ŽIVOT

Gradi se novo pristanište u Kopačkom ritu – bit će prava turistička atrakcija!

Razgovarali smo s Ružicom Marušić - rukovoditeljicom Odsjeka za promociju, o izgradnji novog pristaništa. Nabavljaju se plovila na električnu energiju, planira se i organizirano učenje, a o opuštanju u prirodi ne moramo ni govoriti... :)

Objavljeno 07.11.2018
Antonela Verković

Toplo vrijeme koje čak i u studenom krasi naš grad idealno je za šetnju – što kažete na izlet u Kopački rit? Još kad bude gotovo novo pristanište… 🙂

Projekt izgradnje pristaništa na jezeru Sakadaš u Kopačkom ritu već je poprilično uzeo maha!

Razgovarali smo s rukovoditeljicom Odsjeka za promociju i provedbu projekata Ružicom Marušić koja nam je potvrdila kako realizacija projekta napreduje prema planu, izabran je izvođač radova I. faze i radovi su već otpočeli.

Radovi I. faze trajati će, kaže, 18 mjeseci, a potpisivanje Ugovora za II. fazu građenja je također u tijeku.

Pristanište Sakadaš nije samo mjesto na kojem se posjetitelji ukrcavaju na turističke brodove, čamce ili kanue, nego je i omiljeno mjesto za odmor i opuštanje uz drvene klupe i odmorišta s kojega posjetitelji mogu uživati u pogledu na prostrano jezero Sakadaš gdje uvijek ima mnoštvo ptica.

Trenutno pristanište za brodove i čamce uvelike ovisi o trenutnoj razini plavljenja, a izgradnjom  pontonskog  pristaništa koje omogućava sigurniji i jednostavniji ukrcaj/iskrcaj sa brodova i čamaca.

ŠTO ĆE SE POSTIĆI I DOBITI PROJEKTOM?

Planira se nabava novih plovila (jedan izletnički brod i četiri čamca) na pogon iz obnovljivih izvora energije u svrhu edukacije posjetitelja o značaju bogate biološke raznolikosti parka koji će proširiti postojeće kapacitete.

Solarni generator na brodu omogućava nezavisnost od priključka na električnu energiju. Solarni sistemi prezentiraju sigurnost, samom sebi dovoljan izvor energije, a pogonski sistem bez ispušnih plinova štiti okolinu i podiže nivo uživanja u plovidbi.

Izletnički brod i čamci plovit će vodenim površinama Posebnog zoološkog rezervata Kopački rit bez buke koja bi uznemiravala  životinje.

Veliki naglasak u ovom projektu se stavlja i na edukaciju i obrazovanje u Kopačkom ritu. Predložen je i interdisciplinarni pristup učenju u skupinama za svu djecu koja u školi uče Prirodu i Biologiju.

Kopački rit je prikladno okruženje za učenje, poticajnog i avanturističkog karaktera koje pozitivno djeluje na jačanje motivacije za učenjem. Učenje u Kopačkom ritu podupire razvoj različitih vrijednosti s posebnim naglaskom na odgovornost prema okolišu i odgovornost prema budućim generacijama.

O PROJEKTU

Projekt izgradnje pristaništa na jezeru Sakadaš u Parku prirode Kopački rit financira se sredstvima iz Europskih strukturnih i investicijskih fondova, iz Operativnog programa „Konkurentnost i kohezija 2014.-2020.“, poziv Promicanje održivog korištenja prirodne baštine u nacionalnim parkovima i parkovima prirode.

Provedba projekta predviđena je do 2021. godine.

FOTO: Osijek NEWS

Imate više informacija o ovoj temi, želite li komentirati, napisati reakciju ili želite prijaviti pogrešku u tekstu?

VEZANE VIJESTI

Vakula je rek'o - pretežno vedro! Možda vani i ne bude, ali vi se svakako ovog vikenda možete ugrijati uz vrući ples u paru :)

Neka bude toplo i zimi: Što kažete na bachatu? I to besplatnu!

Hladno vam je ove zime? Doduše, trenutno naš grad bilježi čak 11°C, što obično nije slučaj u prosincu, ali već Više…

Što je to uspjeh? Koje su vještine potrebne da bi se uspjeh postigao? Koja je uloga škole? Na radionici će se razmotriti ta i brojna druga pitanja kao i njihova važnost za obrazovanje...

Radionica u sklopu projekta ”Čačkalica”

Impact Hub Zagreb u suradnji s Udrugom Breza i Fakultetom elektrotehnike, računarstva i informacijskih tehnologija u Osijeku organizira radionicu pod Više…

Sandra nakon filma ''Bijeg'' pobjegla s Instagrama... Sad se vratila 'fotkom' iz Kopačkog rita. Puni li Sandra svojim ''bijegom'' baterije za nove pobjede?

Već smo se zabrinuli gdje je nestala Sandra Lončarić?!

Svjesni smo činjenice da Sandra Lončarić radi punom parom, o čemu smo više puta i pisali… Ipak, nismo mogli ne Više…

VIŠE IZ KATEGORIJE

U županiji Osječko - baranjskoj gripa je uzela svoj zamah, pošto već u prva dva tjedna 2019. godine je službeno prijavljeno preko 200 oboljelih osoba, a većinom se radi o kroničnim bolesnicima kojima je narušen proces oporavka zbog raznih kardioloških i bubrežnih bolesti.

KBC Osijek ove zime zabilježio 80 potvrđenih slučajeva gripe

''Prošle godine izazvale smo zebnju moja vjenčanica i ja'' - napisala je Ivana na svojem Facebook profilu...

Ivana Šojat u vjenčanici

Prepuna dvorana Barun Trenk, brojna publika, osmjesi i toplina koja odiše prostorijom, prije početka svira ona značajna ''Neopisivo'' - u tim trenucima ponovno smo proživjeli ljeto čekajući dolazak tog velikog čovjeka.

Zlatko Dalić u Vinkovcima: O knjizi i ljetu koje je ujedinilo Hrvatsku