POLITIKA

Grad štedi najmanje 11,5 mil. kuna refinanciranjem kredita s rekordno niskim kamatnim stopama

Radić: Grad Osijek jedini je veliki grad u Hrvatskoj koji nije i neće podizati cijenu odvoza otpada. Jamčim to našim sugrađanima

    Objavljeno 22.03.2022
    Ivona Amidžić

    Osječko Gradsko vijeće održalo je u utorak 7. sjednicu Gradskoga vijeća. Sjednici je nazočilo 29 vijećnika koja su razmatrala 36 točaka dnevnog reda, i to izvješća o izvršenju Plana rada Gradskog vijeća za 2021. te prijedlog rada za 2022., o radu Gradonačelnika za razdoblje od 4. lipnja do 31. prosinca 2021., o Planu djelovanja u području prirodnih nepogoda za 2021., o provedbi Plana gospodarenja otpadom za 2021., i drugo.

    Na sjednici su, između ostalih, usvojeni i prijedlozi odluka o načinu pružanja javne usluge sakupljanja komunalnog otpada, o dopuni Odluke o izvršavanju Proračuna Grada Osijeka za 2022., o pokretanju postupka izrade provedbenih akata Strategije razvoja Urbane aglomeracije Osijek do 2027., o dugoročnom zaduživanju Grada Osijeka.

    Na upit novinara o novim zaduženjima, gradonačelnik je pojasnio kako se ni Grad ni gradska poduzeća ne zadužuju, već refinanciranjem kredita ušteđuju.

    – Ovdje govorimo o refinanciranju postojećih kredita s varijabilnom kamatnom stopom koja je bila izuzetno velika. Iskoristili smo trenutak na tržištu i ostvarili rekordnu nisku kamatnu stopu za Grad Osijek. Ne dižemo nove kredite, već refinanciramo postojeće. Fiksirali smo kamatnu stopu i ostvarili uštedu od minimalno 11 milijuna kuna – odgovorio je gradonačelnik.
    Radić je pojasnio kako je zaduživanje namijenjeno za financiranje kapitalnih projekata poput izgradnje vrtića u Tenji, rekonstrukcije Copacabane, izgradnje, dogradnje, rekonstrukcije i energetskih obnova pojedinih škola i vrtića, kao i razvoja i unaprjeđenja Tvrđe, te drugih.

    Na početku sjednice vijećnici su uobičajeno postavljali pitanja i davali prijedloge gradonačelniku, pa je odgovarajući na upit vijećnika Piližote o poslovanju gradskog komunalnog poduzeća Unikom, gradonačelnik objasnio da ne postoje nikakvi problemi u poslovanju.

    – Grad Osijek jedini je veliki grad u Hrvatskoj koji nije i neće podizati cijenu odvoza otpada. Jamčim to našim sugrađanima. Problem je jedino u 19 milijuna kuna za leasing, što je ugovor potpisan prije nego što sam postao gradonačelnik, a koji se odnosi na kupovanje određenih strojeva. Govorimo o rati od 800 000 kuna mjesečno. Složit ćemo se da riječ o velikom kreditu, no Unikom će ga otplatiti – rekao je gradonačelnik.

    Na upit vijećnika Đapića o troškovima održavanja Porina u Osijeku, gradonačelnik je izvijestio kako u troškovima sudjeluju 50 posto Grad i 50 posto Županija.

    – Grad Osijek dao je dvoranu na korištenje u vrijednosti 150 000 kuna te dodatnih 174 000 kuna. Dolaze glazbenici, hoteli će biti puni i poslat ćemo najbolju sliku iz Osijeka – odgovorio je gradonačelnik.

    Na pitanje o digitalizaciji gradske uprave najavio je kako će građani učinak digitalizacije moći osjetiti u lipnju.

    – Radimo sveobuhvatnu digitalizaciji u suradnji s FERIT-om. Nismo htjeli raditi parcijalno jer smatramo da tako ne bismo postigli željene učinke. U lipnju ćemo imati prve naznake digitalizacije, što će osjetiti svi građani. Nakon toga krećemo s digitalizacijom i gradskih poduzeća – kazao je gradonačelnik Radić.

    Vijećnik Mihaljević postavio je pitanje u svezi s izgradnjom vrtića u Tenji, na što je gradonačelnik odgovorio kako su projekti izgradnje triju vrtića spremni za prijavu na natječaj iz NPOO.

    – Problem je nedostatak adekvatnog prostora u vrtićima, posebice u centru grada gdje Grad nažalost nema svoje zemljište. Tome smo doskočili tako da ćemo proširiti DV Latica, a u zgradi Gaudeamusa, koja je u gradskom vlasništvu, poduzeli smo se pravne korake da djeci tamo omogućimo vrtić. Kada smo preuzeli odgovornost za vođenje Grada, rekli smo da ćemo pokušati u vrtiće upisati što veći broj djece i upisali smo 150 djece više nego što smo mogli na način da smo morali prenamijeniti dvorane – dodao je gradonačelnik.

    Na upit vijećnika Opačka o građevinskim dozvolama, gradonačelnik je rekao:

    – Izdavanje građevinskih dozvola dosad je bio veliki problem. Mi smo raspisali natječaj za šest novih diplomiranih inženjera građevine i dozvole se više ne čekaju mjesecima. Tijekom 2021. zaprimljeno je 56 posto više predmeta i riješeno njih čak 128 posto više – kazao je Radić.

    Na upit vijećnika Petraševića o aktivnostima koje Grad poduzima u zbrinjavanju i integraciji raseljenih osoba iz Ukrajine, gradonačelnik je izvijestio kako se na području grada trenutačno nalazi 151 osoba te da je u Pothodniku otvoren info-centar gdje mogu dobiti sve potrebne dokumente i informacije. Dodao je kako je Grad od prvoga dana spreman za prihvat raseljenih osoba te da im je sve osigurano, od prijevoza do dječjega kutka u Kulturnom centru, kao i prihvatni centar u Dvorani Jug II.

    Minutom šutnje vijećnici su odali počast bivšem gradonačelniku Osijeka Željku Huberu (1984.-1985.) koji je preminuo u 92. godini života. Uz gradonačelničku dužnost, Željko Huber 30 godina je proveo na čelu osječkoga Vodovoda, u dva mandata bio je predsjednik NK Osijeka te čelnik Hrvatskog nogometnog saveza. Dobitnik je i Grba Grada za životno djelo 2104. godine.

    foto: Grad Osijek

    Imate više informacija o ovoj temi, želite li komentirati, napisati reakciju ili želite prijaviti pogrešku u tekstu?

    VEZANE VIJESTI

    Od 14 točaka današnje sjednice Skupštine čak pet ih se ticalo turizma koji je izuzetno važna gospodarska grana Osječko-baranjske županije

    Turizam, poljoprivreda i potpore u središtu pozornosti na skupštini OBŽ

    Na dnevnom redu 27. sjednice Skupštine Osječko-baranjske županije, održanoj 31. siječnja 2024. godine u Velikoj vijećnici Županijske skupštine u Osijeku, Više…

    "(Ne)vjerodostojnost ili potpuna promjena glazbenog ukusa gradonačelnika Ivana Radića, SDP-ovo otvoreno pismo gradonačelniku grada Osijeka

    SDP Osijek objavio otvoreno pismo gradonačelniku Radiću

    Gradski SDP je poslao otvoreno pismo gradonačelniku Radiću i medijima na temu komentiranja koncertnih izvođača u gradu Osijeku. Pismo prenosimo Više…

    Svim građanima u Osijeku će rasti plaće. Grad Osijek jedini je veliki grad u Hrvatskoj koji ukidanje prireza neće kompenzirati povećanjem poreza na dohodak, tako da će svim građanima rasti plaće

    Usvojen proračun Grada Osijeka za 2024. težak 140 milijuna eura

    Osječko Gradsko vijeće u srijedu je na 19. sjednici većinom glasova usvojilo gradski proračun za iduću godinu u iznosu 140 Više…

    VIŠE IZ KATEGORIJE

    Hrvatska je u srijedu birala 11. saziv Hrvatskog sabora. Građani su u velikom broju izašli na birališta kako bi izabrali 151 saborskog zastupnika. Još jednom, izgledno je da ćemo imati "Frankeštajn" vladajuću koaliciju

    Hoćemo li imati još jednu “Frankenštajn” vladu?

    Grad Osijek prihvatio je nagodbeni prijedlog tužitelja Saubermacher Dienstleistungs AG i Strabag AG te se obvezuje isplatiti iznos od 3.897.000,00 EUR, najkasnije do 30. studenoga 2024. godine.

    Osječki gradonačelnik Radić o slučaju Saubermacher-Strabag: Ovo je najštetnija sudska presuda protiv Grada Osijeka. Nemamo veze s njom, ali ćemo ju platiti a građani to neće osjetiti

    SDP Osijek je poslao priopćenje povodom Svjetskog dana socijalne pravde te prozvao gradsku upravu

    SDP Osijek – Svjetski dan socijalne pravde