GOSPODARSTVO

Grad posadio više od 700 stabala, no poručuje: Sigurnost građana je na prvom mjestu

"Globalno zatopljenje rezultira sve učestalijim vremenskim nepogodama i sve težim prilikama za rast i razvoj stabala"

  Objavljeno 08.07.2019
  Ivona Amidžić

  Danas je u Gradskoj upravi održana konferencija za novinare na temu radova u Perivoju kralja Tomislava i Parku kralja Petra Krešimira IV – na kojoj su sudjelovale stručne službe Grada Osijeka i UNIKOM-a te Davor Mikulić, ravnatelj Javne ustanove Agencije za upravljanje zaštićenim vrijednostima na području Osječko-baranjske županije.

  U ime Grada Osijeka, mr. sc. Jasenka Vizentaner naglasila je kako se svi radovi u pogledu uklanjanja i orezivanja stabala odvijaju sukladno zakonskim propisima i pravilima struke te kako će se iz sigurnosnih razloga u Perivoju kralja Tomislava ukloniti 18 stabala, dok će se u Parku kralja Petra Krešimira IV ukloniti 19 stabala uz orezivanje 46 stabala.

  “Ovo je redoviti postupak koji se treba raditi u parkovima – spomenicima kulture, i koji Grad poštuje u cijelosti. Uklanjamo isključivo opasna stabla koje određuje struka, a nažalost, u Osijeku ih je znatan broj. No uvijek sadimo više stabala nego što ih se ukloni”, kazala je osječka magistra znanosti šumarstva te dodala: “2017. započeli smo s intenzivnim uklanjanjem izuzetno opasnih stabala. Predviđeno razdoblje u kojemu će se intenzivno raditi na uklanjanju opasnih stabala još su dvije godine tijekom kojih ćemo više saditi više nego uklanjati, a što dokazuje rast sadnje 2018. u odnosu na 2017. od 32%.”

  Inače, prošle godine uklonjeno je 521 stablo, a posađeno 760 stabala, dok je ove godine uklonjeno 205 stabala, a Grad će ih posaditi minimalno 700. Važno je napomenuti i kako je Komisija Zlatnog cvijeta Europe Floral Entente Europe 2012. uz priznanje i dodijeljenu nagradu Brončani cvijet, izrazila zabrinutost poradi osječkih zastarjelih drvoreda, zbog čega su se i očekivale poteškoće u pogledu sigurnosti i održavanja stabala.

  “Uklanjaju se samo ona stabla koja se ne mog spasiti”

  “Stabla zbog određenih razloga ugibaju, kako ona najstarija, tako i ona mlađa – jednako kao i kod ljudi. Nekada je razlog ugibanja završen životni vijek, a često različite kombinacije biotskih i abiotskih čimbenika. Povjerenstvo Grada Osijeka za hortikulturu i krajobrazno uređenje prati stanje drveća na javnim zelenim površinama i uklanja samo ona stabla koja se ne mogu spasiti. Na sva ostala stabla u slučaju potrebe primjenjuju se ostale mjere njege, a u to ulazi i sanacija krošnje, odnosno uklanjanje suhih, polomljenih i bolesnih grana iz krošnje”, istaknula je Vizentaner.

  Globalno zatopljenje rezultira sve učestalijim vremenskim nepogodama i sve težim prilikama za rast i razvoj stabala. Zato Grad Osijek više ne uklanja čitave drvorede, već nadopunjuje iste preslikavajući rad prirode, a izbor vrsta prilagođava se ne samo staništu već i promjenama klimatskih uvjeta uzrokovano globalnim zatopljenjem.

  foto: Grad Osijek

  Imate više informacija o ovoj temi, želite li komentirati, napisati reakciju ili želite prijaviti pogrešku u tekstu?

  VEZANE VIJESTI

  Danas se u Osijeku sade klon Gupčeve lipe, klon hrasta lužnjaka i 20 običnih koprivića...

  Osijek nastavlja s aktivnostima urbane hortikulture

  Nakon uspješne realizacije kolektivne sadnje stabala u Osijeku, gradska uprava grada Osijeka nastavlja s aktivnostima u funkciji razvoja osječke urbane Više…

  Kolektivnoj sadnji drveća neće moći pristupiti osobe koje nisu prošle obuku - eto svima nove prilike! :D

  Organizirana dodatna edukacija sadnje drveća za građane (4.11. u 16) NAJAVA

  Građani Osijeka zainteresirani za sudjelovanje u akciji “Zasadi drvo, ne budi panj“, mogu se pridružiti sadnji stabala 8. i 9. studenog Više…

  Stručne službe čak razmišljaju i o projektu uzgajanja stabala u Unikomovom rasadniku

  U Osijeku se sadi preko tisuću stabala!!

  U osječkoj Gradskoj upravi održana je konferencija za novinare na kojoj je najavljena sadnja novih 1300-1400 stabala, kako u okviru redovne Više…

  VIŠE IZ KATEGORIJE

  Donosimo prijavu s uvjetima izlaganja na sajmu koju možete preuzeti :D

  27. Osječki proljetni sajam i 21. Obrtnički sajam (6.-8.3.2020.)

  "Udruženje promiče zaštitu i interese svih vlasnika stanova te im pomaže u rješavanju poteškoća s kojima se stanari susreću"

  Izabrano novo rukovodstvo Udruženja stanara grada Osijeka

  Do 31. prosinca 2020. u Osijeku će se izgraditi 5G mreža

  Osijek postaje prvi hrvatski 5G grad