ŽIVOT

Grad Osijek opovrgnuo tvrdnje o “lažnim” iznosima za tretiranje komaraca – Objavili sve račune

"Zahvaljujemo gospodinu Vlašiću, cijenimo njegovu stručnost i rad i vjerujemo da je njegova reakcija proizašla iz činjenice da nije raspolagao cjelovitim informacijama"

Objavljeno 04.09.2020
Ivona Amidžić

Grad Osijek se očitovao na navode gospodina Vlašića koje je objavio javno na svojem Facebook profilu, a tiču se cijene avionskog tretmana komaraca. Očitovanje prenosimo u cijelosti:

“Radi točnog informiranja javnosti, posebno uzimajući u obzir da se radi o javnome novcu, smatramo nužnim reagirati na navode gospodina Miroslava Vlašića, da je objavljena cijena tretiranja komaraca iz zraka neistinita. Kako bismo u cijelosti razjasnili nastale dezinformacije u javnome prostoru – objavljujemo predmetne ugovore, izvješća i račune, a koji su i inače na uvid dostupni svakoj zainteresiranoj strani.”

Niže možete vidjeti izvješća o stručnom nadzoru od 31. kolovoza 2020. koja je Grad priložio:

“U provedenome postupku javne nabave za uslugu suzbijanja komaraca iz zraka na području Grada Osijeka pristigla je samo jedna ponuda – Veterinarske stanice Vetam d.o.o iz Osijeka, s jediničnom cijenom od 125,00 kn bez PDV-a, odnosno 156,25 kn s PDV-om po hektaru. U cijenu usluge adulticidnog tretmana komaraca iz zraka uključena je usluga avionskog prijevoza, troškovi sredstva za tretiranje, troškovi osoblja s dozvolama za rukovanje otrovima, operativno opsluživanje i punjenje sredstva u zrakoplov te sama usluga.

Budući da Grad Osijek nema direktnu poslovnu suradnju s gospodinom Vlašićem, samim tim nemamo ni uvid u cijenu koju je gospodin kao podizvođač ugovorio s Veterinarskom stanicom Vetam. Jasno je, stoga, da gospodin Vlašić isto tako nema uvid u stvaran trošak avionskog tretmana koji je Grad Osijek obvezan podmiriti.”

Ispod možete pogledati troškovnik adulticidnog tretmana komaraca iz zraka na području Grada Osijeka:

“Konkretno, tretmani sjevernog pojasa provedeni 27. i 28. kolovoza (istočni i zapadni dio) provedeni su na ukupnoj površini od 2.600 ha, što uz cijenu od 156,25 kn/ha iznosi 406.250 kn, na što sukladno zakonu Grad Osijek plaća troškove provedenog stručnog nadzora Zavodu za javno zdravstvo OBŽ u iznosu od 10% vrijednosti provedenih tretmana, čime na dva avionska tretmana ukupni trošak za Grad Osijek iznosi 446.875 kuna.

Usporedbe radi, cijena avionskih tretmana 2011.-2014. godine bila je 225,00 kn/ha; 2015.-2016. 143,75 kn/ha; 2017.-2018. 125,00 kn/ha; 2019. 200,00 kn/ha; te 2020. 156,25 kn/ha.

Osim toga, u Obavijesti objavljenoj 3. rujna 2020. jasno je navedeno da, s obzirom na to da s netretiranih područja izvan granica Grada Osijeka neprestano ulijeću nove generacije komaraca u grad, učinkovitost prošlotjednih tretmana iz zraka nije opravdala veliki iznos uloženih proračunskih sredstava. Dakle, nije sporna učinkovitost samih tretmana za koje je Zavod za javno zdravstvo Osječko-baranjske županije, kao ugovoreni stručni nadzor, utvrdio učinkovitost od 74-93%, već je sporno usko područje tretmana te istodoban izostanak takvoga tretiranja velikih površina izvan granica Grada Osijeka. Posljedica toga je brzi ulazak komaraca s netretiranih područja, i to zbog stalne disperzije komaraca, čime se nisu potvrdili efekti provedenih tretmana u dijelu naselja Josipovac, Višnjevac, Tvrđavica, Podravlje, Nemetin i Sarvaš.

Ovim putem zahvaljujemo gospodinu Vlašiću što svojim iskustvom i znanjem sudjeluje u našoj borbi protiv komaraca. Cijenimo njegovu stručnost i rad, i vjerujemo da je njegova reakcija proizašla iz činjenice da u trenutku svoje objave nije raspolagao cjelovitim informacijama. Stoga, dostavljamo ugovore, izvješća i račune.”

U prilogu možete pogledati još i:

Iz Grada Osijeka napominju kako se priloženi račun za avionski tretman odnosi na srpanj, budući da račun za kolovoz još nije fakturiran, no iz priloženog računa jasno se vidi trošak koji je Grad Osijek obvezan podmiriti za avionski tretman komaraca. Račun za kolovoz će, navode iz Grada, po primitku u slučaju potrebe također objaviti.

Objava gospodina Vlašića na koju se Grad Osijek očitovao nalazi se ispod:

Nisam čovjek od velikih riječi i velikih komentara. Tvrdim kako je nepotrebno raspravljati i gubiti vrijeme na slude…

Objavljuje Miroslav VlašićČetvrtak, 3. rujna 2020.

Imate više informacija o ovoj temi, želite li komentirati, napisati reakciju ili želite prijaviti pogrešku u tekstu?

VEZANE VIJESTI

Obavljene su sve predradnje za učinkovitu borbu protiv komaraca, a natječaj za izvođača tretmana je u tijeku te će ugovori biti potpisani prije početka sezone

S rekordnih 1,9 milijuna eura Osijek spreman za novu sezonu komaraca

S rekordnih 1,9 milijuna eura Osijek i okolne općine spremni su za novu sezonu komaraca, poručio je u srijedu na Više…

Osim umirovljenika, uskrsnice će dobiti i socijalno potrebite osobe koje primaju naknadu za troškove stanovanja ili nositelji prava na pomoć u prehrani te beskućnici, i to u iznosu od 40 eura. Prvi puta uskrsnice će dobiti i djeca korisnici osobne invalidnine, a u iznosu od 55 eura.

U Osijeku će 10.000 umirovljenika dobiti uskrsnicu od 35 do 70 eura. Uskrsnicu će prvi puta dobiti i djeca korisnici osobne invalidnine

Grad Osijek ove je godine povisio i iznos i cenzus za isplatu uskrsnica osječkim umirovljenicima, pa će umirovljenici s mirovinom Više…

Najavljen je visoki vodni val Dunava i Drave za 9. kolovoza, što znači da pojavu prvih odraslih jedinki očekujemo nakon blagdana Velike Gospe

Učinkovitost provedenih larvicidnih tretmana je 96-100 posto. Grad je spreman u slučaju novog vodnog vala

Zamjenik gradonačelnika Dragan Vulin u petak je na konferenciji za novinare izvijestio o brojnosti komaraca na području grada Osijeka i Više…

VIŠE IZ KATEGORIJE

Projektom su razvijena četiri edukativna programa s temama prilagodbe klimatskim promjenama kroz mjere očuvanja zdravih ekosustava u istočnoj Hrvatskoj

Generacija prilagodbe: Mladi istočne Hrvatske na čelu klimatske adaptacije

Ovaj događaj namijenjen je širokom spektru sudionika - od odgojitelja, učitelja, pedagoga i psihologa do sportskih djelatnika i roditelja, kao i svima onima koji se bave odgojem i edukacijom djece

[NAJAVA] Svjetski priznati stručnjak dr. Ranko Rajović ponovno u Osijeku (dijelimo kotizaciju)

Record store day će se održati ispred jedine osječke prodavaonice gramofonskih ploča VinylMania Osijek

Record store day u Osijeku