ŽIVOT

Gradonačelnik Radić najavio izgradnju centralne školske kuhinje. Obrocima će opskrbljivati sve gradske škole i vrtiće

Osječki gradonačelnik Radić izvijestio je kako je Grad Osijek osnivač 20 osnovnih škola, od čega dvije sudjeluju u eksperimentalnom programu cjelodnevne škole, a 10 ih već radi u jednoj smjeni

Objavljeno 04.09.2023
Darija Kovačić

Nova nastavna godina počela je u ponedjeljak za 7291 učenika osječkih osnovnih škola. Tim su povodom gradonačelnik Osijeka Ivan Radić, ministar znanosti i obrazovanja Radovan Fuchs, zamjenik župana Osječko-baranjske županije Josip Miletić i direktor Svjetske banke za Hrvatsku i Sloveniju Jehan Arulpragasam posjetili Osnovnu školu Mladost, koja sudjeluje u eksperimentalnom programu cjelodnevne nastave, te učenicima, roditeljima i zaposlenima u školskim ustanovama zaželjeli uspješnu školsku 2023./24. godinu.

Govoreći o cjelodnevnoj školi ministar Fuchs rekao je kako će se program provoditi kroz četiri godine te svake godine evaluirati i korigirati, dok će se u međuvremenu izgraditi infrastrukturni kapaciteti tako da sve škole u Hrvatskoj do 2027. godine prijeđu na jednosmjensku nastavu.

– Sve škole imat će jednake standarde učionica, dnevnih boravaka, kuhinja i ostalih prostora. Na raspolaganju stoji preko milijardu i pol eura kroz beskamatni zajam. Iz tog dijela gradit će se preko 600 školskih objekata i oko 450 sportskih dvorana, sveukupno preko 1200 infrastrukturnih objekata u osnovnom školstvu – rekao je ministar i dodao da će rasti i kapaciteti za smještaj vrtićke djece.

– U ovoj reformi zamislili smo da sva djeca obvezno pohađaju predškolski odgoj i da će s predznanjem nastavljati školovanje u prvom razredu pa nadalje. U ovakvom okviru cjelodnevne škole djeca su zbrinuta do 14, najkasnije do 14.30 sati, to je obvezni dio nastave. Iza toga, onaj tko želi može nastaviti u osmišljenom programu različitih aktivnosti. Nakon ručka idu kući neopterećeni i druže se sa svojim vršnjacima i obiteljima – istaknuo je ministar Fuchs i napomenuo da je u eksperimentalnoj školi za roditelje sve besplatno, od udžbenika, materijala, obroka i prijevoza.

Osječki gradonačelnik Radić izvijestio je kako je Grad Osijek osnivač 20 osnovnih škola, od čega dvije sudjeluju u eksperimentalnom programu cjelodnevne škole, a 10 ih već radi u jednoj smjeni.

– Mi smo već pripremili projektnu dokumentaciju za proširenje i preostalih 10 škola tako da i one prijeđu na jednosmjensku nastavu te čekamo natječaj na koji ćemo se prijaviti. Dosad smo imali i besplatan školski obrok za sve učenike, što je ove godine preuzela država. Prošle godine s Nastavnim zavodom za javno zdravstvo osmislili smo zdravi jelovnik za naše učenike – kazao je gradonačelnik i dodao da će Grad izgraditi centralnu školsku kuhinju koja će obrocima opskrbljivati sve osnovne škole i vrtiće s područja grada, za što je već spremna projektna dokumentacija.

– Ove godine, kroz projekt Osigurajmo im jednakost 7, imat ćemo 120 pomoćnika u nastavi, i jedan smo od rijetkih gradova koji ima pomoćnike i u dječjim vrtićima, njih 35. Nastavit ćemo i dalje ulagati u naše školstvo – poručio je gradonačelnik Radić.

Zamjenik župana Miletić istaknuo je kako je Osječko-baranjska županija osnivač 53 osnovnih škola i 20 srednjih škola te podsjetio kako je projekt besplatnog školskog obroka krenuo upravo iz Osječko-baranjske županije još 2017. godine.

– U našoj županiji ukupno je 13 škola uključeno u projekt cjelodnevne škole. Dobro je da se djeci osim infrastrukture omogući i visok standard učenja. Osječko-baranjska županija i dalje će maksimalno podupirati sve dobre projekte, a pred izgradnjom je i Regionalni znanstveni centar Panonske hrvatske gdje je naglasak na radu s darovitom i talentiranom djecom – kazao je zamjenik župana Miletić.

Direktor Svjetske banke za Hrvatsku i Sloveniju Jehan Arulpragasam naglasio je kako Svjetska banka podupire Vladu RH u eksperimentalnom programu te da je bila uključena u njegovu pripremu, što čini, izvijestio je, i u drugim dijelovima svijeta.

Ravnatelj Osnovne škole Mladost Josip Jukić rekao je da je priprema za cjelodnevnu školu bila teška i da se ne bi mogla provesti bez učitelja, stručnih suradnika, tehničkog i administrativnog osoblja.

– Našim učenicima smo omogućili nekakav minimalni dio što se tiče opremljenosti, koja je i do sada bila dobra jer smo prijašnjih godina sudjelovali u nizu projekata. Ali kada budemo realizirali veliku javnu nabavu od 400.000 EUR koliko nam je ministarstvo dodijelilo, smatram da će ova škola biti uistinu jedna suvremena škola – ustvrdio je Jukić, dodavši da će trećinu toga iznosa utrošiti za renoviranje dijela zgrade, trećinu za opremanje kabineta i izvođenje nastave, a trećinu za vanjske terene.

Gradonačelnik Radić i ministar Fuchs obišli su tijekom dana i radove na izgradnji dječjeg vrtića u Tenji, za koje su sredstva osigurana iz NPOO-a.

Imate više informacija o ovoj temi, želite li komentirati, napisati reakciju ili želite prijaviti pogrešku u tekstu?

VEZANE VIJESTI

Drastično se smanjuje koncentracija svih spojeva čiju smo prisutnost detektirali u zraku na svim mjernim postajama. Radi se o spojevima kao što su formaldehid, benzen, etilbenzen, toluen, stiren, fenol i dioksini

Učenici se od sutra u Osijeku i okolnim mjestima vraćaju u školske klupe, kvaliteta zraka se popravlja

U ponedjeljak je u Osijeku održana sjednica Stožera civilne zaštite Osječko-baranjske županije nakon koje su javnosti na konferenciji za novinare Više…

U Antunovcu nema škole ni danas, a zrak onečišćen. Smjer vjetra trenutno je nepovoljan za grad Osijek jer sada dim ide prema Osijeku

Plastika i dalje gori, a vjetar sada puše prema gradu Osijeku

“Dosta toga gori još, a smjer vjetra trenutno je nepovoljan za grad Osijek jer sada dim ide prema Osijeku. S Više…

Sveukupno je 500 novoupisane djece više, što je ekvivalent kao da smo izgradili pet vrtića. U posljednjih 30 godina u gradu Osijeku izgrađena su samo dva vrtića – podsjetio je gradonačelnik

U Osijeku rekordan broj novoupisanih vrtićaraca. Grad osigurao upis u vrtiće svoj djeci s oba zaposlena roditelja

Osječki dječji vrtići ove pedagoške godine upisat će 3321 dijete u 164 skupine. Od toga je 1004 novoupisanih vrtićaraca, što Više…

VIŠE IZ KATEGORIJE

U Auro Domus poslovnicama diljem Hrvatske ti klijenti svakodnevno dobivaju nekoliko stotina ili tisuća eura. I vrlo često se iznenade činjenicom da su u zamjenu za slomljeni lančić ili ogrlicu koju ne nose godinama mogli u samo nekoliko trenutaka dobiti dovoljno sredstava za zatvore minus na tekućem računu ili si priušte nešto što su dugo željeli.

Požurite i iskoristite visoke cijene: Otkup zlata sada se najviše isplati

Biciklijada se i ove godine organizira u znak podrške nacionalnoj kampanji Hrvatskog knjižničarskog društva za osobe s teškoćama čitanja i disleksijom "I ja želim čitati"

FFOS-ova BICIKLIJADA 2024.

Izvučen je dobitnik 3.000 eura za shopping u Portanovi,  čak 50 trgovina u Portanovi nudilo je rođendanske popuste, mađioničar, disco hostese i ljudi od stakla (Mirror crew) napustili su Portanovu, velika rođendanska torta se pojela, šampanjac popio, a svih 150 nagrada koje su bile sakrivene u mnoštvu balona je pronađeno.

[FOTO] Trgovački centar Portanova proslavio 13. rođendan uz vrijedne nagrade, shopping s popustima i pregršt iznenađenja za posjetitelje