ŽIVOT

Grad Osijek kupio novo kombi vozilo za besplatan prijevoz osoba s invaliditetom

Riječ je o prvom kombi vozilu koje je u potpunosti financirao Grad Osijek, nakon deset i više godina, a koristi se za obavljanje svakodnevnih aktivnosti, od odlaska liječniku, na posao, u školu, druženja, kao i u Bizovačke toplice...

Objavljeno 04.03.2024
Matija Ivanković

Kako bi poboljšao kvalitetu života osoba s invaliditetom, Grad Osijek kupio je novo kombi vozilo za njihov prijevoz, a u ponedjeljak ga je Gradskom prijevozu putnika (GPP) uručio osječki gradonačelnik Ivan Radić.

– Riječ je o prvom kombi vozilu koje je u potpunosti financirao Grad Osijek, nakon deset i više godina. Za novo vozilo i troškove prijevoza iz proračuna smo izdvojili 120 000 eura, a koristi se za obavljanje svakodnevnih aktivnosti, od odlaska liječniku, na posao, u školu, druženja, kao i u Bizovačke toplice – istaknuo je gradonačelnik Radić.

Dodao je kako će se osobama s invaliditetom prilagoditi i tramvajska stajališta u gradu, i to u sklopu projekta modernizacije tramvajske infrastrukture vrijednog 36 milijuna eura. Osim toga, i novi će niskopodni tramvaji biti prilagođeni ovoj skupini građanki i građana Osijeka.

– Iduće godine nam dolaze novi niskopodni tramvaji, vrijedni oko 25 milijuna eura, i bit će prilagođeni osobama s invaliditetom, od ulaska u tramvaj do zvučnih i taktilnih info točaka za gluhe i slijepe osobe. Također, za programe javnih potreba u socijalnoj skrbi i zdravstvu ove smo godine u proračunu osigurali 4,3 milijuna eura, odnosno 700 000 eura više nego 2023. godine – rekao je gradonačelnik.

Naglasio je kako Grad Osijek ove godine prvi puta isplaćuje uskrsnice i djeci korisnicima inkluzivnoga dodatka te sufinancira troškove prijevoza djeci s teškoćama u razvoju na terapije u Vukovar.

– Imamo odličnu suradnju sa svim udrugama za osobe s invaliditetom s područja grada. Grad Osijek pomaže i sufinancira njihov rad – zaključio je gradonačelnik.

Romana Kovačević, službenica za privremeno obavljanje poslova pročelnika Upravnog odjela za umirovljenike, socijalnu skrb i zdravstvo, objasnila je kako je vozilo namijenjeno osobama s invaliditetom s područja grada Osijeka koje imaju 80 posto i više oštećenja na donjim ekstremitetima, odnosno osobama koje se koriste invalidskim kolicima ili bilo kojim ortopedskim pomagalima za kretanje. Vozilo je namijenjeno i gluho-slijepim i slijepim osobama te njihovim pratiteljima.

Prijevoz osoba obavljat će i koordinirati GPP, koji godišnje obavi oko 4800 ovakvih prijevoza ukupne kilometraže oko 54 000 kilometara.

– Ova donacija nam je izuzetno bitna jer je vozilo s kojim smo do sada obavljali prijevoz pred istekom roka trajanja. Imamo 75 stalnih korisnika, koje servisiramo od 7 do 22 sata svakim radnim danom, a vikendima po dogovoru i potrebi – pojasnio je direktor GPP-a Goran Pajnić te zahvalio osječkom gradonačelniku na donaciji.

Mario Burek, savjetnik pravobranitelja za osobe s invaliditetom u Osijeku, istaknuo je kako je osiguranje mobilnosti za osobe s invaliditetom jedan od preduvjeta za njihovo uključivanje u svakodnevni život zajednice.

– Godinama upozoravamo na to da su upravo ovakvi prilagođeni kombiji važan segment u osiguranju pristupačnosti za osobe s invaliditetom. Vrlo često u komunikaciji s njima doznajemo da im je taj kombi jedini prozor u svijet. Zbog toga pozdravljamo odluku kojom je Grad Osijek nabavio novi kombi i obnovio vozni park. S razlogom često ističemo upravo Grad Osijek kao primjer pozitivne prakse u donošenju mjera koje se tiču uključivanja osoba s invaliditetom u svakodnevne životne aktivnost i izjednačavanju njihovih mogućnosti – kazao je Burek.

– Ovo mi jako puno znači. Sve je dobro organizirano, kao i suradnja Grada Osijeka i GPP-a koji su omogućili osobama s invaliditetom odlazak u školu, na posao, u bolnicu ili neke druge sadržaje. Ja sam desetak godina korisnica ove usluge, radim u školi i jako mi je važno da stignem na vrijeme. Nisam ni jednom zakasnila. Vozači su vrlo profesionalni i ljubazni, s njima se sve može lijepo dogovoriti – kazala je Dobrila Marić, učiteljica i korisnica usluge prijevoza.

Imate više informacija o ovoj temi, želite li komentirati, napisati reakciju ili želite prijaviti pogrešku u tekstu?

VEZANE VIJESTI

Putnici, pažnja! Vozilo parkirano na pruzi zaustavilo promet tramvaja

Zastoj tramvaja u Strossmayerovoj ulici

Oko 18.05 sati tramvaj koji prometuje u smjeru Zeleno Polje – Višnjevac stao je jer je na pruzi parkirano vozilo Više…

Policija je u prometu zatekla teretni automobil s brojnim tehničkim neispravnostima, što je nerijetko slučaj, a neispravnosti su opasne!

Oprez, kazne su velike: Vozite li vi ispravno vozilo?

U Ulici svetog Leopolda Bogdana Mandića u Osijeku u 12,58 sati policijski službenici zastavili su teretni automobil najveće dopuštene mase Više…

Uskoro kreću ''Dani tehničke ispravnosti vozila'', ponekad možda nekog kvara niste niti svjesni dok ne krene stvarati probleme... Ovom akcijom - prevencija, sigurnost, edukacija!

Je li vam vozilo tehnički ispravno? Imat ćete priliku besplatno provjeriti

Je li vam s vozilom sve u redu? Ponekad kvar možda niti ne primjećujete dok ne krene stvarati probleme pri Više…

VIŠE IZ KATEGORIJE

Grah su kuhali članovi Udruge majstora kotlića Slavonije i Baranje, koji su od ranih jutarnjih sati krenuli s pripremom dvanaest kotlova u kojima se kuhalo stotinjak kilograma graha.

[FOTO] Građanima Osijeka besplatno podijeljeno više od 2500 porcija graha, gužvara i pića

Dva hrvatska Rafalea preletjet će sutra preko Osijeka, odlična prilika vidjeti ih iznad osječkog neba i možda uslikati. Objavite vaše fotke u komentarima!

Rafalei će letjeti sutra iznad cjelokupnog teritorija Republike Hrvatske, donosimo raspored preleta!

Najavljeni završetak radova i puštanje u promet Stepinčeve ulice od Vukovarske do Reljkovićeve / Reisnerove i Trga Baruna Trenka te početak radova na sljedećoj fazi u Gundulićevoj ulici od Stepinčeve do Radićeve neće započeti kako je najavljeno...

Obavijest o produženju roka dovršetka radova u dijelu Gundulićeve ulice