POLITIKA

Grad nije odustao od gradnje Gospodarskog centra

Gamoš: "Županija se igra s ozbiljnom temom, iznimno važnom za Osijek i županiju, a sve ususret unutarstranačkim izborima u HDZ-u te parlamentarnim i lokalnim izborima koje slijede"

    Objavljeno 10.03.2020
    Ivona Amidžić

    Osječki gradonačelnik Ivan Vrkić opovrgnuo je optužbe Osječko-baranjske županije da je osječka Urbana aglomeracija odustala od izgradnje Gospodarskog centra, koja je dogovorena u suradnji sa Županijom, piše Radio Osijek.

    Tijekom ugovaranja projektne dokumentacije za osječki Gospodarski centar 4. ožujka župan Ivan Anušić protuzakonitom je ocijenio odluku osječkoga Gradskog vijeća o prealokaciji novca koji se kroz mehanizam integriranih teritorijalnih ulaganja (ITU) trebao upotrijebiti za taj projekt te je izvijestio da su Ministarstvu uprave uputili zahtjev za ispitivanje zakonitosti te odluke i očekuju pravorijek.

    Iz osječke Gradske uprave tada su priopćili kako su izmjene Akcijskog plana strategije te aglomeracije provedene zakonito, a morale su biti napravljene kako predviđena financijska sredstva ne bi bila preusmjerena drugim aglomeracijama jer je županija kasnila s ugovaranjem projektne dokumentacije koja je, po zahtjevu Ministarstva regionalnog razvoja i EU fondova, morala biti dostavljena do 15. siječnja 2020.

    Nakon sjednice Upravljačkog odbora te aglomeracije Vrkić je na konferenciji za novinare rekao kako grad Osijek “nikada nije odustao od projekta gospodarskog centra”.

    “Znamo da se Osijek nikada neće razvijati ako ne bude radio zajedno sa županijom, i nikada nam nije padalo na pamet da se odričemo nekog projekta iza kojega je stajala županija”, rekao je Vrkić.

    Ocijenio je da je Upravljački odbor te aglomeracije zakonito donio sve potrebne odluke te da može doći revizija bilo kojeg ministarstva jer nije učinjena nijedna pogreška.

    Istaknuo je kako to upravljačko tijelo traje do kraja godine, kad se otvara nova sedmogodišnja financijska omotnica u sklopu koje se stvara nova ITU aglomeracija koja će, kako tvrdi, “sigurno biti drugačija od sadašnje jer se u ovaj profesionalni posao upetljala politika”.

    “Mogu samo izraziti žaljenje, ali idemo to prepustiti i reći da je to koma HDZ-a, u kojem se bore za vlast pa ne znaju što rade”, ocijenio je Vrkić.

    Reagirajući na medijske napise da je većina predstavnika jedinica lokalne samouprave te aglomeracije na nedavnom sastanku u prostorijama županije opozvala Vrkića s dužnosti predsjednika Upravljačkog odbora, potpredsjednik toga tijela gradonačelnik Belišća Dinko Burić je rekao kako je riječ o protuzakonitoj odluci jer se o tome ne može raspravljati niti glasovati.

    Zakon o regionalnom razvoju kaže da je Grad Osijek kao središte urbane aglomeracije imenovan za nositelja izrade i provedbe strategije. Na temelju tog zakona 19 jedinica lokalne samouprave te aglomeracije potpisalo je sporazum koji propisuje da je predsjednik njezina Upravljačkog odbora gradonačelnik grada koji je nositelj strategije, a to je Osijek, objasnio je Burić.

    Osječka dogradonačelnica Žana Gamoš istaknula je kako Osječko-baranjska županija ni na koji način nije uključena u osječku urbanu aglomeraciju, osim što aglomeracija obuhvaća dvije trećine teritorija županije.

    Nažalost, imam dojam da se županija igra s ozbiljnom temom, iznimno važnom za Osijek i županiju, a sve ususret unutarstranačkim izborima u HDZ-u te parlamentarnim i lokalnim izborima koje slijede, ocijenila je Gamoš. Pročelnica gradskog Upravnog odjela za EU programe Kornelija Mlinarević je rekla kako očekuju sastanak sa županijom i osnutak projektnog tima za rad na pripremi prve faze tog projekta.

    Istaknula je kako Gradska uprava nema nikakav interes odustati od tog projekta jer on rješava velik problem tvrtke “Osječki sajam” zbog neadekvatnog prostora za održavanje.

    (HRT Radio Osijek)

    Imate više informacija o ovoj temi, želite li komentirati, napisati reakciju ili želite prijaviti pogrešku u tekstu?

    VEZANE VIJESTI

    Posebna pozornost posvetila se modelima organiziranja i provođenja nastave na jeziku nacionalnih manjina u osječkim školama

    Posjet Savjetodavnog odbora Vijeća EU za provedbu Okvirne konvencije za zaštitu nacionalnih manjina

    Zamjenica gradonačelnika Žana Gamoš primila je u utorak 10. ožujka predstavnike Savjetodavnog odbora Vijeća Europe za provedbu Okvirne konvencije za Više…

    Županijska organizacija SDP-a OBŽ: "Župane Anušić, mjesto vam je na sjednicama Županijske skupštine! Ne možete i ne smijete ignorirati Skupštinu koja donosi sve najvažnije akte naše županije kojih ste u konačnici vi predlagatelj!"

    Župan Anušić otišao sa Sjednice Županijske skupštine OBŽ

    Nakon Sjednice Županijske skupštine Osječko-baranjske županije nekima je u ustima ostao gorak okus. Naime, medijima su se obratili iz Županijske organizacije Više…

    Vrkić je istaknuo kako je Gradska uprava ovih dana u javnu raspravu uputila prijedlog o smanjivanju prireza s 13 na 10 posto, čime bi se Grad odrekao oko 10 milijuna kuna prihoda

    Vrkić: Grad funkcionira stabilno – javna rasprava o smanjivanju prireza s 13 na 10 posto

    Gradonačelnik Ivan Vrkić u srijedu je prvi put dao izjavu novinarima nakon što je u travnju prošle godine imao kardiokiruršku Više…

    VIŠE IZ KATEGORIJE

    "Ne otvarajte račune da mi uplaćujemo vama, počnite vi plaćati nama"

    Škoro žestoko napao vladu zbog potresa i koronavirusa: “Ne mogu si pomoći”

    Plenković: "Pandemija mijenja svijet. Funkcioniranje kakvo poznajemo se mijenja"

    (VIDEO) Plenković i ministri otkrili gospodarske mjere koje uvode i kako do njih

    Petrov: „Naglasak treba biti na otpisu javnih davanja, prije svega doprinosa na plaće onima koji su pogođeni krizom kako bi se zadržala radna mjesta, jer odgoda neće biti dovoljna"

    Petrov: „Jedina prava mjera je otpis poreza i javnih davanja“