ŽIVOT

Grad Osijek potpisao ugovore za četiri različita tretmana suzbijanja komaraca na dvije godine

Od 30.000 ha poplavnih površina omeđenih rijekama Dravom i Dunavom samo šest posto pripada Gradu Osijeku...

Objavljeno 30.04.2021
Ivona Amidžić

Problem komaraca prisutan je u svim urbanim i ruralnim sredinama, posebice onima koji su u neposrednoj blizini rijeka ili poplavnih područja.

Zakonom o zaštiti pučanstva od zaraznih bolesti propisano je da su Republika Hrvatska, županije, općine i gradovi obvezni osigurati provođenje mjera za zaštitu pučanstva od zaraznih bolesti te sredstva za njihovo provođenje kao i stručni nadzor nad provođenjem tih mjera.

Donesen Godišnji program i Provedbeni plan, osigurano 3,1 milijuna kuna

Na prijedlog Zavoda za javno zdravstvo Osječko-baranjske županije, Gradonačelnik Grada Osijeka 25. siječnja 2021. donosi Godišnji program mjera za zaštitu pučanstva od zaraznih bolesti na području Grada Osijeka za 2021. i Provedbeni plan dezinsekcije i deratizacije kao posebne mjere na području Grada Osijeka za 2021. Programom javnih potreba u socijalnoj skrbi i zdravstvu Grada Osijeka za 2021. godinu u Proračunu Grada Osijeka planirano je 3,1 milijuna kuna za kontrolu i suzbijanje komaraca.

Potpisani ugovori za usluge monitoringa terena, tretmane suzbijanja komaraca i stručnog nadzora tretmana

Na temelju otvorenog postupka javne nabave usluga kontrole i suzbijanja komaraca, Grad Osijek sklopio je Ugovore na dvije godine s najpovoljnijim ponuđačima, Vetam d.o.o. te sa Zajednicom ponuditelja Vetam d.o.o., Asanator d.o.o., Cosmosol d.o.o., Sanitacija Osijek d.d., za sljedeće usluge:

  • Larvicidni tretman sa zemlje. Male i srednje vodene površine, rubni dijelovi i kanalska mreža.
  • Larvicidni tretman iz zraka. Velike poplavne površine, pošumljene, pod vegetacijom i nepristupačne.
  • Adulticidni tretman sa zemlje. Tretman zelenih površina, parkova, ulica, dvorišta i sl.
  • Adulticidni tretman velikih zelenih površina, sjevernog zelenog pojasa iznad žarišta kao i teško dostupnih područja.

U cilju osiguranja monitoringa i stručnog nadzora nad provođenjem usluga tretmana komaraca na području grada Osijeka, Grad Osijek i Zavod za javno zdravstvo Osječko-baranjske županije sklopili su Ugovor o obavljanju monitoringa i stručnog nadzora nad provođenjem usluga tretmana komaraca na području grada Osijeka za 2021. i 2022. godinu.

Grad Osijek sudjeluje i u drugim aktivnostima kontrole komaraca

Grad Osijek aktivno sudjeluje u radu Povjerenstva za koordinaciju sustava kontrole komaraca Osječko-baranjske županije te je sudjelovao u izradi Strateških smjernica kontrole komaraca u Osječko-baranjskoj županiji 2019.-2024. donesenih na Skupštini Osječko-baranjske županije na 22. sjednici 18. srpnja 2019.

Grad Osijek se 22. listopada 2020. pozitivno očitovao prema inicijativi Osječko-baranjske županije za osnivanje zajedničke pravne osobe za suzbijanje komaraca na području sa željom aktivnog sudjelovanja i financijskom participacijom sa ciljem ustrojavanja učinkovitog, stručnog, znanstveno podržanog i financijski održivog sustava kontrole komaraca na cijelom području Osječko-baranjske županije.

Rješenje problema je u provođenju tretmana unutar svih općina i gradova

Ni ove godine ne smiju se propustiti larvicidni tretmani na približno 30.000 ha poplavnih površina omeđenih rijekama Dravom i Dunavom koje se nalaze u administrativnim granicama svih jedinica lokalne samouprave na području Osječko-baranjske županije. Od toga samo šest posto poplavnih površina pripada Gradu Osijeku.

Pravovremenim izdavanjem i provođenjem preporuka unutar svih jedinica lokalne samouprave učinkovito će svesti problem komaraca na minimalnu razinu. Jedino zajednička borba protiv komaraca, inzistiranje na biološkim larvicidnim tretmanima, financiranje iz više izvora i svih proračuna općina i gradova uz koordinirano djelovanje i stručno usmjeravanje – može osigurati sinergijski učinak i zadovoljavajući rezultat te očuvanje zelene županije.

foto: unsplash

Imate više informacija o ovoj temi, želite li komentirati, napisati reakciju ili želite prijaviti pogrešku u tekstu?

VEZANE VIJESTI

Obavljene su sve predradnje za učinkovitu borbu protiv komaraca, a natječaj za izvođača tretmana je u tijeku te će ugovori biti potpisani prije početka sezone

S rekordnih 1,9 milijuna eura Osijek spreman za novu sezonu komaraca

S rekordnih 1,9 milijuna eura Osijek i okolne općine spremni su za novu sezonu komaraca, poručio je u srijedu na Više…

Uloga spasioca je ključna za osiguranje sigurnog i ugodnog iskustva na plaži i bazenu, čineći ovaj posao jednim od najboljih izbora za ljeto.

Postani spasilac!

Ljeto je sezona koja nas mami na sunčane plaže, tirkizno more i opuštajuće trenutke uz bazene. No, uz te čari Više…

Osim umirovljenika, uskrsnice će dobiti i socijalno potrebite osobe koje primaju naknadu za troškove stanovanja ili nositelji prava na pomoć u prehrani te beskućnici, i to u iznosu od 40 eura. Prvi puta uskrsnice će dobiti i djeca korisnici osobne invalidnine, a u iznosu od 55 eura.

U Osijeku će 10.000 umirovljenika dobiti uskrsnicu od 35 do 70 eura. Uskrsnicu će prvi puta dobiti i djeca korisnici osobne invalidnine

Grad Osijek ove je godine povisio i iznos i cenzus za isplatu uskrsnica osječkim umirovljenicima, pa će umirovljenici s mirovinom Više…

VIŠE IZ KATEGORIJE

U Auro Domus poslovnicama diljem Hrvatske ti klijenti svakodnevno dobivaju nekoliko stotina ili tisuća eura. I vrlo često se iznenade činjenicom da su u zamjenu za slomljeni lančić ili ogrlicu koju ne nose godinama mogli u samo nekoliko trenutaka dobiti dovoljno sredstava za zatvore minus na tekućem računu ili si priušte nešto što su dugo željeli.

Požurite i iskoristite visoke cijene: Otkup zlata sada se najviše isplati

Biciklijada se i ove godine organizira u znak podrške nacionalnoj kampanji Hrvatskog knjižničarskog društva za osobe s teškoćama čitanja i disleksijom "I ja želim čitati"

FFOS-ova BICIKLIJADA 2024.

Izvučen je dobitnik 3.000 eura za shopping u Portanovi,  čak 50 trgovina u Portanovi nudilo je rođendanske popuste, mađioničar, disco hostese i ljudi od stakla (Mirror crew) napustili su Portanovu, velika rođendanska torta se pojela, šampanjac popio, a svih 150 nagrada koje su bile sakrivene u mnoštvu balona je pronađeno.

[FOTO] Trgovački centar Portanova proslavio 13. rođendan uz vrijedne nagrade, shopping s popustima i pregršt iznenađenja za posjetitelje