OSJEČANI

Grad Osijek – primjer dobre prakse u suradnji s nacionalnim manjinama

Među temama trećeg ovogodišnjeg sastanka predsjednika vijeća i predstavnika nacionalnih manjina grada Osijeka sa zamjenikom gradonačelnika bila je i organizacija budućih manifestacija.

Objavljeno 11.10.2019
Petar Tauković

U Osijeku borave predstavnici Ureda za ljudska prava i prava nacionalnih manjina koji su održali radni sastanak sa zamjenikom gradonačelnika Borisom Piližotom te predsjednicima vijeća nacionalnih manjina i predstavnicima nacionalnih manjina. Među temama trećeg ovogodišnjeg sastanka predsjednika vijeća i predstavnika nacionalnih manjina grada Osijeka sa zamjenikom gradonačelnika bila je i organizacija budućih manifestacija.

Prva tema je koncert prigodom Dana grada Osijeka, a koji će po prvi puta biti i službeno uvršten u program obilježavanja Dana grada. Osim toga, riječi je bilo i o datumu prvog obilježavanja Dana nacionalnih manjina koji planiramo za 2020. godinu. Jedna od ideja koju smo vrlo blizu i potvrditi je 9. svibnja – kada se obilježava Dan Europe koji promiče mir i jedinstvo. Stoga smatramo da je to dobar datum za buduće obilježavanje Dana nacionalnih manjina. Tako bismo, također, imali jednu manifestaciju u svibnju i jednu krajem godine. – kazao je zamjenik gradonačelnika.

Na sastanku s predsjednicima vijeća nacionalnih manjina i predstavnicima nacionalnih manjina otvorena je i tema mogućnosti privlačenja sredstava iz fondova Europske unije, a podršku djelovanju nacionalnih manjina dao je i Ured za ljudska prava i prava nacionalnih manjina.

Imamo čast da nas je posjetio ravnatelj Ureda za ljudska prava i prava nacionalnih manjina Vlade Republike Hrvatske Alen Tahiri jer su prepoznali Grad Osijek kao primjer pozitivne prakse u suradnji s nacionalnim manjinama. Tijekom sutrašnjeg dana u Osijeku će održati i seminar na temu unaprjeđenja rada vijeća nacionalnih manjina i predstavnika nacionalnih manjina te što bolje suradnje s jedinicama lokalne samouprave, a s ciljem kako bi što više svojih ideja i projekata mogli i realizirati u lokalnim zajednicama u kojima žive. Na tome im zahvaljujem, a Grad Osijek maksimalno podržava nacionalne manjine kao multikonfesionalan, multikulturalan i multietničan grad u kojem žive pripadnici 22 nacionalne manjine. – naglasio je Boris Piližota te podsjetio kako u Osijeku djeluje šest Vijeća nacionalnih manjina te tri predstavnika nacionalnih manjina.

Alen_Tahiri_Boris_pilizota_sastanak_manjine

Ravnatelj Ureda za ljudska prava i prava nacionalnih manjina Alen Tahiri istaknuo je Osijek kao multikulturalnu sredinu te podsjetio i kako je Vlada RH u svoj program uvrstila pitanje nacionalnih manjina.

Drago mi je što ćemo sutra imati priliku razgovarati o određenim problemima, ali i o dobrim stvarima. Naravno, programi, kontinuirana edukacija, što ćemo i mi iduće godine u okviru Europskog socijalnog fonda provoditi kako bi vijeća i predstavnici s područja cijele Republike Hrvatske mogli biti dovoljno osposobljeni i usko surađivati s jedinicama lokalne samouprave, ali i izvršnoj vlasti dostavljati svoju stranu izvješća o provedbi Ustavnog zakona o pravima nacionalnih manjina. – rekao je Alen Tahiri dodajući kako su iz Europskog socijalnog fonda osigurana i znatna sredstva koja će kroz otvoreni poziv biti na raspolaganju sljedeće godine.

Zadovoljstvo sastankom izrazila je i predstavnica makedonske nacionalne manjine Grada Osijeka Jagoda Treneska Cvetičanin.
Imamo odličnu suradnju s Gradom Osijekom, razgovarali smo i o budućim projektima, a o nama samima ovisi kako ćemo te ideje pretočiti u djela. – zaključila je predstavnica makedonske nacionalne manjine koja je ujedno za 30. studenoga najavila i održavanja zajedničkog koncerta kojem je, prema njenim riječima, cilj pokazati bogatstvo grada, njegovo šarenilo te koliko diše multikulturalnost.

Imate više informacija o ovoj temi, želite li komentirati, napisati reakciju ili želite prijaviti pogrešku u tekstu?

VEZANE VIJESTI

Suradnja definirana ovim sporazumom temeljit će se na područjima: uzajamnog pružanja znanstvenih, stručnih, poslovnih i organizacijskih usluga radi poboljšanja ukupne efikasnosti i uspješnosti djelovanja obje sporazumne strane

EFOS i Grad Osijek potpisali sporazum o suradnji

Sporazum o znanstveno-stručnoj suradnji između Grada Osijeka i osječkog Ekonomskog fakulteta potpisali su u ponedjeljak zamjenica gradonačelnika Jasenka Crnković i Više…

„Najbolje za najbolje“ spoj je težnji Grada Osijeka da mladi ljudi iz Osijeka i cijele Hrvatske izaberu osječko Sveučilište, te nakon studija ostanu i raditi u Osijeku i potreba poduzetnika za visoko kvalificiranom radnom snagom

“Najbolje za najbolje” – nova studentska stipendija u Osijeku

U osječkom Kulturnom centru predstavljena je studentska stipendija „Najbolje za najbolje“, po mnogo čemu jedinstvena u Hrvatskoj. „Najbolje za najbolje“ Više…

Grad će na ovaj način dobiti informacije o biciklističkim navikama građana te tako biti u mogućnosti poboljšati biciklističku infrastrukturu!

POHVALNO! Grad Osječanima omogućuje besplatno korištenje dijeljenih bicikala!

Stanovnici Osijeka mogu se voziti dijeljenim biciklom bez naplate 30 minuta, i tako dva puta dnevno! Pozivaju se sugrađani da ostave Više…

VIŠE IZ KATEGORIJE

Na Dan škole, učenici su dobili priliku osmisliti vlastitu viziju jednog školskog dana, neopterećenog tradicionalnim predmetima, ali istovremeno obogaćen odgojnim i kreativnim elementima. Svoju su viziju, uz pomoć nastavnika, pretvorili u stvarnost te su osmislili i proveli čak 18 radionica, tri kviza, swap party i niz sportskih aktivnosti

[FOTO] II. gimnazija Osijek obilježila Dan škole

Organizator radionica je Zajednica tehničke kulture Grada Osijeka u suradnji sa udrugama tehničke kulture. Cilj programa je korisno provođenje slobodnog vremena za trajanja proljetnih praznika

9. Proljeće u Domu tehnike

Besplatne plesne radionice karipskih plesova - Salsa, Bachata i Merengue za studente i srednjoškolce u trajanju dva mjeseca - travanj, svibanj (lipanj moguć također), početak 4.4.2024. 

P.K. Bolero – Prvi plesni korak – besplatni tečaj za studente i srednjoškolce