ŽIVOT

Grad Osijek otvorio treći dnevni boravak za umirovljenike

Novootvoreni dnevni boravak za umirovljenike u Višnjevcu bit će otvoren svakog radnog dana od 9 do 17 sati

Objavljeno 25.02.2022
Ivona Amidžić

Osječki umirovljenici s područja Višnjevca od jučer imaju novo mjesto za druženje i kvalitetno provođenje slobodnog vremena. Grad Osijek uredio je i opremio prostor dnevnog boravka za umirovljenike na adresi Dubrovačka 1 u Višnjevcu. U uređenje i opremanje uloženo je 200.000 kuna.

Dnevni boravak otvorio je gradonačelnik Osijeka Ivan Radić ističući kako je cilj poboljšati kvalitetu života osječkih umirovljenika.

”U Osijeku živi oko 30 tisuća umirovljenika o kojima uistinu vodimo brigu. Razvijamo velik paket mjera kako bi naši umirovljenici imali što kvalitetniji život. Jedna od mjera je i ovaj boravak u Višnjevcu gdje će moći kvalitetno provoditi vrijeme, družiti se, imati edukacije i druge aktivnosti”, rekao je gradonačelnik Radić.

Gradonačelnik je dodao da Grad Osijek poduzima i niz drugih mjera radi povećanja kvalitete života umirovljenika:

”Imamo novčanu pomoć u vidu mjesečnog dodatka gdje smo povećali prihodovni cenzus kako bismo mjerom obuhvatili što veći broj umirovljenika s malim mirovinama. Cenzus smo povećali i kod isplate božićnica pa je prošle godine božićnice dobio rekordan broj umirovljenika u Osijeku, njih čak 10 tisuća. Isplaćujemo i uskrsnice, sufinanciramo javni prijevoz, te  pomažemo i sufinanciramo projekte umirovljeničkih udruga. Nastavit ćemo ovim tempom raditi i u budućnosti”, kazao je gradonačelnik Radić.

Otvorenju višnjevačkog dnevnog boravka nazočio je i Drago Šerić, prvi potpredsjednik Gradskog vijeća. Šerić je istaknuo kako je riječ o nastavku realizacije koalicijskog sporazuma za izbore.

”U program smo tada stavili i otvaranje dnevnih boravaka za umirovljenike na području grada Osijeka, kako bi umirovljenici imali mjesta za svoje aktivnosti, programe i druženje, te da socijalizacija bude maksimalno prisutna kod osoba starije životne dobi. Ovo je treći dnevni odnosno poludnevni boravak. Pokrili smo istočni dio grada na Zelenom polju, pokrili smo centar grada i sada zapadni dio”, kazao je Drago Šerić i pozvao umirovljenike iz ovoga dijela grada da posjete dnevni boravak te se upoznaju s aktivnostima i programima.

Mirko Ivković, predsjednik Vijeća Mjesnog odbora Višnjevac, zahvalio je na ovoj investiciji te naglasio kako će se dolaskom umirovljenika zaustaviti devastacija ovoga prostora i da će nakon 30 godina konačno oživjeti. Očekuje kako će u dnevni boravak dolaziti i umirovljenici iz Josipovca.

Novootvoreni dnevni boravak za umirovljenike u Višnjevcu bit će otvoren svakog radnog dana od 9 do 17 sati. Grad je angažirao i dvije domaćice koje brinu o prostoru, ali i o samim korisnicima, njih otprilike 60.

Riječ je inače o aktivnosti u okviru projekta Umirovljenici zajedno protiv socijalne isključenosti kojega u partnerstvu provode Grad Osijek, Gradsko društvo Crvenog križa Osijek, Udruga Umirovljenici zajedno i DKolektiv.

Projekt je koristan ne samo umirovljenicima već i njihovim članovima obitelji. Omogućava im slobodno obavljanje svakodnevnih obveza dok im član obitelji vrijeme provodi u poludnevnom boravku uz kvalitetne sadržaje. Takvim boravcima ujedno se smanjuje potreba za institucionaliziranim smještajem umirovljenika.

Projekt je vrijedan nešto više od milijun kuna i sufinanciran je sredstvima Europske unije kroz Europski socijalni fond.

foto: unsplash

Imate više informacija o ovoj temi, želite li komentirati, napisati reakciju ili želite prijaviti pogrešku u tekstu?

VEZANE VIJESTI

Program upoznavanja s baletnim pokretima koje uključuju zagrijavanje, upoznavanje s osnovnim pokretima i pozama te baletne improvizacije iz kojih bi u konačnici nastala koreografija

Balet za umirovljenike

U sklopu EU projekta Zlatne godine kojeg provodi Udruga PLANTaža, osječkim umirovljenicima ponuđena je nova aktivnost. Radi se o programu Više…

Problemi su otklonjeni zahvaljujući investiciji od 850.000 kuna - Radić: Osluškujemo inicijative i probleme naših sugrađana na terenu

Gradonačelnik obišao Višnjevac – Ovo su najveća ulaganja u Višnjevac u posljednjem desetljeću

Gradonačelnik Ivan Radić zajedno sa suradnicima obišao je u ponedjeljak obnovljenu Ulicu Ivana Filipovića i kanal Petruš u Višnjevcu. Riječ Više…

Tijekom tri dana natjecalo se 66 osoba i to u belotu, pikadu i visećem kuglanju!

Osijek pun sadržaja: Uoči Uskrsa održan tradicionalni sportsko-rekreativni turnir umirovljenika

Tradicionalno, uoči uskrsnih blagdana, u dnevnom boravku za umirovljenike u Županijskoj ulici održan je sportsko-rekreativni turnir u organizaciji Udruge „Aktivni Više…

VIŠE IZ KATEGORIJE

Prema peludnoj prognozi danas i za vikend koncentracija ambrozije u Gradu Osijeku bit će visoka, alergičnim osobama preporuča se oprez...

Ambrozija se ovoga vikenda vraća punom snagom!

Gradonačelnik Ivan Radić danas je poželio dobrodošlicu muškoj i ženskoj odbojkaškoj reprezentaciji, okupljenje je pozdravila i Valentina Bifflin...

Radić: “Oni uopće nisu gosti, jesu i osjećaju se kao domaćini!”

Oboljelima od koronavirusa s blagim simptomima na jesen slijedi ukidanje izolacije?

HZJZ od jeseni planira ukinuti izolaciju?