ŽIVOT

Grad Osijek nastavlja s energetskom obnovom škola i vrtića

Gradonačelnik Radić obišao OŠ Franje Krežme

Objavljeno 16.12.2021
Ivona Amidžić

Do kraja ove školske godine, 55 godina stara zgrada Osnovne škole Franje Krežme u Osijeku bit će energetski obnovljena i učinkovitija, što će godišnje donijeti uštede na energentima od oko 270 tisuća kuna.

Najavio je to u četvrtak prilikom obilaska radova gradonačelnik Osijeka Ivan Radić, ističući kako će se ušteđenim sredstvima otvoriti prilika za daljnja ulaganja u podizanje pedagoškog standarda u osnovnim školama s područja grada Osijeka.

– Prekjučer smo primili nagradu Eco city 2021., na što smo izuzetno ponosni. To je nagrada i zahvala svim građanima Osijeka, ali i zaposlenicima gradske uprave. Tu ne stajemo, želimo biti predvodnici zelene tranzicije i nastavljamo dalje s radovima energetske obnove, prvenstveno škola i vrtića – poručio je gradonačelnik Radić. Dodao je kako veseli činjenica što će energetskom obnovom školske zgrade i dvorane učitelji i učenici dobiti primjeren prostor za odgojno-obrazovni rad.

Pročelnica za graditeljstvo, energetsku obnovu i zaštitu okoliša Ljiljana Belajdžić kazala je kako će školska zgrada i dvorana nakon obnove prijeći iz energetskih razreda D i C u energetski razred B, čime će se ostvariti zadani cilj uštede energije za više od 60 posto.

Radovi obuhvaćaju zamjenu vanjske stolarije, izolaciju zidova i krova, zamjenu stare rasvjete novom, baziranom na LED tehnologiji, zamjenu stare toplinske podstanice, ugradnju termostatskih ventila i termostatskih glava, ugradnju sustava ventilacije te onog za solarnu pripremu potrošnje vode, kao i ugradnju sustava daljinskog očitavanja potrošnje energije i vode s mogućnošću spajanja na ISGE.

Vrijednost ovih radova je 8 milijuna kuna, od čega 4 milijuna dolazi iz Europskog fonda za regionalni razvoj, dok 1,3 milijuna osigurava Ministarstvo regionalnoga razvoja i fondova EU, a ostatak Grad Osijek.

Budući da napreduju ugovorenom dinamikom, već u sljedećoj sezoni grijanja moći će se mjeriti prvi rezultati učinka obnove, a da će poboljšati uvjete rada ocijenila je i Jadranka Jurić, ravnateljica škole.

– Ne samo uvjeti rada nego i financijski troškovi koji su bili izuzetno veliki u zimskom, ali i ljetnom razdoblju. Škola je stara 55 godina i uvjeti rada bili su lošiji nego što bi trebali biti za jednu školsku ustanovu. Nadam se da će ovom energetskom obnovom dobiti i dobru ventilaciju zraka, koja će pomoći učenicima da se bolje skoncentriraju i razmišljaju. Sav ovaj prostor biti će ljepši i ugodniji za sve nas – istaknula je ravnateljica Jurić.

Inače, Grad Osijek kroz ovaj je poziv prijavio energetsku obnovu 10 zgrada javne namjene, završio obnovu četiriju škola i triju dječjih vrtića, a njih još 10 spremno čeka na novi javni poziv. Gotovo 80 milijuna kuna iznosi ukupna vrijednost svih ovih projekata.

foto: Grad Osijek

Imate više informacija o ovoj temi, želite li komentirati, napisati reakciju ili želite prijaviti pogrešku u tekstu?

VEZANE VIJESTI

U razdoblju izvan sezone grijanja svi imaju mogućnost provoditi radove na unutarnjim instalacijama grijanja u svojim stambenim i poslovnim prostorima

U ponedjeljak završava sezona grijanja: HEP planira obnovu 30 km vrelovodnih sustava

S obzirom na povoljne vremenske uvjete, HEP-Toplinarstvo će u ponedjeljak, 9. svibnja 2022. započeti s podešavanjem automatske regulacije u toplinskim Više…

Radi se o cesti koja je postala poznata nakon što je fotografija te ceste prekrivene zakrpama postala viralna u svibnju prošle godine

Kreće obnova slavne slavonske “ceste s milijun zakrpa”: Trajat će godinu dana!

Danas kreću radovi na dionici državne ceste DC2 od Sotina do Opatovca, a promet dionicom je zaustavljen, prenosi Index. “Od Više…

Radić o gradnji novih vrtića u Osijeku: "Potrebna dokumentacija je već spremna. Čekamo natječaje“

Planira se izgradnja tri nova vrtića u Osijeku: Dva već postojeća čekaju dogradnju

Na Nacionalni plan oporavka i otpornosti Grad Osijek najavio je prijavljivanje izgradnje tri nova vrtića i dogradnju još dva postojeća Više…

VIŠE IZ KATEGORIJE

„Predivnu sortu imamo, imamo znanja, imamo izuzetne rezultate, imamo struku koja nas podržava, ali na koncu, moramo se najviše uzdati u sebe"

Konferencija “GO – Graševina Osijek”: Graševina – lokomotiva koja će vući sve hrvatske sorte!

Spektakularne letjelice, koreografije vještih pilota i izložena oprema spremna je opet privući Osječane i ostale posjetitelje i ispuniti im poslijepodne dobrom zabavom

Ovog ljeta na nebo iznad Slavonije vraća se Osijek Air Show

Upozorenje DHMZ-a za osječku regiju: "BUDITE NA OPREZU zbog mogućih jačih grmljavinskih nevremena. Posebno pripazite u izloženim područjima"

JOŠ JEDNO UPOZORENJE za sjever, sutra i istok, Hrvatske, prijete velika tuča i jaki udari vjetra!