GOSPODARSTVO

Grad posadio više od 700 stabala, no poručuje: Sigurnost građana je na prvom mjestu

"Globalno zatopljenje rezultira sve učestalijim vremenskim nepogodama i sve težim prilikama za rast i razvoj stabala"

  Objavljeno 08.07.2019
  Ivona Amidžić

  Danas je u Gradskoj upravi održana konferencija za novinare na temu radova u Perivoju kralja Tomislava i Parku kralja Petra Krešimira IV – na kojoj su sudjelovale stručne službe Grada Osijeka i UNIKOM-a te Davor Mikulić, ravnatelj Javne ustanove Agencije za upravljanje zaštićenim vrijednostima na području Osječko-baranjske županije.

  U ime Grada Osijeka, mr. sc. Jasenka Vizentaner naglasila je kako se svi radovi u pogledu uklanjanja i orezivanja stabala odvijaju sukladno zakonskim propisima i pravilima struke te kako će se iz sigurnosnih razloga u Perivoju kralja Tomislava ukloniti 18 stabala, dok će se u Parku kralja Petra Krešimira IV ukloniti 19 stabala uz orezivanje 46 stabala.

  “Ovo je redoviti postupak koji se treba raditi u parkovima – spomenicima kulture, i koji Grad poštuje u cijelosti. Uklanjamo isključivo opasna stabla koje određuje struka, a nažalost, u Osijeku ih je znatan broj. No uvijek sadimo više stabala nego što ih se ukloni”, kazala je osječka magistra znanosti šumarstva te dodala: “2017. započeli smo s intenzivnim uklanjanjem izuzetno opasnih stabala. Predviđeno razdoblje u kojemu će se intenzivno raditi na uklanjanju opasnih stabala još su dvije godine tijekom kojih ćemo više saditi više nego uklanjati, a što dokazuje rast sadnje 2018. u odnosu na 2017. od 32%.”

  Inače, prošle godine uklonjeno je 521 stablo, a posađeno 760 stabala, dok je ove godine uklonjeno 205 stabala, a Grad će ih posaditi minimalno 700. Važno je napomenuti i kako je Komisija Zlatnog cvijeta Europe Floral Entente Europe 2012. uz priznanje i dodijeljenu nagradu Brončani cvijet, izrazila zabrinutost poradi osječkih zastarjelih drvoreda, zbog čega su se i očekivale poteškoće u pogledu sigurnosti i održavanja stabala.

  “Uklanjaju se samo ona stabla koja se ne mog spasiti”

  “Stabla zbog određenih razloga ugibaju, kako ona najstarija, tako i ona mlađa – jednako kao i kod ljudi. Nekada je razlog ugibanja završen životni vijek, a često različite kombinacije biotskih i abiotskih čimbenika. Povjerenstvo Grada Osijeka za hortikulturu i krajobrazno uređenje prati stanje drveća na javnim zelenim površinama i uklanja samo ona stabla koja se ne mogu spasiti. Na sva ostala stabla u slučaju potrebe primjenjuju se ostale mjere njege, a u to ulazi i sanacija krošnje, odnosno uklanjanje suhih, polomljenih i bolesnih grana iz krošnje”, istaknula je Vizentaner.

  Globalno zatopljenje rezultira sve učestalijim vremenskim nepogodama i sve težim prilikama za rast i razvoj stabala. Zato Grad Osijek više ne uklanja čitave drvorede, već nadopunjuje iste preslikavajući rad prirode, a izbor vrsta prilagođava se ne samo staništu već i promjenama klimatskih uvjeta uzrokovano globalnim zatopljenjem.

  foto: Grad Osijek

  Imate više informacija o ovoj temi, želite li komentirati, napisati reakciju ili želite prijaviti pogrešku u tekstu?

  VEZANE VIJESTI

  Je li sječa opravdana i hoće li Osijek ponovno imati bogate i raskošne krošnje?

  Zašto se sijeku osječka stabla?

  Dugo se već u Osijeku priča o rezanju stabala i grana koje nisu nikome smetale, o manjku hlada i nepotrebnom Više…

  Zelenilo kao osnovnu djelatnost, a na osnovi programa održavnja javnih zelenih površina ima zadatak održavanje javnih zelenih površina i parkova ...

  Unikomovo Zelenilo na novom telefonskom broju ….

  – Obavještavamo korisnike naših usluga da je broj telefona RJ Zelenilo promijenjen. Novi broj je 781-9478 – javljaju iz Unikoma Više…

  Fotografije svjedoče starim i trulim stablima ... Moralo se :(

  FOTO: Čupanje korijenja stabala u Gundulićevoj ulici u Osijeku

  Naša je fotoreporterka u Gundulićevoj ulici u Osijeku nazočila čupanju korijenja stabala, a koja su prethodno orezana i/li porezana. S Više…

  VIŠE IZ KATEGORIJE

  U otvorenju konferencije sudjelovao je i zamjenik gradonačelnika Boris Piližota koji je istaknuo kako živimo u vremenu ubrzanog razvoja tehnologija i softvera, ali i kako iza takvog napretka zapravo stoji čovjek.

  Čovjek – najvažniji resurs današnjice

  Osijek je s nestrpljenjem dočekao dan kada je zamjenik gradonačelnika Boris Piližota s ministrom zaštite okoliša i energetike Tomislavom Ćorićem službeno otvorio novoizgrađena reciklažna dvorišta u Gornjem gradu i Retfali

  Otvorena reciklažna dvorišta u Gornjem gradu i Retfali

  Ranije ovog mjeseca SAD je dao zeleno svjetlo za nametanje carina na robu iz EU-a

  Trump razmatra nametanje dodatnih carina Europskoj uniji, ali ne želi biti “preokrutan”