskoro nam se bliže izbori za EU parlament pa je ovo prilika da se informiramo  i o ovoj temi.

Kviz večer o znanju povijesti, institucijama, politici, kulturi i zemljama Europske unije

Dragi ljubitelji znanja, zabave i izazova! Želimo vas pozvati na  EUforija- Zabava u duhu Europe pub kviz večer koja će Više…

Nakon što je Moskva priznala dvije samoproglašene proruske republike na istoku Ukrajine, zapadne države objavile su niz gospodarskih sankcija Rusiji...

Kako Rusija vidi Ukrajinu: Ovako je Ukrajina prikazana na ruskoj državnoj televiziji

Ruski predsjednik Vladimir Putin ustvrdio je kako se o interesima Rusije i sigurnosti njenih građana ne može pregovarati, a jučer Više…

VIŠE IZ KATEGORIJE

Prekrasnu lokaciju Parka Oscara Nemona, mnogim Osječanima nepoznatu i prilično zanemarenu, oživjelo događanje Volontiramo očima, rukama i srcem organizirano u sklopu nacionalne manifestacije Hrvatska volontira

[FOTO] Hrvatska volontira – Pokazali kako se volontira očima, rukama i srcem

Četverosatni događaj donio je mnoštvo smijeha i radosti, ali opet podsjetio na rizike nestanka djece i mladih

U Osijeku obilježen Međunarodni dan nestale djece

Najviše maturanata, njih 1.566, naravno bilo je u Osijeku. Okupili su se na prostoru Županijske ulice, tijekom dana zatvorene za promet automobila, te izveli prigodan plesni program. Plesali su držeći bijele kišobrane, odjeveni u bijele i plave majice, a ove godine - uz četiri standardne plesne točke - bio je i peti ples, i to na pjesmu Rim Tim Tagi Dim Baby Lasagne.

[FOTO] Ispraćaj maturanata uz Quadrillu i Rim Tim Tagi Dim