ŽIVOT

Gradi se novo pristanište u Kopačkom ritu – bit će prava turistička atrakcija!

Razgovarali smo s Ružicom Marušić - rukovoditeljicom Odsjeka za promociju, o izgradnji novog pristaništa. Nabavljaju se plovila na električnu energiju, planira se i organizirano učenje, a o opuštanju u prirodi ne moramo ni govoriti... :)

Objavljeno 07.11.2018
Antonela Verković

Toplo vrijeme koje čak i u studenom krasi naš grad idealno je za šetnju – što kažete na izlet u Kopački rit? Još kad bude gotovo novo pristanište… 🙂

Projekt izgradnje pristaništa na jezeru Sakadaš u Kopačkom ritu već je poprilično uzeo maha!

Razgovarali smo s rukovoditeljicom Odsjeka za promociju i provedbu projekata Ružicom Marušić koja nam je potvrdila kako realizacija projekta napreduje prema planu, izabran je izvođač radova I. faze i radovi su već otpočeli.

Radovi I. faze trajati će, kaže, 18 mjeseci, a potpisivanje Ugovora za II. fazu građenja je također u tijeku.

Pristanište Sakadaš nije samo mjesto na kojem se posjetitelji ukrcavaju na turističke brodove, čamce ili kanue, nego je i omiljeno mjesto za odmor i opuštanje uz drvene klupe i odmorišta s kojega posjetitelji mogu uživati u pogledu na prostrano jezero Sakadaš gdje uvijek ima mnoštvo ptica.

Trenutno pristanište za brodove i čamce uvelike ovisi o trenutnoj razini plavljenja, a izgradnjom  pontonskog  pristaništa koje omogućava sigurniji i jednostavniji ukrcaj/iskrcaj sa brodova i čamaca.

ŠTO ĆE SE POSTIĆI I DOBITI PROJEKTOM?

Planira se nabava novih plovila (jedan izletnički brod i četiri čamca) na pogon iz obnovljivih izvora energije u svrhu edukacije posjetitelja o značaju bogate biološke raznolikosti parka koji će proširiti postojeće kapacitete.

Solarni generator na brodu omogućava nezavisnost od priključka na električnu energiju. Solarni sistemi prezentiraju sigurnost, samom sebi dovoljan izvor energije, a pogonski sistem bez ispušnih plinova štiti okolinu i podiže nivo uživanja u plovidbi.

Izletnički brod i čamci plovit će vodenim površinama Posebnog zoološkog rezervata Kopački rit bez buke koja bi uznemiravala  životinje.

Veliki naglasak u ovom projektu se stavlja i na edukaciju i obrazovanje u Kopačkom ritu. Predložen je i interdisciplinarni pristup učenju u skupinama za svu djecu koja u školi uče Prirodu i Biologiju.

Kopački rit je prikladno okruženje za učenje, poticajnog i avanturističkog karaktera koje pozitivno djeluje na jačanje motivacije za učenjem. Učenje u Kopačkom ritu podupire razvoj različitih vrijednosti s posebnim naglaskom na odgovornost prema okolišu i odgovornost prema budućim generacijama.

O PROJEKTU

Projekt izgradnje pristaništa na jezeru Sakadaš u Parku prirode Kopački rit financira se sredstvima iz Europskih strukturnih i investicijskih fondova, iz Operativnog programa „Konkurentnost i kohezija 2014.-2020.“, poziv Promicanje održivog korištenja prirodne baštine u nacionalnim parkovima i parkovima prirode.

Provedba projekta predviđena je do 2021. godine.

FOTO: Osijek NEWS

Imate više informacija o ovoj temi, želite li komentirati, napisati reakciju ili želite prijaviti pogrešku u tekstu?

VEZANE VIJESTI

Suradnja u sprječavanju krijumčarenja osoba, roba i opojnih droga u zaštiti državne granice, sprječavanje nezakonitog lova i ribolova, kao i ostalih nezakonitih radnji na području JUPP Kopački rit.

Suradnjom policijskih službenika i djelatnika parka prirode protiv svih oblika kažnjivih djela

Policijski službenici Postaje granične policije Beli Manastir u suradnji s djelatnicima Službe čuvara prirode Javne ustanove parka prirode Kopački rit, Više…

U zadnjih 45 godina izgubljeno je više od trećine svjetskih močvarnih staništa. Oko 40% biljnih i životinjskih vrsta direktno ovisi o njima.

WWF priprema čišćenje kanala u Parku prirode Kopački rit

U zadnjih 45 godina izgubljeno je više od trećine svjetskih močvarnih staništa. Oko 40% biljnih i životinjskih vrsta direktno ovisi Više…

U fokusu njihova djelovanja je zaštita prirode te ulaganja u infrastrukturu, poput nedavno završene adaptacije i obnove Prezentacijsko-edukacijskog centra Tikveš u kojem je održana i najatraktivnija noć muzeja

JU Park prirode Kopački rit bilježi rekorde u broju posjetitelja i prihodima

Na poziv ravnatelja JU Park prirode Kopački rit Ive Bašića, zamjenik župana koji obnaša dužnost župana Mato Lukić jučer (29. Više…

VIŠE IZ KATEGORIJE

Radionicom se želi potaknuti građane i građanke na odgovornije, informiranije i aktivnije korištenje interneta i medijskog sadržaja. Na radionici će se razgovarati o važnosti informiranja, prepoznavanju dezinformacija i AI sadržaju kao i o primjeni medijske i političke pismenosti u superizbornoj godini

Radionica u Osijeku: Navigiranje morem (dez)informacija

I ove su godine objedinjene pojedinačne uskrsne aktivnosti pod zajedničkim programom „Uskrs u Osijeku” te će svojim sugrađanima i dragim gostima ponuditi zanimljiv sadržaj

[NAJAVA] Uskrs u Osijeku – program događanja

Portanova ne radi na Uskrs i uskrsni ponedjeljak ali sve do petka 29. ožujka u Portanovi popularni Zecoš koji u periodu od 17 do 19 sati vrijeme provodi u šetnji Portanovom i druženju s najmlađim posjetiteljima.

Uskršnja kupovina u Portanovi