GOSPODARSTVO

Grad Osijek – Hotel Royal je veliki trošak!

Danas je održana sjednica osječkog Gradskog vijeća, koja se sastojala od 20 točaka dnevnoga reda, među kojima je i izvješće o izvršenju proračuna...

    Objavljeno 20.09.2022
    Iven Jurić

    Današnja sjednica Gradskog vijeća, 11. po redu, pred vijećnike je stavila 20 točaka dnevnoga reda, među kojima je bilo i izvješće o izvršenju Proračuna te radu gradonačelnika Radića za prvu polovicu ove godine.

    Tako smo u tom razdoblju ostvarili višak prihoda i primitaka od 31,4 milijuna kuna, prezentirajući rad od siječnja do lipnja 2022., Radić je izdvojio realizaciju i dinamiku kapitalnih projekata kao što su:

    • rekonstrukcije Copacabane
    • izgradnje podvožnjaka na Čepinskoj
    • uređenja šetnice i obaloutvrde
    • opremanja koncertne dvorane u Kulturnom centru
    • izgradnje i dogradnje vrtića
    • rekonstrukcije osnovnih škola
    • izgradnje reciklažnog dvorišta u Donjem gradu
    • te nabave 31.600 spremnika za odvojeno prikupljanje otpada

    “Osijek jedini od velikih gradova ima dovoljan broj reciklažnih dvorišta na broj stanovnika i neće plaćati penale za otpad. Imali smo rekordan broj uskrsnica za umirovljenike, njih 10.000. Uveli smo stipendije za sportaše V. i VI. kategorije, odnosno za nadarene kadete i juniore. Ulažemo i u kulturu. Nedavno smo organizirali Osječko ljeto kulture, koje je bilo iznimno uspješno i prvi put trajalo dva mjeseca.”

    Na upit o pravu prvokupa Hotela Royal rekao je da će se zbog cijene od 2,5 milijuna eura Grad odreći tog prava.

    Pred vijećnicima se našao i prijedlog izmjene Odluke o ustrojstvu i djelokrugu upravnih tijela Grada Osijeka, broj upravnih tijela smanjen je s 11 na devet, tako da se dosadašnji Upravni odjel za graditeljstvo, energetsku učinkovitost i zaštitu okoliša te Upravni odjel za urbanizam, spajaju u jedinstveni Upravni odjel za prostorno uređenje, graditeljstvo i zaštitu okoliša.

    Također, Upravni odjel za financije i onaj za programe Europske unije spajaju se u Upravni odjel za financije i fondove EU, razlozi su postizanje veće učinkovitosti, ekonomičnosti i kvalitete obavljanja poslova.

    Sjednica, dnevni red

    “Do sada je bila praksa da se povećava broj upravnih odjela. Ovdje sam očekivao veću podršku oporbe, jer bi upravo oporba trebala biti za smanjivanje broja upravnih odjela. Dok se ranije broj povećavao, mi smo ga smanjili, odnosno četiri upravna odjela smo spojili u dva, što dovodi do bolje sistematizacije, bolje organizacije i veće efikasnosti. Nakon godinu dana mandata mogu procijeniti gdje koji odjeli mogu bolje surađivati. U većini velikih gradova su graditeljstvo i urbanizam spojeni zajedno, a što se tiče odjela financija i fondova EU, istaknuo bih da ćemo spajanjem postići racionalizaciju projekata na koje se prijavljujemo.”

    Mijenja se i urbanistički plan Osijeka. Naime, usvojeni su prijedlozi odluke o izradi izmjena i dopuna Prostornog plana uređenja Grada Osijeka i Generalnog urbanističkog plana grada Osijeka, radi daljnjeg razvoja gospodarskih zona uslijed pojačanog interesa za njihovim aktiviranjem.

    Jednoglasno je usvojen i Urbanistički plana uređenja osječke Tvrđe, čime se mijenja namjena zgrade nekadašnje konjičke vojarne iz javne i društvene u mješovitu, s ciljem privlačenja kapitala u Tvrđu te pronalaska budućih korisnika i vlasnika zgrade. Također je usvojen i prijedlog odluke o izradi Urbanističkog plana uređenja prostora Jug IV u Osijeku, kako bi se osigurali uvjeti za športsko-rekreacijsko preuređenje Bajera Jug II.

    “Najvažnije je to da je sada obveza jedinica lokalne samouprave organizirati društveno korisni rad za primatelje zajamčene minimalne naknade, što ćemo i učiniti putem naših gradskih poduzeća. Siguran sam da će i korisnici time biti zadovoljni, jer mogu vratiti zajednici ono što im daje. Oni koji odbiju društveno koristan rad, gube prava socijalne skrbi. Podsjetit ću da su četiri obvezne socijalne mjere, a Grad Osijek provodi njih 17.” Izjavio je zamjenik gradonačelnika Vulin.

    Gradsko vijeće usvojilo je i odluku kojom Osječki HNK u potpunosti prelazi u vlasništvo Grada Osijeka, s tim da će Osječko-baranjska županija kao dosadašnji suosnivač nastaviti s financiranjem rada kazališta do kraja 2025. godine.

    Usvojena je i Odluka o raspisivanju izbora za članove vijeća osam mjesnih odbora i sedam gradskih četvrti, koji će se održati 11. prosinca 2022. godine. Birat će se ukupno 133 vijećnika.

    Na dnevnom redu bila su i izvješća o poslovanju trgovačkih društava u gradskom (su)vlasništvu za 2021., i to Zračne luke Osijek, koja je poslovnu godinu završila s pozitivnim financijskim rezultatom od 712.739 kuna, te Regionalne veletržnice, koja je ostvarila gubitak od 45.419 kuna. Oba izvješća su prihvaćena.

    Sjednica,dnevni red

     

     

     

    Imate više informacija o ovoj temi, želite li komentirati, napisati reakciju ili želite prijaviti pogrešku u tekstu?

    VEZANE VIJESTI

    Obavljene su sve predradnje za učinkovitu borbu protiv komaraca, a natječaj za izvođača tretmana je u tijeku te će ugovori biti potpisani prije početka sezone

    S rekordnih 1,9 milijuna eura Osijek spreman za novu sezonu komaraca

    S rekordnih 1,9 milijuna eura Osijek i okolne općine spremni su za novu sezonu komaraca, poručio je u srijedu na Više…

    Suradnja definirana ovim sporazumom temeljit će se na područjima: uzajamnog pružanja znanstvenih, stručnih, poslovnih i organizacijskih usluga radi poboljšanja ukupne efikasnosti i uspješnosti djelovanja obje sporazumne strane

    EFOS i Grad Osijek potpisali sporazum o suradnji

    Sporazum o znanstveno-stručnoj suradnji između Grada Osijeka i osječkog Ekonomskog fakulteta potpisali su u ponedjeljak zamjenica gradonačelnika Jasenka Crnković i Više…

    Riječ je o mjerama koje Grad provodi radi jačanja konkurentnog nastupa poduzetnika na tržištu te podizanja razine poduzetničkih znanja i vještina

    Gradonačelnik Ivan Radić dodijelio potpore od 620 tisuća eura za 198 osječkih poduzetnika

    Osječki gradonačelnik Ivan Radić u srijedu je dodijelio bespovratne potpore u ukupnom iznosu od 620 tisuća eura za 198 poduzetnika Više…

    VIŠE IZ KATEGORIJE

    Za posjetitelje je otvoren sva tri dana od 10.00 do 19.00 sati, a ponuđena im je kvalitetna oprema za lov i ribolov, kao i prezentacije ponude lovišta i ribolovnih mjesta i uvjeta, natjecanja u pripremi fiša, lovačkog čobanca i drugih jela jedinstvenih okusa, izložbe lovačkih pasa, izložbe fotografija, dakako uz bogatu eno i gastro ponudu

    [FOTO] U Gospodarskom centru OBŽ otvoren 19. Sajam lova, ribolova i turizma SALORI

    Pripreme za proslavu rođendana Portanove krenule. U tijeku je nagradna igra u kojoj jednu/jednoga od vas očekuje besplatan shopping u vrijednosti 3.000 eura!

    Uputite se u Portanovu jer je svaki vaš račun prilika za osvojiti 3000 eura!

    Posao ovaj tjedan nude Tehmont-Gradnja, Obrt za ugostiteljstvo "BOTA", Studenac, Hering d.d., EMSO e-mobility solutions, pogledajte odgovara li što vašoj potrazi

    Nova otvorena radna mjesta u OBŽ