ŽIVOT

Gradi se novo pristanište u Kopačkom ritu – bit će prava turistička atrakcija!

Razgovarali smo s Ružicom Marušić - rukovoditeljicom Odsjeka za promociju, o izgradnji novog pristaništa. Nabavljaju se plovila na električnu energiju, planira se i organizirano učenje, a o opuštanju u prirodi ne moramo ni govoriti... :)

Objavljeno 07.11.2018
Antonela Verković

Toplo vrijeme koje čak i u studenom krasi naš grad idealno je za šetnju – što kažete na izlet u Kopački rit? Još kad bude gotovo novo pristanište… 🙂

Projekt izgradnje pristaništa na jezeru Sakadaš u Kopačkom ritu već je poprilično uzeo maha!

Razgovarali smo s rukovoditeljicom Odsjeka za promociju i provedbu projekata Ružicom Marušić koja nam je potvrdila kako realizacija projekta napreduje prema planu, izabran je izvođač radova I. faze i radovi su već otpočeli.

Radovi I. faze trajati će, kaže, 18 mjeseci, a potpisivanje Ugovora za II. fazu građenja je također u tijeku.

Pristanište Sakadaš nije samo mjesto na kojem se posjetitelji ukrcavaju na turističke brodove, čamce ili kanue, nego je i omiljeno mjesto za odmor i opuštanje uz drvene klupe i odmorišta s kojega posjetitelji mogu uživati u pogledu na prostrano jezero Sakadaš gdje uvijek ima mnoštvo ptica.

Trenutno pristanište za brodove i čamce uvelike ovisi o trenutnoj razini plavljenja, a izgradnjom  pontonskog  pristaništa koje omogućava sigurniji i jednostavniji ukrcaj/iskrcaj sa brodova i čamaca.

ŠTO ĆE SE POSTIĆI I DOBITI PROJEKTOM?

Planira se nabava novih plovila (jedan izletnički brod i četiri čamca) na pogon iz obnovljivih izvora energije u svrhu edukacije posjetitelja o značaju bogate biološke raznolikosti parka koji će proširiti postojeće kapacitete.

Solarni generator na brodu omogućava nezavisnost od priključka na električnu energiju. Solarni sistemi prezentiraju sigurnost, samom sebi dovoljan izvor energije, a pogonski sistem bez ispušnih plinova štiti okolinu i podiže nivo uživanja u plovidbi.

Izletnički brod i čamci plovit će vodenim površinama Posebnog zoološkog rezervata Kopački rit bez buke koja bi uznemiravala  životinje.

Veliki naglasak u ovom projektu se stavlja i na edukaciju i obrazovanje u Kopačkom ritu. Predložen je i interdisciplinarni pristup učenju u skupinama za svu djecu koja u školi uče Prirodu i Biologiju.

Kopački rit je prikladno okruženje za učenje, poticajnog i avanturističkog karaktera koje pozitivno djeluje na jačanje motivacije za učenjem. Učenje u Kopačkom ritu podupire razvoj različitih vrijednosti s posebnim naglaskom na odgovornost prema okolišu i odgovornost prema budućim generacijama.

O PROJEKTU

Projekt izgradnje pristaništa na jezeru Sakadaš u Parku prirode Kopački rit financira se sredstvima iz Europskih strukturnih i investicijskih fondova, iz Operativnog programa „Konkurentnost i kohezija 2014.-2020.“, poziv Promicanje održivog korištenja prirodne baštine u nacionalnim parkovima i parkovima prirode.

Provedba projekta predviđena je do 2021. godine.

FOTO: Osijek NEWS

Imate više informacija o ovoj temi, želite li komentirati, napisati reakciju ili želite prijaviti pogrešku u tekstu?

VEZANE VIJESTI

"Kopačke u svom domu", našalio se Luka na Instagramu

Luka Bulić u Kopačkom ritu, a Sara Renar kod Pipunića

Luka Bulić je posjetio Kopački rit i naravno, ne bi Luka bio Luka kad se pritom ne bi malo i Više…

Cilj je ovog projekta upozoriti maturante, kao mlade i neiskusne ljude i buduće vozače, na opasnosti koje prijete kada sjednu za upravljač

Foto: Projekt „Trijezni vozač“

Članovi Podružnice 5. Istočna Hrvatska Moto kluba Veterani Croatia, u suradnji s PU Osječko-baranjskom, HAK Osijek, IPA Sekcija Osijek; SPH Više…

Predavanje na temu prevencije sigurnosti u prometu te besplatan pregled motocikala i prva pomoć na poklon

Projekt „Trijezni vozač“

Projekt „Trijezni vozač“ prepoznala je i Croatia stanica za tehnički pregledi d.o.o. i IPA Osječko baranjska koji se pridružuju kao Više…

VIŠE IZ KATEGORIJE

Datum Uskrsa se određuje kao prva nedjelja koja pada nakon 14. dana mladog mjeseca počevši s 21. ožujkom ...

Zašto datum Uskrsa ‘šeta’ iz godine u godinu?

Kristovo uskrsnuće daje nam nadu da ćemo i mi uskrsnuti ...

Sutra je Uskrs! Što zapravo svetkujemo?

Ako Vas čokolada usrećuje, dajte sebi puno dopuštenje da je pojedete!

Kako se ne udebljati za blagdane – ne uskraćujte si uskrsne poslastice!