ŽIVOT

Grad Osijek otvorio treći dnevni boravak za umirovljenike

Novootvoreni dnevni boravak za umirovljenike u Višnjevcu bit će otvoren svakog radnog dana od 9 do 17 sati

Objavljeno 25.02.2022
Ivona Amidžić

Osječki umirovljenici s područja Višnjevca od jučer imaju novo mjesto za druženje i kvalitetno provođenje slobodnog vremena. Grad Osijek uredio je i opremio prostor dnevnog boravka za umirovljenike na adresi Dubrovačka 1 u Višnjevcu. U uređenje i opremanje uloženo je 200.000 kuna.

Dnevni boravak otvorio je gradonačelnik Osijeka Ivan Radić ističući kako je cilj poboljšati kvalitetu života osječkih umirovljenika.

”U Osijeku živi oko 30 tisuća umirovljenika o kojima uistinu vodimo brigu. Razvijamo velik paket mjera kako bi naši umirovljenici imali što kvalitetniji život. Jedna od mjera je i ovaj boravak u Višnjevcu gdje će moći kvalitetno provoditi vrijeme, družiti se, imati edukacije i druge aktivnosti”, rekao je gradonačelnik Radić.

Gradonačelnik je dodao da Grad Osijek poduzima i niz drugih mjera radi povećanja kvalitete života umirovljenika:

”Imamo novčanu pomoć u vidu mjesečnog dodatka gdje smo povećali prihodovni cenzus kako bismo mjerom obuhvatili što veći broj umirovljenika s malim mirovinama. Cenzus smo povećali i kod isplate božićnica pa je prošle godine božićnice dobio rekordan broj umirovljenika u Osijeku, njih čak 10 tisuća. Isplaćujemo i uskrsnice, sufinanciramo javni prijevoz, te  pomažemo i sufinanciramo projekte umirovljeničkih udruga. Nastavit ćemo ovim tempom raditi i u budućnosti”, kazao je gradonačelnik Radić.

Otvorenju višnjevačkog dnevnog boravka nazočio je i Drago Šerić, prvi potpredsjednik Gradskog vijeća. Šerić je istaknuo kako je riječ o nastavku realizacije koalicijskog sporazuma za izbore.

”U program smo tada stavili i otvaranje dnevnih boravaka za umirovljenike na području grada Osijeka, kako bi umirovljenici imali mjesta za svoje aktivnosti, programe i druženje, te da socijalizacija bude maksimalno prisutna kod osoba starije životne dobi. Ovo je treći dnevni odnosno poludnevni boravak. Pokrili smo istočni dio grada na Zelenom polju, pokrili smo centar grada i sada zapadni dio”, kazao je Drago Šerić i pozvao umirovljenike iz ovoga dijela grada da posjete dnevni boravak te se upoznaju s aktivnostima i programima.

Mirko Ivković, predsjednik Vijeća Mjesnog odbora Višnjevac, zahvalio je na ovoj investiciji te naglasio kako će se dolaskom umirovljenika zaustaviti devastacija ovoga prostora i da će nakon 30 godina konačno oživjeti. Očekuje kako će u dnevni boravak dolaziti i umirovljenici iz Josipovca.

Novootvoreni dnevni boravak za umirovljenike u Višnjevcu bit će otvoren svakog radnog dana od 9 do 17 sati. Grad je angažirao i dvije domaćice koje brinu o prostoru, ali i o samim korisnicima, njih otprilike 60.

Riječ je inače o aktivnosti u okviru projekta Umirovljenici zajedno protiv socijalne isključenosti kojega u partnerstvu provode Grad Osijek, Gradsko društvo Crvenog križa Osijek, Udruga Umirovljenici zajedno i DKolektiv.

Projekt je koristan ne samo umirovljenicima već i njihovim članovima obitelji. Omogućava im slobodno obavljanje svakodnevnih obveza dok im član obitelji vrijeme provodi u poludnevnom boravku uz kvalitetne sadržaje. Takvim boravcima ujedno se smanjuje potreba za institucionaliziranim smještajem umirovljenika.

Projekt je vrijedan nešto više od milijun kuna i sufinanciran je sredstvima Europske unije kroz Europski socijalni fond.

foto: unsplash

Imate više informacija o ovoj temi, želite li komentirati, napisati reakciju ili želite prijaviti pogrešku u tekstu?

VEZANE VIJESTI

Osim umirovljenika, uskrsnice će dobiti i socijalno potrebite osobe koje primaju naknadu za troškove stanovanja ili nositelji prava na pomoć u prehrani te beskućnici, i to u iznosu od 40 eura. Prvi puta uskrsnice će dobiti i djeca korisnici osobne invalidnine, a u iznosu od 55 eura.

U Osijeku će 10.000 umirovljenika dobiti uskrsnicu od 35 do 70 eura. Uskrsnicu će prvi puta dobiti i djeca korisnici osobne invalidnine

Grad Osijek ove je godine povisio i iznos i cenzus za isplatu uskrsnica osječkim umirovljenicima, pa će umirovljenici s mirovinom Više…

Slavljenici koji u prijavnom obrascu izraze zanimanje – bit će pozvani na zajedničku proslavu koja će se održati 13. veljače 2024. u dvorani Bells.

Poziv osječkim bračnim parovima – slavljenicima 50. godišnjice braka

Grad Osijek i ove godine na Valentinovo organizira svečani ručak za bračne parove koji slave 50. godišnjicu braka. Gradonačelnik Osijeka Više…

Umirovljenici i osobe starije od 65 godina moći će besplatno putovati vlakom u svrhu svakodnevnih i povremenih putovanja, npr. jednodnevnih izleta, posjeta događanjima i manifestacijama, odlazaka liječniku, putovanja na ljetovanje i drugih putovanja

Od 1. siječnja umirovljenici i osobe starije od 65 godina prevoze se besplatno vlakovima

Na temelju Zaključka Vlade RH od 13. prosinca 2023. uvodi se pilot-projekt besplatnoga željezničkog prijevoza umirovljenika i osoba starijih od Više…

VIŠE IZ KATEGORIJE

Na jedinstveni teniski turnir prijavile su se ukupno 32 poslovne žene rekreativke iz cijele Hrvatske

Osijek u znaku sporta – započeo DNNA Ladies Tennis Tournament

Za oko 2.600 učenika osmih razreda osnovnih škola za koje je Osječko-baranjska županija organizirala „Sajam obrazovanja“ je prezentirala sve na jednom mjestu te ponudila detaljne informacije o svim mogućnostima daljnjeg školovanja, kao i o zapošljavanju i stanju na tržištu rada.  

[FOTO] Sajam obrazovanja ponudio osmašima sve informacije o srednjim školama

U pratnji animatora, i profesora, djeca će se zabavljati te uz poučan sadržaj provoditi ljetne praznike.

Francuska alijansa – Ljeto s Franom