ŽIVOT

Grad Osijek nastavlja s energetskom obnovom škola i vrtića

Gradonačelnik Radić obišao OŠ Franje Krežme

Objavljeno 16.12.2021
Ivona Amidžić

Do kraja ove školske godine, 55 godina stara zgrada Osnovne škole Franje Krežme u Osijeku bit će energetski obnovljena i učinkovitija, što će godišnje donijeti uštede na energentima od oko 270 tisuća kuna.

Najavio je to u četvrtak prilikom obilaska radova gradonačelnik Osijeka Ivan Radić, ističući kako će se ušteđenim sredstvima otvoriti prilika za daljnja ulaganja u podizanje pedagoškog standarda u osnovnim školama s područja grada Osijeka.

– Prekjučer smo primili nagradu Eco city 2021., na što smo izuzetno ponosni. To je nagrada i zahvala svim građanima Osijeka, ali i zaposlenicima gradske uprave. Tu ne stajemo, želimo biti predvodnici zelene tranzicije i nastavljamo dalje s radovima energetske obnove, prvenstveno škola i vrtića – poručio je gradonačelnik Radić. Dodao je kako veseli činjenica što će energetskom obnovom školske zgrade i dvorane učitelji i učenici dobiti primjeren prostor za odgojno-obrazovni rad.

Pročelnica za graditeljstvo, energetsku obnovu i zaštitu okoliša Ljiljana Belajdžić kazala je kako će školska zgrada i dvorana nakon obnove prijeći iz energetskih razreda D i C u energetski razred B, čime će se ostvariti zadani cilj uštede energije za više od 60 posto.

Radovi obuhvaćaju zamjenu vanjske stolarije, izolaciju zidova i krova, zamjenu stare rasvjete novom, baziranom na LED tehnologiji, zamjenu stare toplinske podstanice, ugradnju termostatskih ventila i termostatskih glava, ugradnju sustava ventilacije te onog za solarnu pripremu potrošnje vode, kao i ugradnju sustava daljinskog očitavanja potrošnje energije i vode s mogućnošću spajanja na ISGE.

Vrijednost ovih radova je 8 milijuna kuna, od čega 4 milijuna dolazi iz Europskog fonda za regionalni razvoj, dok 1,3 milijuna osigurava Ministarstvo regionalnoga razvoja i fondova EU, a ostatak Grad Osijek.

Budući da napreduju ugovorenom dinamikom, već u sljedećoj sezoni grijanja moći će se mjeriti prvi rezultati učinka obnove, a da će poboljšati uvjete rada ocijenila je i Jadranka Jurić, ravnateljica škole.

– Ne samo uvjeti rada nego i financijski troškovi koji su bili izuzetno veliki u zimskom, ali i ljetnom razdoblju. Škola je stara 55 godina i uvjeti rada bili su lošiji nego što bi trebali biti za jednu školsku ustanovu. Nadam se da će ovom energetskom obnovom dobiti i dobru ventilaciju zraka, koja će pomoći učenicima da se bolje skoncentriraju i razmišljaju. Sav ovaj prostor biti će ljepši i ugodniji za sve nas – istaknula je ravnateljica Jurić.

Inače, Grad Osijek kroz ovaj je poziv prijavio energetsku obnovu 10 zgrada javne namjene, završio obnovu četiriju škola i triju dječjih vrtića, a njih još 10 spremno čeka na novi javni poziv. Gotovo 80 milijuna kuna iznosi ukupna vrijednost svih ovih projekata.

foto: Grad Osijek

Imate više informacija o ovoj temi, želite li komentirati, napisati reakciju ili želite prijaviti pogrešku u tekstu?

VEZANE VIJESTI

Bojati će se klupe, žardinjere i koševe za smeće te će urediti dvorišta škole. U ovoj aktivnost sudjelovati će i dvije studentice Indiana University iz Amerike

Volonterska akcija “Uljepšajmo Ruđericu”

Želiš učiniti nešto korisno za zajednicu i pritom upoznati druge mlade? Pridruži nam se u volonterskoj akciji koja će se Više…

Drastično se smanjuje koncentracija svih spojeva čiju smo prisutnost detektirali u zraku na svim mjernim postajama. Radi se o spojevima kao što su formaldehid, benzen, etilbenzen, toluen, stiren, fenol i dioksini

Učenici se od sutra u Osijeku i okolnim mjestima vraćaju u školske klupe, kvaliteta zraka se popravlja

U ponedjeljak je u Osijeku održana sjednica Stožera civilne zaštite Osječko-baranjske županije nakon koje su javnosti na konferenciji za novinare Više…

U Antunovcu nema škole ni danas, a zrak onečišćen. Smjer vjetra trenutno je nepovoljan za grad Osijek jer sada dim ide prema Osijeku

Plastika i dalje gori, a vjetar sada puše prema gradu Osijeku

“Dosta toga gori još, a smjer vjetra trenutno je nepovoljan za grad Osijek jer sada dim ide prema Osijeku. S Više…

VIŠE IZ KATEGORIJE

Prekrasnu lokaciju Parka Oscara Nemona, mnogim Osječanima nepoznatu i prilično zanemarenu, oživjelo događanje Volontiramo očima, rukama i srcem organizirano u sklopu nacionalne manifestacije Hrvatska volontira

[FOTO] Hrvatska volontira – Pokazali kako se volontira očima, rukama i srcem

Četverosatni događaj donio je mnoštvo smijeha i radosti, ali opet podsjetio na rizike nestanka djece i mladih

U Osijeku obilježen Međunarodni dan nestale djece

Najviše maturanata, njih 1.566, naravno bilo je u Osijeku. Okupili su se na prostoru Županijske ulice, tijekom dana zatvorene za promet automobila, te izveli prigodan plesni program. Plesali su držeći bijele kišobrane, odjeveni u bijele i plave majice, a ove godine - uz četiri standardne plesne točke - bio je i peti ples, i to na pjesmu Rim Tim Tagi Dim Baby Lasagne.

[FOTO] Ispraćaj maturanata uz Quadrillu i Rim Tim Tagi Dim