POLITIKA

Grad nije odustao od gradnje Gospodarskog centra

Gamoš: "Županija se igra s ozbiljnom temom, iznimno važnom za Osijek i županiju, a sve ususret unutarstranačkim izborima u HDZ-u te parlamentarnim i lokalnim izborima koje slijede"

  Objavljeno 10.03.2020
  Ivona Amidžić

  Osječki gradonačelnik Ivan Vrkić opovrgnuo je optužbe Osječko-baranjske županije da je osječka Urbana aglomeracija odustala od izgradnje Gospodarskog centra, koja je dogovorena u suradnji sa Županijom, piše Radio Osijek.

  Tijekom ugovaranja projektne dokumentacije za osječki Gospodarski centar 4. ožujka župan Ivan Anušić protuzakonitom je ocijenio odluku osječkoga Gradskog vijeća o prealokaciji novca koji se kroz mehanizam integriranih teritorijalnih ulaganja (ITU) trebao upotrijebiti za taj projekt te je izvijestio da su Ministarstvu uprave uputili zahtjev za ispitivanje zakonitosti te odluke i očekuju pravorijek.

  Iz osječke Gradske uprave tada su priopćili kako su izmjene Akcijskog plana strategije te aglomeracije provedene zakonito, a morale su biti napravljene kako predviđena financijska sredstva ne bi bila preusmjerena drugim aglomeracijama jer je županija kasnila s ugovaranjem projektne dokumentacije koja je, po zahtjevu Ministarstva regionalnog razvoja i EU fondova, morala biti dostavljena do 15. siječnja 2020.

  Nakon sjednice Upravljačkog odbora te aglomeracije Vrkić je na konferenciji za novinare rekao kako grad Osijek “nikada nije odustao od projekta gospodarskog centra”.

  “Znamo da se Osijek nikada neće razvijati ako ne bude radio zajedno sa županijom, i nikada nam nije padalo na pamet da se odričemo nekog projekta iza kojega je stajala županija”, rekao je Vrkić.

  Ocijenio je da je Upravljački odbor te aglomeracije zakonito donio sve potrebne odluke te da može doći revizija bilo kojeg ministarstva jer nije učinjena nijedna pogreška.

  Istaknuo je kako to upravljačko tijelo traje do kraja godine, kad se otvara nova sedmogodišnja financijska omotnica u sklopu koje se stvara nova ITU aglomeracija koja će, kako tvrdi, “sigurno biti drugačija od sadašnje jer se u ovaj profesionalni posao upetljala politika”.

  “Mogu samo izraziti žaljenje, ali idemo to prepustiti i reći da je to koma HDZ-a, u kojem se bore za vlast pa ne znaju što rade”, ocijenio je Vrkić.

  Reagirajući na medijske napise da je većina predstavnika jedinica lokalne samouprave te aglomeracije na nedavnom sastanku u prostorijama županije opozvala Vrkića s dužnosti predsjednika Upravljačkog odbora, potpredsjednik toga tijela gradonačelnik Belišća Dinko Burić je rekao kako je riječ o protuzakonitoj odluci jer se o tome ne može raspravljati niti glasovati.

  Zakon o regionalnom razvoju kaže da je Grad Osijek kao središte urbane aglomeracije imenovan za nositelja izrade i provedbe strategije. Na temelju tog zakona 19 jedinica lokalne samouprave te aglomeracije potpisalo je sporazum koji propisuje da je predsjednik njezina Upravljačkog odbora gradonačelnik grada koji je nositelj strategije, a to je Osijek, objasnio je Burić.

  Osječka dogradonačelnica Žana Gamoš istaknula je kako Osječko-baranjska županija ni na koji način nije uključena u osječku urbanu aglomeraciju, osim što aglomeracija obuhvaća dvije trećine teritorija županije.

  Nažalost, imam dojam da se županija igra s ozbiljnom temom, iznimno važnom za Osijek i županiju, a sve ususret unutarstranačkim izborima u HDZ-u te parlamentarnim i lokalnim izborima koje slijede, ocijenila je Gamoš. Pročelnica gradskog Upravnog odjela za EU programe Kornelija Mlinarević je rekla kako očekuju sastanak sa županijom i osnutak projektnog tima za rad na pripremi prve faze tog projekta.

  Istaknula je kako Gradska uprava nema nikakav interes odustati od tog projekta jer on rješava velik problem tvrtke “Osječki sajam” zbog neadekvatnog prostora za održavanje.

  (HRT Radio Osijek)

  Imate više informacija o ovoj temi, želite li komentirati, napisati reakciju ili želite prijaviti pogrešku u tekstu?

  VEZANE VIJESTI

  Ugovor o dodjeli bespovratnih sredstava iznosi 71.458.878,12 kuna

  Ugostiteljsko-turistička škola Osijek sredstvima EU postaje regionalni centar kompetentnosti

  Ugovor o dodjeli bespovratnih sredstava u iznosu 71.458.878,12 kuna u sjedištu Osječko-baranjske županije u Osijeku potpisali su ministar turizma Gari Više…

  Nakon potpisa ugovora krećemo u izvođenje radova na niskogradnji u Gackoj ulici - Očekuje se da će radovi biti gotovi do kraja godine

  Potpisan ugovor o dodjeli bespovratnih sredstava za projekte IT park Osijek i Centar za posjetitelje Tvrđa

  Ugovore je zamjenici gradonačelnika Grada Osijeka Žani Gamoš, svečano uručio ministar regionalnog razvoja i EU fondova Marko Pavić. Zamjenica gradonačelnika Više…

  Dvije rečenice i fotografija potaknuli su brojne rasprave u komentarima...

  Žana Gamoš pokazala što misli o Škorinom i Raspudićevom stavu o pobačaju

  Žana Gamoš jučer je objavila fotografiju na Facebooku kao reakciju na izjave Miroslava Škore i Nine Raspudića o pobačaju koje Više…

  VIŠE IZ KATEGORIJE

  Potpredsjednik DIP-a izrazio je zadovoljstvo što su se svi sudionici izbornog procesa pridržavali propisanih mjera zaštite od zaraze koronavirusom

  Na nedjeljne izbore izašlo je 107 tisuća birača manje nego 2016.

  Osječani su neke nagradili a neke baš i ne. Moglo bi se reći da je Osijek "otišao" u desno s gotovo 62% glasova prema "desnim" strankama

  Osječani HDZ nagradili s 39,73%, Restart 23,11%, Domovinski pokret 15,64% i Most s 6,21% glasova

  HDZ je osvojio najviše glasova u 1, 2., 4.,5.,6.,7.,9. i 10. izbornoj jedinici dok je Restart koalicija osvojila 3. i 8. izbornu jedinicu.

  Parlamentarni izbori 2020 – HDZ pobjedio u osam izbornih jedinica, Restart u dvije