ŽIVOT

Gradonačelnik Radić predstavio novu demografsku mjeru – besplatne radne bilježnice i ostale školske materijale za sve osječke osnovce

Riječ je o besplatnim radnim bilježnicama, atlasima, mapama za likovni i kutijama za tehnički, koje će se na klupama osječkih osnovaca naći već na početku nove školske godine.

Objavljeno 15.05.2024
Matija Ivanković

Grad Osijek uveo je novu mjeru za 7200 učenika svojih osnovnih škola. Riječ je o besplatnim radnim bilježnicama, atlasima, mapama za likovni i kutijama za tehnički, koje će se na klupama osječkih osnovaca naći već na početku nove školske godine. Za tu mjeru, koja će znatno rasteretiti kućne proračune roditelja, izdvojeno je 1,2 milijuna eura.

Izvijestio je to u srijedu osječki gradonačelnik Ivan Radić objasnivši kako je mjerom obuhvaćen školski materijal i za obvezne i za izborne predmete.

– Primjerice, u proračunu osječke obitelji s jednim djetetom koje pohađa 1. razred osnovne škole ostat će 68,90 eura. Kod obitelji s dvoje djece koja pohađaju 5. i 8. razred osnovne škole ušteda u kućnom proračunu iznosi 379,30 eura – rekao je gradonačelnik Radić te izdvojio top 10 demografskih mjera Grada Osijeka.

– Osijek je jedini od četiri velika grada koji ukidanje prireza nije kompenzirao podizanjem stope poreza na dohodak. U ovoj godini povećali smo iznos novčane naknade za opremu novorođenog djeteta na 350 eura, što je povećanje za 30 posto u odnosu na prošlu godinu. Reorganizacijom prostora osigurali smo 500 novih vrtićkih mjesta što je ekvivalent izgradnji pet novih vrtića. Osijek je u ovoj pedagoškoj godini u vrtić upisao svu djecu stariju od četiri godine i svu djecu s oba zaposlena roditelja. Značajno smo povećali proračunska izdvajanja za vrtiće. Ona su 2021. godine iznosila pet milijuna eura, u ovom trenutku iznose 9,5 milijuna eura. Do kraja mjeseca ćemo na Gradskom vijeću predložiti da rebalansom ta sredstva dodatno porastu na 11,6 milijuna eura. U Osijeku je cijena usluga predškolskog odgoja za roditelje ostala ista, unatoč velikom povećanju troškova; ekonomska cijena je 318,40 eura, cijena koju plaćaju roditelji je 84,94 eura, a razliku do ekonomske cijene od 233,46 eura plaća Grad Osijek. Stipendiramo i nagrađujemo učenike i studente, osigurali smo produženi boravak u svim školama, pomoćnike u nastavi za djecu s teškoćama, kao i asistente u vrtićima za djecu s teškoćama – kazao je osječki gradonačelnik.

Od mjera u pripremi istaknuo je izgradnju triju i dogradnju dvaju novih vrtića ukupne vrijednosti 6,5 milijuna eura, obnovu gradskog odmarališta u Omišlju za osječke osnovce, izgradnju centralne kuhinje za vrtiće i osnovne škole te dogradnju osnovnih škola radi prelaska na cjelodnevnu nastavu.

Gradonačelnik je dodao kako se osječka djeca demografskim mjerama prate od rođenja do fakulteta ocijenivši kako na te mjere utječu i gospodarske.

– Usporedimo li lipanj 2021. kada sam postao gradonačelnik s travnjem 2024. godine, bilježimo rast zaposlenih za 3072 osobe. Broj nezaposlenih pritom se smanjio za 30 posto. Doveli smo i velike investicije s kojima smo izašli na gospodarsku kartu Europe i svijeta. Nedavno nam je država darovala zemljište u Nemetinu za proširenje zone u vrijednosti 12,9 milijuna eura. Sa zadovoljstvom mogu reći da razgovaramo s još nekim potencijalnim velikim investitorima i da to neće biti kraj dobrih gospodarskih vijesti iz Osijeka. Grad Osijek postaje sve poželjnije mjesto za život i sve konkurentniji grad u odnosu na druge hrvatske gradove – rekao je gradonačelnik Radić i zaključio kako je Osijek grad djece i grad za djecu.

Imate više informacija o ovoj temi, želite li komentirati, napisati reakciju ili želite prijaviti pogrešku u tekstu?

VIŠE IZ KATEGORIJE

Prekrasnu lokaciju Parka Oscara Nemona, mnogim Osječanima nepoznatu i prilično zanemarenu, oživjelo događanje Volontiramo očima, rukama i srcem organizirano u sklopu nacionalne manifestacije Hrvatska volontira

[FOTO] Hrvatska volontira – Pokazali kako se volontira očima, rukama i srcem

Četverosatni događaj donio je mnoštvo smijeha i radosti, ali opet podsjetio na rizike nestanka djece i mladih

U Osijeku obilježen Međunarodni dan nestale djece

Najviše maturanata, njih 1.566, naravno bilo je u Osijeku. Okupili su se na prostoru Županijske ulice, tijekom dana zatvorene za promet automobila, te izveli prigodan plesni program. Plesali su držeći bijele kišobrane, odjeveni u bijele i plave majice, a ove godine - uz četiri standardne plesne točke - bio je i peti ples, i to na pjesmu Rim Tim Tagi Dim Baby Lasagne.

[FOTO] Ispraćaj maturanata uz Quadrillu i Rim Tim Tagi Dim