GOSPODARSTVO

Građani Hrvatske od ove godine moći će se školovati kako bi znali uspješno upravljati novcem – nakon završenog obrazovanja dobivat će i upis zvanja u e-radnu knjižicu

Kreće prva generacija polaznika ne samo u Hrvatskoj, nego među prvima i u EU. Obrazovni program EBUS Valoreschool osmišljen je za osnaživanje s vještinama potrebnim za napredovanje u suočavanju s financijskim izazovima

  Objavljeno 03.01.2024
  Darija Kovačić

  Provedena istraživanja do sada su potvrdila činjenicu kako građani Hrvatske nedovoljno kvalitetno upravljaju novcem, te kako više troše nego li štede. Jedna od posljedica je spoznaja kako jedna plaća nije dovoljna do kraja aktualnog mjeseca za život, te je za većinu žitelja veća izglednost da na svojim tekućima računima imaju minuse nego višak novčanih sredstava.

  Mnogi će reći da je razlog tomu što je sve izrazito skupo, a plaće male ili uglavnom nedostatne, što je samo dijelom točno. No veliki dio ove nezavidne situacije odnosi se na nedovoljno znanja potrebnoga za kvalitetno upravljanje novcem. Stvoren je i dalje se potiče, potrošački mentalitet te često trošimo iznad svojih mogućnosti, kupujemo više nego nam treba, želimo posjedovati ono što nam nije prijeko nužno za život. Radom stvorene financije nisu nam dostatne za podmirivanje troškova tako stvorenih navika.

  Ništa nije bolja situacija niti u Europskoj Uniji – a stastistika je neumoljiva i tu – više od 70 posto građana EU-a ne zna dovoljno kvalitetno i odgovorno upravljati novcem. Jedino učinkovito rješenje je edukacija u upravljanju osobnim i poslovnim financijama.

  S ulaskom, prema mnogim gospodarskim pokazateljlima, u izazovnu 2024.godinu, postaje sve očitije da financijska pismenost nije samo vrijedna vještina, već i apsolutna potreba. Ekonomske neizvjesnosti naziru se na horizontu, zbog čega je i pojedincima i tvrtkama imperativ opremiti se znanjem i alatima za snalaženje u ovim izazovnim vremenima. Kao odgovor na ovu izraženu potrebu, kreirali smo EBUS (Europska poslovna škola Zagreb) & Valoreschool obrazovni program za karijeru managera osobnih i poslovnih financija s upisom prve generacije polaznika koji je otvoren do kraja siječnja 2024. – istaknula je Sanela Dropulić, direktorica Valoreschool obrazovne platforme za kvalitetno upravljanje novcem.

  Obrazovni program EBUS Valoreschool osmišljen je za osnaživanje s vještinama potrebnim za napredovanje u suočavanju s financijskim izazovima.

  Cjelovito razumijevanje i uspješnost u upravljanju financijama kako osobnim tako i poslovnim uvelike ovisi o razumijevanju logike stavranja dobara i/ili usluga. Razlog tome je što su financije »krv« poslovnog procesa, a višak nad rashodima predstavlja mogućnost daljnjeg ulaganja kako u proširenje poslovnih aktivnosti tako i usmjeravanje dijela financijskog potencijala u osobnu potrošnju. Upravo je to prostor za učinkovito upravljanje i raspolaganje ukupnim financijskim potencijalom. Razumijevajući izazove balansiranja financijskih odluka, ona su postala osnovno usmjerenje u dizajniranju obrazovnog programa u tri strukturirana modula koji se nadovezuju i čine jedinstvenu cijelinu – opisao je Vitomir Tafra, dekan Europske Poslovne Škole Zagreb – EBUS

  Kvalitetno upravljanje novcem donosi i karijeru budućnosti, prijeko potrebne već danas za život, rad i djelovanje. Kvalitetno znanje upravljanja novcem ocijenjeno je danas jednim od najvažnijih u nadolazećim vremenima za osobne i profesionalne potrebe.

  Danas ljudi imaju problema s kvalitetnim upravljanjem novcem u prvom redu jer ne znaju kako to činiti. Nemaju znanja, jer o novcu ne uče u osnovnim i srednjim školama te postaju punoljetni građani društva bez kvalitetnih osnova kako »baratati« s novcem. Mnogi građani Hrvatske imaju veliki strah od preuzimanja odgovorosti, među kojima je strah od financijske odgovornosti izrazito veliki. Tu je i stalno odgađanje donošenja odluka o kvalitetnom financijskom životu i disciplina koju morate posjedovati kada je novac u pitanju. Disciplina znači izbjegavati život iznad svojih mogućnosti, koji je svojstven nekim građanima, iako su im prihod manji od rashoda. Mnogi također žive bez plana prihoda i rashoda – ne znaju koliko troše, koliko zarađuju i to im također stvara velike probleme u financijskoj pismenosti – upozorava Sanela Dropulić.

  Obrazovni sadržaji Ebus & Valoreschoola sažeti su, pomno odabrani, protkani s puno prakse i pripremljeni u skladu s preporukama Europske središnje banke (izvor: https://www.ecb.europa.eu/pub/pdf/other/whypricestability_sl.pdf)

  Koristit će svim polaznicima između 18 i 99 godina.

  Program istovremeno počinje u proljeće 2024. godine u Ljubljani (za građane Slovenije) i u Zagrebu (za građane Hrvatske), a nastava će se provoditi i u online i u offline modu, uz obilje praktične nastave, znanja i primjene naučenog. Svi polaznici koji završe ovo obrazovanje dobivaju karijerni naziv managera osobnih i poslovnih financija s upisom u e-radnu knjižicu.

  Imate više informacija o ovoj temi, želite li komentirati, napisati reakciju ili želite prijaviti pogrešku u tekstu?

  VIŠE IZ KATEGORIJE

  Konferencija omogućuje, ističu organizatori, analizu prošlih kriza, njihovih uzroka, odgovora i preporuka koje se mogu identificirati kao važna tema svih istraživanja koji se provode kao studije slučaja

  Požar u Dravi Internacional – tema ovogodišnjih Dana kriznog upravljanja

  Ulica će za vrijeme izvođenja radova biti zatvorena za promet motornih vozila

  Vodovod – hitna sanacija kanalizacijskog kolektora u ulici Ante Paradžika

  Tijekom tri dana održavanja posjetiteljima će biti prezentirane najnovije tehnologije u poljoprivredi. Najavljena je i nezaobilazna utrka traktora.

  [NAJAVA] 11. FARM SHOW u Osijeku