ŽIVOT

GONG je izradio i objavio interaktivnu kartu izbornih jedinica

Gong upozorava na ozbiljne nedostatke vladinog modela jer "dodatno narušava ionako teritorijalno nelogičan izgled izbornih jedinica

Objavljeno 04.04.2024
Matija Ivanković

GONG je izradio i objavio interaktivnu kartu pomoću koje građani mogu pronaći u koju izbornu jedinicu spadaju prema adresi na kojoj su prijavljeni, odnosno adresi navedenoj na njihovoj osobnoj iskaznici, piše Index.hr.

Prema novom modelu izbornih jedinica, više od petine birača u Hrvatskoj premješteno je iz dotadašnje svoje izborne jedinice u neku drugu, a kako bi građanima i građankama olakšali snalaženje u novoj podjeli, Gong je izradio interaktivnu kartu na kojoj su vidljive izborne jedinice u različitim bojama i označene odgovarajućim brojem.

Gong je ovu kartu izradio koristeći platformu uMap i podatke o administrativnoj podjeli Hrvatske koje je u vektorskom obliku dobio od Državne geodetske uprave i od Gradskog ureda za katastar i geodetske poslove Grada Zagreba, stoji u četvrtak u priopćenju te nevladine organizacije.

Izborne jedinice vizualno su oblikovali onako kako su definirane aktualnim Zakonom o izbornim jedinicama za izbor zastupnika u Hrvatski sabor. Linkovi na liste kandidata vode na stranicu Državnog izbornog povjerenstva (DIP).

Iz nevladine organizacije podsjećaju da kada je u svibnju prošle godine premijer Andrej Plenković predstavljao novi model izbornih jedinica za izbore za Hrvatski sabor, kazao je da je riječ o “manjoj modifikaciji” i da od 3.646.636 registriranih birača njih 78 posto po novom modelu ostaje u izbornim jedinicama u kojima su glasali i na izborima 2020., dok ih je 22 posto premješteno u drugu izbornu jedinicu.

Gong upozorava na ozbiljne nedostatke vladinog modela jer “dodatno narušava ionako teritorijalno nelogičan izgled izbornih jedinica frankenštajnski spajajući Pag i Petrinju, Vir i Kutinu, Osijek i Koprivnicu u istu jedinicu te zadržavajući podjelu Zagreba u više izbornih jedinica”.

Smatraju da je, u određenim dijelovima, ovaj model čak i regresija dosadašnjeg modela. Ranije su tri izborne jedinice u potpunosti obuhvaćale cjelovite županije, a sada svaka sadrži fragmente od jedne do tri županije u svom sastavu.

Pogledajte kartu

Imate više informacija o ovoj temi, želite li komentirati, napisati reakciju ili želite prijaviti pogrešku u tekstu?

VEZANE VIJESTI

Budite spremni na pitanja o osnivanju EU-a, njenim članicama, važnim zakonima i propisima,ali i temama slavnih ličnosti. Uskoro nam se bliže izbori za EU parlament pa je ovo prilika da se informiramo  i o ovoj temi.

Kviz večer o znanju povijesti, institucijama, politici, kulturi i zemljama Europske unije

Dragi ljubitelji znanja, zabave i izazova! Želimo vas pozvati na  EUforija- Zabava u duhu Europe pub kviz večer koja će Više…

Nakon što je Moskva priznala dvije samoproglašene proruske republike na istoku Ukrajine, zapadne države objavile su niz gospodarskih sankcija Rusiji...

Kako Rusija vidi Ukrajinu: Ovako je Ukrajina prikazana na ruskoj državnoj televiziji

Ruski predsjednik Vladimir Putin ustvrdio je kako se o interesima Rusije i sigurnosti njenih građana ne može pregovarati, a jučer Više…

Na prošloj karti je gotovo cijela EU bila tamnocrvena, osim jedne regije u Rumunjskoj...

Ovo je nova korona-karta Europe, određuje se drugačije – Evo kakva je situacija

Europski centar za sprečavanje i kontrolu bolesti (ECDC) nastavlja svakog četvrtka objavljivati kartu regija država članica u kojoj se upotrebom Više…

VIŠE IZ KATEGORIJE

Dva hrvatska Rafalea preletjet će sutra preko Osijeka, odlična prilika vidjeti ih iznad osječkog neba i možda uslikati. Objavite vaše fotke u komentarima!

Rafalei će letjeti sutra iznad cjelokupnog teritorija Republike Hrvatske, donosimo raspored preleta!

Najavljeni završetak radova i puštanje u promet Stepinčeve ulice od Vukovarske do Reljkovićeve / Reisnerove i Trga Baruna Trenka te početak radova na sljedećoj fazi u Gundulićevoj ulici od Stepinčeve do Radićeve neće započeti kako je najavljeno...

Obavijest o produženju roka dovršetka radova u dijelu Gundulićeve ulice

Cilj ovog projekta nije samo istaknuti na postojanje naših lokalnih „divova“ već i ukazati na sve veće posljedice klimatskih promjena ali i na nužnost očuvanja osječkih divova.

FOTO] Osječki divovi