POLITIKA

Grad nije odustao od gradnje Gospodarskog centra

Gamoš: "Županija se igra s ozbiljnom temom, iznimno važnom za Osijek i županiju, a sve ususret unutarstranačkim izborima u HDZ-u te parlamentarnim i lokalnim izborima koje slijede"

    Objavljeno 10.03.2020
    Ivona Amidžić

    Osječki gradonačelnik Ivan Vrkić opovrgnuo je optužbe Osječko-baranjske županije da je osječka Urbana aglomeracija odustala od izgradnje Gospodarskog centra, koja je dogovorena u suradnji sa Županijom, piše Radio Osijek.

    Tijekom ugovaranja projektne dokumentacije za osječki Gospodarski centar 4. ožujka župan Ivan Anušić protuzakonitom je ocijenio odluku osječkoga Gradskog vijeća o prealokaciji novca koji se kroz mehanizam integriranih teritorijalnih ulaganja (ITU) trebao upotrijebiti za taj projekt te je izvijestio da su Ministarstvu uprave uputili zahtjev za ispitivanje zakonitosti te odluke i očekuju pravorijek.

    Iz osječke Gradske uprave tada su priopćili kako su izmjene Akcijskog plana strategije te aglomeracije provedene zakonito, a morale su biti napravljene kako predviđena financijska sredstva ne bi bila preusmjerena drugim aglomeracijama jer je županija kasnila s ugovaranjem projektne dokumentacije koja je, po zahtjevu Ministarstva regionalnog razvoja i EU fondova, morala biti dostavljena do 15. siječnja 2020.

    Nakon sjednice Upravljačkog odbora te aglomeracije Vrkić je na konferenciji za novinare rekao kako grad Osijek “nikada nije odustao od projekta gospodarskog centra”.

    “Znamo da se Osijek nikada neće razvijati ako ne bude radio zajedno sa županijom, i nikada nam nije padalo na pamet da se odričemo nekog projekta iza kojega je stajala županija”, rekao je Vrkić.

    Ocijenio je da je Upravljački odbor te aglomeracije zakonito donio sve potrebne odluke te da može doći revizija bilo kojeg ministarstva jer nije učinjena nijedna pogreška.

    Istaknuo je kako to upravljačko tijelo traje do kraja godine, kad se otvara nova sedmogodišnja financijska omotnica u sklopu koje se stvara nova ITU aglomeracija koja će, kako tvrdi, “sigurno biti drugačija od sadašnje jer se u ovaj profesionalni posao upetljala politika”.

    “Mogu samo izraziti žaljenje, ali idemo to prepustiti i reći da je to koma HDZ-a, u kojem se bore za vlast pa ne znaju što rade”, ocijenio je Vrkić.

    Reagirajući na medijske napise da je većina predstavnika jedinica lokalne samouprave te aglomeracije na nedavnom sastanku u prostorijama županije opozvala Vrkića s dužnosti predsjednika Upravljačkog odbora, potpredsjednik toga tijela gradonačelnik Belišća Dinko Burić je rekao kako je riječ o protuzakonitoj odluci jer se o tome ne može raspravljati niti glasovati.

    Zakon o regionalnom razvoju kaže da je Grad Osijek kao središte urbane aglomeracije imenovan za nositelja izrade i provedbe strategije. Na temelju tog zakona 19 jedinica lokalne samouprave te aglomeracije potpisalo je sporazum koji propisuje da je predsjednik njezina Upravljačkog odbora gradonačelnik grada koji je nositelj strategije, a to je Osijek, objasnio je Burić.

    Osječka dogradonačelnica Žana Gamoš istaknula je kako Osječko-baranjska županija ni na koji način nije uključena u osječku urbanu aglomeraciju, osim što aglomeracija obuhvaća dvije trećine teritorija županije.

    Nažalost, imam dojam da se županija igra s ozbiljnom temom, iznimno važnom za Osijek i županiju, a sve ususret unutarstranačkim izborima u HDZ-u te parlamentarnim i lokalnim izborima koje slijede, ocijenila je Gamoš. Pročelnica gradskog Upravnog odjela za EU programe Kornelija Mlinarević je rekla kako očekuju sastanak sa županijom i osnutak projektnog tima za rad na pripremi prve faze tog projekta.

    Istaknula je kako Gradska uprava nema nikakav interes odustati od tog projekta jer on rješava velik problem tvrtke “Osječki sajam” zbog neadekvatnog prostora za održavanje.

    (HRT Radio Osijek)

    Imate više informacija o ovoj temi, želite li komentirati, napisati reakciju ili želite prijaviti pogrešku u tekstu?

    VEZANE VIJESTI

    "(Ne)vjerodostojnost ili potpuna promjena glazbenog ukusa gradonačelnika Ivana Radića, SDP-ovo otvoreno pismo gradonačelniku grada Osijeka

    SDP Osijek objavio otvoreno pismo gradonačelniku Radiću

    Gradski SDP je poslao otvoreno pismo gradonačelniku Radiću i medijima na temu komentiranja koncertnih izvođača u gradu Osijeku. Pismo prenosimo Više…

    Proračun za 2024. godinu osigurava nastavak stabilnog rada i razvoja Osječko-baranjske županije

    Donesen proračun OBŽ za 2024. godinu

    Proračun Osječko-baranjske županije za 2024. godinu, u iznosu od 250,6 milijuna eura, većinom glasova nazočnih vijećnika (29 za, 10 protiv) Više…

    Svim građanima u Osijeku će rasti plaće. Grad Osijek jedini je veliki grad u Hrvatskoj koji ukidanje prireza neće kompenzirati povećanjem poreza na dohodak, tako da će svim građanima rasti plaće

    Usvojen proračun Grada Osijeka za 2024. težak 140 milijuna eura

    Osječko Gradsko vijeće u srijedu je na 19. sjednici većinom glasova usvojilo gradski proračun za iduću godinu u iznosu 140 Više…

    VIŠE IZ KATEGORIJE

    Grad Osijek prihvatio je nagodbeni prijedlog tužitelja Saubermacher Dienstleistungs AG i Strabag AG te se obvezuje isplatiti iznos od 3.897.000,00 EUR, najkasnije do 30. studenoga 2024. godine.

    Osječki gradonačelnik Radić o slučaju Saubermacher-Strabag: Ovo je najštetnija sudska presuda protiv Grada Osijeka. Nemamo veze s njom, ali ćemo ju platiti a građani to neće osjetiti

    SDP Osijek je poslao priopćenje povodom Svjetskog dana socijalne pravde te prozvao gradsku upravu

    SDP Osijek – Svjetski dan socijalne pravde

    Trenutačno je u tijeku zimsko sezonsko sniženje i premda smo uveli niz pravila kako bi zaštitili građane od prevara, čak 72 posto građana kaže kako je naišlo na lažno sniženje

    Borzan ljuta: Tri četvrtine građana je naišlo na lažna sniženja