Arhiva

Google Chrome i igranje – gejmeri svijeta, ujedinite se!

  Objavljeno 26.09.2012
  OsijekNews redakcija

  Prije nekoliko godina, bez obzira na platformu, svi gaming programeri su se trudili napraviti najveću, najkompleksniju igru s najljepšom grafikom. Microsoft s Xboxom i Sony sa svojim Playstationom su tjerali i PC tržište da drži korak s hitovima. 

  I u jednom trenutku je nastupila promjena koja je imala niz uzroka i posljedica – otvorili su se konzolaški online servisi gdje niste morali iskeširati tristotinjak kuna za jednu igru nego su manji razvojni timovi prodavali simpatične igre za šaku dolara. Nintendo je sa inovativnim načinom igranja na Wii-ju uzeo dio tržišnog kolača unatoč slabijoj grafici nego što je ona na bluray diskovima. Igranje na mobitelima je uzelo maha pa su se određene tvrtke (npr. Gameloft) koncentrirale isključivo na ‘prijenosno’ tržište. Odjednom su igre u svim oblicima i veličinama bile dostupne svuda, hitovi više nisu bile samo kompleksne nemani već i mala nezavisna simpatična ostvarenja.

  Angry Birds su postali popkulturalni fenomen zbog kojeg su i ljudi inače neskloni gamingu napokon svojevoljno instalirali igru na svoj uređaj.

  A to s internet preglednikom, kako to?

  Svaki internet preglednik omogućava igranje na određenim stranicama. Možda se stariji posjetitelji čak i sjećaju isključivo tekstualnih igara kao što su Bitefight i Ogame, ali u ovom tekstu ciljamo na aktivno igranje za koje se ne morate buditi u bolesne noćne sate kako biste ‘rejdali’ protivničku flotu 😀
  Mi ćemo se koncentrirati na trenutno najpopularniji browser – Google Chrome i prikazati vam nekoliko hitova dostupnih za igranje. Googleov web store vas uglavnom usmjerava na druge stranice na kojima možete igrati igre, ali je sve pregledno na jednom mjestu pa pohvaljujemo servis.

  Prije svega, veeeeliki Angry Birds

  Posve besplatno možete igrati uvjerljivo najveći hit gaminga u posljednje vrijeme. Sjeća li se netko Scorched Earth – tenkova sa prastarih računala gdje ste izračunavanjem koordinata ispaljivali oružja na neprijatelje? Angry Birdsi su jednako zabavni, ali i jednostavniji. Samo nategnete praćku i pustite. Prascima nema spasa. Grafički simpatična, moguće je igrati i u HD-u iako ne vidimo pretjerano potrebu za tim.

  Također postoji i opcija da instalirate igru na vaše računalo tako da možete gaziti zelene praščiće čak i u onim kutcima planeta gdje nemate internet vezu.

  Lord of Ultima

  Ovo nije igra indie developera, za igru je zaslužan nitko drugi nego EA – Electronic Arts koja iza sebe ima velik broj hitova.

  Ako volite strategije i srednjovjekovna mučenja, Lord of Ultima je igra za vas. Gradite bedeme, ‘đorajte’ se s ostalim igračima i stvarajte saveze.

  U 21. stoljeću smo, ali mi bi u Srednji vijek

  Agent-P Strikes Back 

  Ako znate za Disneyev crtić Phineas i Ferb te njihovog urnebesnog ljubimca – čudnovatog kljunaša, bit ćete oduševljeni ovom igrom. Cilj igre je osloboditi vaše prijatelje, u ulozi ste kljunaša koji baš poput Super Marija skuplja novčiće u platformerskoj maniri, ali zbog akcijskog (no podosta repetitivnog soundtracka) sve se čini dinamičnije.

  Isprobajte, nećete požaliti, a na Googleovoj Chrome ‘web-trgovini’ možete pronaći još igara vezanih za seriju – gotovo jednako dobrih.

  James Bond nema magnet na zapešću

  Gravity Duck

  U ulozi ste još jednog stvorenja s kljunom – malenog patka i imate moć kontroliranja gravitacije. Pikselizirana grafika vas ne bi trebala odbiti jer se radi o jednom iznimno zabavnom naslovu.

  Nama je simpatična ova old-school grafika, a vama?

  Bloxorz

  U srednjoj školi smo gubili sate i sate Bloxorzom na Miniclipu, jednom od pionira igranja u browserima. Vi ste kvadar. Ne, ne vrijeđamo vas nego ste u igri uistinu kvadar i strelicama na tipkovnici morate obaviti različite misije. Možda ne zvuči najnapetije jer ne znamo kako predstaviti kvadar kao atraktivnog junaka, ali ako volite logičke mozgalice i vrištanje na ekran – ovo je vaša igra.

  Sjeća li se itko ovog?

  Plants vs Zombies

  Naslov vam sve govori. Odličan smisao za humora i adiktivan gejmplej. Ova igra izaziva ovisnost, a sada su vam omogućili da budete ovisni svuda i uvijek. No u meniju i dalje stoji ‘try the full version’ što vam i preporučamo jer online verzija će vas zabaviti neko vrijeme, ali ne možete snimati svoj napredak, a igra se otvori i pokaže svu svoju ljepotu tek kad malo napredujete i postane teže.

  Ako mislite da bi biljke izvukle deblji kraj u bitki protiv zombija – varate se

  Ostale opcije gejmanja na netu?

  Posjetite Chrome Web Store i potražite još igara ako vas naš izbor nije oduševio. Također se možete igrati i na već spomenutom Miniclipu te u Facebookovom App Centreu što vjerujemo da i velik broj vas prakticira na dnevnoj bazi umjesto doručka 😀